64
Следвайте ни

Христо Манолов: Аеробиката сама дойде при мен и ме избра, не аз нея

viber icon

Христо Манолов (Аеробика-АМД) е победителят в класацията ни за най-проспериращ млад спортист (до 18 години) на Пловдив през 2021 година. 

17-годишният ученик в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" признава, че това е най-успешната му година като състезател по спортна аеробика. Христо  успя да стане шампион на смесени двойки на Европейското първенство по спортна аеробика в Песаро, както и зае второ място на Световното първенство по спортна аеробика в Баку. В индивидуалното Манолов е пети на Световното в Баку.

Христо е олицетворение на проспериращ младеж. Той не само печели титли от спортната аеробика, но и през предходните три учебни години е и пълен отличник, с което доказва, че спортът и образованието заедно могат да създадат пълноценна личност.

Ето какво сподели 17-годишният европейски шампион за читателите на "Марица":

Христо, честито първо място в нашата анкета за най-проспериращ млад спортист на Пловдив. Разкажи нещо за себе си.

- Благодаря за доверието. Занимавам се с аеробика вече десет години. Започнах да тренирам още от детската градина - в "Бреза", тя е точно срещу залата, имахме занимания по аеробика и така се запалих. Трябва да отбележа, че аеробиката сама дойде при мен и ме избра, не аз. Първата ми трен​ьорка там бе Ан​елия Шанков​а.

Имаш ли в рода си спортисти, от които да си взел маята?

- Да, баща ми се е занимавал с борба. Аз и сестра ми сме опитвали спорт. Дядо ми е бил майстор на спорта по радио многобой. Сестра ми, която е по-голяма от мен с 4 години, се е занимавала с художествена гимнастика.

А защо не продължи традицията на баща си? Опитвал ли си борбата?

- Да, той ме заведе в залата да пробвам, но ми казаха, че съм твърде малък, за да започна. След това в детската градина се появи аеробиката и борбата приключи.

А какво харесваш в този твой спорт?

- Много е различен от останалите. Съчетава всички гимнастически спортове в едно. Развива всяка една част от мускулатурата, а освен всичко е и приятен. Ходил съм на фитнес отделно, но не ме увлече, тъй като смятам, че аеробиката е напълно достатъчна, за да поддържам кондицията си на ниво.

Какви са най-големите ти успехи, които си постигал в спортната аеробика?

- Успехите ми са от тази година. Преди това на международно ниво съм имал също много титли, но не от европейски и световни. Сега най-ценни са ми златният медал от Европейското в Песаро и бронзовият от Световното в Баку. Признавам, че искам да съм на върха, затова продължавам да тренирам. Мечтая да спечеля и титла от индивидуалното. Там е малко по-трудно, но смятам, че с повече тренировки ще успея да се преборя.

Виждаш ли се и в тройка да се бориш за медали?

- Да, ако сме равностойни състезатели, няма да е лошо да опитам. 

Хубав е успехът ви с Борислава Иванова. Откога тренирате заедно на двойки?

- Не е от много отдавна. С Борислава ни събраха през 2019 година. Явно сме си паснали като характери и технически възможност, щом се получи да печелим титла.

Каква е голямата ти цел, която преследваш?

- Искам да се представя достойно на Световното в Португалия догодина. Това е в обозримо бъдеще. Иначе искам да побеждавам и да покорявам върховете в спортната аеробика.

Лесно ли се съчетава спортът с ученето. Ти си отличник в Хуманитарната гимназия. Кой предмет ти харесва там?

- Нямам проблеми със съчетаването на двете нещо. Харесвам езиците. В гимназията съм с първи език руски и втори английски.

Как избра руския език?

- Родителите ми знаят руски, сестра ми - също. Затова и аз покрай тях реших да запиша руски.

Наясно ли си какъв искаш да станеш, след като завършиш училище и приключиш със спорта?

- Все още не съм решил. Засега искам да уча и да се наслаждавам на аеробиката. Дано продължа да оправдавам доверието на треньорите към мен.

Кой ти е еталонът в спортната аеробика?  

- Моите съотборници тук. Антонио Папазов, Тихомир Бар​отев, Дарина Пашова, Ана-Мария Стоилова. Това са хората, от които се уча. Не смятам, че има по-добри от тях по света към този момент.   

Казано директно - искаш да станете с Борислава толкова успешна двойка, колкото и Ана-Мария Стоилов и Антонио Папазов?

- Да, те са еталонът за двойки в световната аеробика според мен.

Кои са ти първите треньори в клуба?

- Димитрина Къндева и Биляна Титюкова са ми треньорите, с които постигам успехите. В началото  започнах при  Анелия Шанкова, но тя вече не е в клуба "Аеробика-АМД".

Трудно ли ти е в тренировките? 

- Понякога е трудно, но в повечето случаи - не. Когато ти е забавно, не ти е трудно. Аеробиката не ме напряга психически, напротив. Функционално също се чувствам добре след тренировки. 

Какъв е Христо Манолов извън тренировъчната зала? 

- Обичам да се забавлявам, да излизам с приятели. Обичам да спортувам, естествено. Обичам учението. Не ми е пречка. Като нормален човек обичам да ходя на кино. Имам свободно време за всичко. 

Накрая какво си пожелаваш на теб и всички около теб?

- Да сме живи и здрави. Другото ще го постигнем. Когато нещо се прави с много любов и настроение, няма как да не се случи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

стойностна статия

стойностна статия

24.12.2021 | 14:09

Браво Марица. Такива статии трябва да преобладават във вашия ежедневник. Престанете да ни облъчвате с информация относно вулгарното потребителско ежедневие на "личности на деня"

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще депортират ли Джокович?