Футболистка нарисува медиците от първа линия

Творбите на Фанка Борисова от социалния дом в Баня имат хиляди почитатели във Фейсбук и Инстаграм

Самоука художничка нарисува медицинска сестра от първа линия с битката срещу коронавируса, а рисунката ѝ стана хит в социалните мрежи. 38-годишната Фанка Борисова от социалния дом в Баня поздрави с творбата си медиците по случай деня на здравните работници, а публиката аплодира художничката.

Това не е първата рисунка на младата жена от Баня, която стига до сърцата на хиляди хора във Фейсбук и Инстаграм. Тя откликва както на поривите на своето сърце, когато рисува красиви лица, цветя и пейзажи, така и на важни медийни и обществени събития и проекти. Нейни герои са известни спортисти и лица от телевизионните риалити формати. Фанка обаче прави щастливи и много хора, които ѝ поръчат да нарисува портретите им по своя снимка, и най-вече хилядната си публика в интернет.

Фанка е една от младите жени, които живеят в социален дом до Баня. Дошла в него през 1998 година от родния си град Шумен. Чувства дома като свой. Често  излиза  из Баня и заедно с приятелки прекарват времето по пейките на площада. И тогава Фанка изважда моливите и хартията и рисува. Всички от градчето я познават и се радват на всяка нова нейна творба.

Фанка е и отлична спортистка - има златен медал от международни състезания по бадминтон в Полша и е най-изявената в отбора за женски футбол в социалния дом  - играли са в Италия, Германия и Барселона в специални игри за хора със затруднения.

Но тя рисува от малка  и се чувства най-добре, когато държи молива в ръка.

Само няколко години след идването ѝ в Баня случайността я срещнала с известния скулптор Димитър Рашков от Карлово. Готовият  да помага на млади таланти художник веднага оценил дарбата на момичето и я поканил да ѝ дава уроци.

Той ме научи на някои тънкости, които не знаех, защото никой не ме бе учил, разказва Фанка.  Показа ми как да постигам някои ефекти с молива, как да смесвам боите, когато рисувам картини. Ходих на уроци при него по два пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, споделя тя. Димитър Рашков ме покани да покажа няколко мои картини в негова изложба. Когато изложбата приключи, той ми каза, че картините ми са продадени, и ми обясни как да получа парите от продажбите. Това ми даде крила, спомня си Фанка.

Друга среща пък ѝ отворила още възможности за нейния талант. Заради спортните прояви, които организират в социалния дом край Баня, често идвали преподавателката в Националната спортна академия доц. Стефка Джобова и Йоана Дочевска - председател на Асоциацията за развитие на българския спорт.

Тогава Йоана започна  да ми помага, видя, че имам потенциал в рисуването, разказва Фанка. Преди  две години ме свърза с Валя и Милен от София, които са собственици на  зала в Зимния дворец там. Те повярваха в Йоана и в мен,  довериха ми се и аз направих много красиви неща в тази зала. Останаха много доволни и после още два пъти ме каниха да рисувам. Там нарисувах спортни фигури - щангист, бегач. А пък миналата година през декември рисувах в  зумба зала в поликлиниката на Студентски град в София. Нарисувах петолиние, танцуващи хора и пеперуди. Докато рисувах, хората, които водиха заниманията, ме учиха малко и сега често в стаята играя зумба, разказва Фанка.

Благодарение на Йоана  Дочевска изрисувала с коне  една от стените  на конната база "Хан Аспарух“ в София.

Стените на едно кафене в Карлово Фанка изрисувала с подходяща украса, в семейна вила във вилна зона Отдих край Баня на бизнесмени от Карловско нарисувала  пейзаж - гора с елени. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?