Футболен ген роди новата надежда в родния спринт

Потомъкът на славни вратари Венелин Камбуров избра атлетиката, но остана верен на Локото

Стара истина е, че за да си добър вратар, освен съответните качества трябва да притежаваш и солидно количество лудост. Колко ли лудост са имали големият вратар на Локомотив Пловдив от 70-те години на миналия век Венко Камбуров и синът му Васил, който осъществи детската си мечта да стане шампион с любимия си отбор? Да, същият Васко Камбуров, който бе любимец на черно-бялата агитка. Този Васко, който през август 1996 г. заби черно-бялото знаме в центъра на стадион "Христо Ботев", а осем години по-късно носеше капитанската лента в шампионския мач на Локо срещу ЦСКА, когато бе коронясването. Колко ли лудост трябва да имаш, за да загърбиш футбола и да не станеш вратар при тази наследствена обремененост, тепърва ще разберем от кариерата на най-обещаващия ни талант в късия спринт. Досега 16-годишният Венелин Камбуров убедително доказва, че футболният ген може да роди шампион и в Царицата на спортовете.


Венелин и Николай Атанасов са отличен тандем

Тийнейджърът обаче не иска и да чуе за футбол. Това, което все пак по спортна линия го свързва с дядо му и баща му, е Локомотив. Той е състезател на клуба от Лаута с треньор Николай Атанасов - Джоко. Кръвната връзка с градското Юве тръгва чак от прадядото на Венелин, който е легендарният шофьор на автобуса на тима от 70-те години - бай Васил.

Само преди две седмици Венелин направи требъл от титли по време на Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 18 г. в София. 

В първия ден на състезанието той се наложи на 100 м, а във втория затвърди позициите си на най-бърз за възрастта си с победа във финала и на 200 м с - 22.48 сек. Възпитаникът на Николай Атанасов изпревари шампиона на 200 м в зала Тодор Тодоров (Вая 94 - Бургас) - 22.65 сек.

Камбуров допълни колекцията си от медали, след като заедно със съотборниците си Тодор Матанов, Мартин  Димитров и Васил  Русенов превзеха и обиколката на 4х100 м - 45.72 сек.

Така Камбуров стана единственият трикратен шампион от двудневното първенство

Семейство Камбурови на стадиона

Той ще участва и на Балканиадата за юноши през септември в Белград.

Самият Венелин вижда бъдещето си свързано с атлетиката, макар да се учи добре в най-престижното училище в Южна България - пловдивската Английска гимназия. 

„Атлетиката е моята страст. Мечтая да вървя все по-нагоре. Мисля, че мога да се реализирам в този спорт. Откакто стъпих на пистата, друг спорт не ме интересува“, споделя Камбуров-младши. Както повелява традицията, баща му Васил първо го води на футболното игрище на Лаута. Там обаче нещата са катастрофа. Първо, той изневерява на семейната традиция, като заявява, че иска да е нападател, а не вратар. Татко му и дядо му сами си знаят как са преглътнали това. Топката обаче далеч не е влюбена в него, както и той в нея.

„Имах страхотен удар. Бях корифей на боца. С големия пръст можех да вкарам от центъра“, шегува се сега с футболните си умения бунтарят във фамилия Камбурови. 

След това той пробва спортните си умения в карате и тенис на маса

Баща му Васко сам си знае как е преживял тези трансформации на първата си рожба, която идва на бял свят по време на шампионския сезон на Локо - 2003-2004 г.

Бившият вратар дори се съмнява, че синът му знае за неговите подвизи под рамката, а също така и за паметния момент със забиването на черно-бялото знаме в центъра на стадиона край Бирената.

"Всичко знам. Интересувал съм се, разказвали са ми. Футболът обаче не е моят спорт - контрира Венелин. - Моите приятели от лекоатлетическия клуб Локомотив повечето са запалени по футбола. Дори и момичетата. Има някои не пропускат мач. Аз обаче не си представям как ще изтрая час и половина на футболен мач. Много повече ме влече спринтът. Нямам представа докъде мога да стигна. В този момент искам бъдещето ми да е свързано с атлетиката. Не знам докъде мога да стигна, но искам да е колкото може по-напред", откровен е Венелин. 

Нямам гадже и си падам по стар рап


Венелин си пада по екстремните преживявания

- Хоби?

- Анимация на компютъра.

- Книга или електронни игри?

- Електронни игри. Нямам нужното търпение да стоя толкова време с книга в ръка.

- Любим филм?

- Много са. Първо се сещам за "Планетата на маймуните" и "Марсианци", но не значи, че са ми най-любими. Обичам всякаква стойностна фантастика.

- Любимо ядене?

- Пържолите на татко.

- Гадже?

- Нямам. Не ми върви с жените. (Смее се дяволито.)

- Любим предмет в училище?

- Физическо възпитание.

- Любима музика?

- Стар рап. Notorious B.I.G.

- Мечта?

- Да продължа с леката атлетика и да падна под 10 секунди на 100 метра.

Камбурови имат семейна връзка с фамилията на Кобрата

Кобрата и Венко Камбуров

Семейно приятелство на повече от половин век свързва фамилия Камбурови с тази на най-добрия български професионален боксьор - Кубрат Пулев. Причината е голямата дружба между бащата на Кобрата - Венко Пулев, и прадядото на младия спринтьор Венелин - Васил Камбуров, който бил шофьор на клубния автобус на Локото.“

Венко Пулев и татко бяха изключително близки. Много пъти сме гостували у тях, а и те у нас. Когато се зажених, най-естествено бе да поканя за кум Венко. После той стана и кръстник на сина ми Васко. Тогава той беше семеен с първата си жена, която почина. От нея има дъщеря. От втората са Кубрат и Тервел. А Венко има още и две дъщери”, разказа пред “Марица” Венко Камбуров, дядото на Венелин.

Бившият вратар успя да разчувства почти до сълзи Кубрат Пулев с неочакван подарък. Това стана преди мача на по-малкия брат на Кобрата - Тервел, срещу Дешон Уебстър в Пловдив. Сребърният и бронзов медалист от славния отбор на Зума, Гочо Василев, Тошо Иванов показа на боксьорите невиждани от тях фотографии на техния баща Венко Пулев.

Портретът на Венко Пулев, който стои на видно място в боксовата академия на Кобрата и Тервел

Родителят на Пулеви, който е от Пловдив, също е боксьор и именно той насочва синовете си към един от най-мъжките спортове. Портрет на Венко Пулев стои на видно място в офиса на боксовата академия, която Кубрат и Тервел създадоха в столицата.

“Мога да кажа, че Венко бе No1 за своето време в тежката категория. Просто нямаше кой да го бие. Повечето ги побеждаваше с нокаут. Беше състезател на Спортклуб. От ЦСКА обаче го забелязаха и веднага го изтеглиха като войник в тяхната школа. Жалко че тогава политическата система беше затворена. Убеден съм, че Венко щеше да направи голяма международна кариера като боксьор. За сметка на това сега синовете му се представят отлично, а той успя да види част от победите им на аматьорския ринг. Сигурно някъде на небето се радва и на сегашните им успехи. Освен че беше голям боксьор бащата на Тервел и Кубрат четеше много. Той беше запален по историята. Обичаше България, съветваше синовете си никога да не изоставят родината си, да я обичат и да бъдат патриоти. Затова им даде и тези имена на български владетели”, разказва Венко Камбуров.

Кубрат и Тервел пък винаги с гордост отбелязват пловдивския си корен и досега винаги идват с голяма радост под тепетата, където имат много приятели.

Бащата: Не е драма, че не стана вратар, важното е да е човек

Ликуващият Васко Камбуров на върха на шампионската пирамида на Локото

44-годишният Васил Камбуров приема спокойно избора на сина си, който предпочете атлетическата писта пред футбола. „Най-важното е да е жив и здрав. След това идват успехите в учението и спорта. Мен никой не ме е тикал напред и направлявал. Аз сам избрах. Ако ми поиска съвет и опора, винаги ще съм до него. Подкрепям Венелин, защото виждам, че върви добре в атлетиката. Това, че не е станал вратар, не е драма изобщо. Важното е да е човек“, казва бившият вратар на шампионския тим на Локото преди 16 години. 

Синът му Венелин обаче получи специален поздрав от  фенклуба на Локомотив Пловдив при поредния си успех. "Венелин Камбуров, възпитаник на треньора Николай Атанасов - Джоко, поне с 2 метра преднина в пети коридор и постигайки личен рекорд от 10.86 секунди в спринта на 100 метра стана ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ за юноши младша възраст! Пожелаваме им още много успехи", написаха "черно-белите" привърженици, като публикуваха в страницата си във Фейсбук видео от паметното бягане на пловдивчанина.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?