61

Три различни субстанции открили в тялото на Валиева

Детето - чудо на съвременното фигурно пързаляне Камила Валиева имала три различни субстанции, използвани за лечение на сърдечни проблеми, в пробата, която доведе до допинг скандал на Игрите в Пекин, предаде New York Times.

Валиева научи по време на Олимпиадата, че е дала положителен тест през декември за триметазидин – лекарство, използвано за лечение на ангина, което същевременно повишава и издръжливостта. В понеделник, Спортният арбитражен съд (КАС) взе решение, че тя може да продължи с участието си на Игрите, но това не означава, че тя е изчистена от допинг и може да бъде наказана на по-късен етап.

The Times съобщи, че пробата й съдържала и сърдечните медикаменти хипоксен и Ел-карнитин, които не попадат в забранения списък с вещества на Международната антидопингова агенция (УАДА). В информацията на изданието се казва, че заключения относно различните субстанции попаднали в документ, който бил предаден на неделното изслушване на КАС, приключило с противоречивото решение да бъде позволено на Валиева да продължи с участието си.

Висшият член на Международния олимпийски комитет (МОК) Денис Освалд сподели пред журналисти в Пекин във вторник, че руската фигуристка е казала на изслушването на КАС, че е тествала положително поради „заразяване“ от лекарство, предназначено за дядо й. Руските медии излязоха с информации, че Валиева е пила от една и съща чаша с дядо си, който взима триметазидин заради проблеми със сърцето.

New York Times допълва, че дядото на Валиева е осигурил предварително записано видео съобщение на изслушване с руски антидопингови лица на 9 февруари, в което казва, че използвал триметазидин за лечение на „пристъпи“. Дядото на фигуристката показал опаковка на лекарството по време на съобщението. Майката на Валиева казала на същото изслушване, че дъщеря й е взимала веществото хипоксен поради сърдечни „вариации“, предават още The Times. Тя добави, че дядото на Валиева, която води след кратката програма в индивидуалната надпревара на Игрите, е придружавал всекидневно тийнейджърката за тренировки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Зоб

Зоб

16.02.2022 | 11:39

Тая от малка са я зобили яко.. Когато и нашите щангисти,атлети ги зобеха,и ние имахме успехи...Ама сега с евтин зоб не става...

Отговори
8 4
Киро Брейка

Киро Брейка

16.02.2022 | 13:47

Точно така всички зобят, само че американците зобят ново и скъпо, дето за него още няма тестове за хващане, цели институти имат за това!

Отговори
4 2
А за Стътник-Ве?

А за Стътник-Ве?

16.02.2022 | 11:30

За него защо не пищете?

Отговори
4 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?