61

Страхотна новина за 15-годишната руска фигуристка Валиева

С много хубава новина започна седмицата за руската фигуристка Камила Валиева. 15-годишната Камила беше допусната до индивидуалния турнир на Олимпиадата, стана ясно, след като Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбите на Международния олимпийски комитет (МОК), Международния кънки съюз (ИСУ) и Международната антидопингова агенция (ВАДА). По-рано те о оспориха решението на Руската андитопингова агенция (РУСАДА) да възстанови на 9 февруари правата на фигуристката Камила Валиева, в чиято проба бе намерен забраненият медикамент триметазидин. Според КАС Валиева се явява защитено лице, защото е непълнолетна.
 
На 25 декември 2021 г. Валиева даде положителна допинг проба за триметазидин. Резултатите от анализите бяха представени от стокхолмската лаборатория на 7 февруари по време на Олимпийските игри в Пекин. 

От МОК обявиха, че все още не е взето решение за това кой ще получи златния медал в отборната надпревара по фигурно пързаляне, която завърши на 7 февруари и Валиева помогна на Русия да завърши на първо място. Решение за това ще бъде взето по-късно, обявиха от МОК.

Ето и най-важното от решението на КАС:
"Комисията разгледа основополагащите принципи, като справедливост, пропорционалност, непоправима вреда и относителен баланс на интересите между Заявителите и Спортистката, която не е дала положителна проба по време на олимпиадата в Пекин, но въпреки това до момента чака решение по дисциплинарна процедура за положителен тест от декември 2021.

Съдиите прецениха още, че недопускането на състезателката до надпреварата на зимната олимпиада при тези обстоятелства би и нанесъл на непоправими щети. КАС също така подчерта, че има сериозни проблеми, които са свързани с несвоевременното уведомяване за резилтатите от допинг теста на спортистката, проведен през декември 2021. Това е попречило на спортистката да предяви навреме юридически стъпки в своя полза. Късното уведомяване на спортистката не е нейна грешка." 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?