61

Скандал с допинг спрял България за Олимпиадата

Допинг е причината България да няма представител на зимните параолимпийски игри в Пекин. Единственият ни спортист с квота за форума - Светослав Георгиев, е дал положителна проба в края на януари, а правата му са спрени броени дни преди откриването на 4 март, научи bTV.

Светослав Георгиев, който има стартове в ски бягането на Игрите в Сочи през 2014-а и в Пьончанг през 2018 година, е дал положителна проба за остарин на Световната купа във Финландия в края на януари. Веществото се приема с цел отслабване. Правата му са спрени на 22 февруари.

България няма представител на форума за първи път от дебюта си през 1994 година, а от родния параолимпийски комитет отказаха коментар.

Не с едно, а с две забранени вещества е хванат голмайсторът на първенството по хокей на лед - Иван Ходулов. Звездата на ЦСКА и дългогодишен национал фигурира в списъка на Националния антидопингов център с анаболни стероиди. Пробата му е взета след полуфинала срещу "Ирбис" на 11 февруари - двубой, в който Ходулов бележи два гола.

"Бяха тествани двама човека от ЦСКА и двама от "Ирбис". Засега имаме информация само за този случай. Ако е бил хванат, докато е с националния отбор, това е много тежко наказание за българската федерация и за българския хокей. Когато обаче е на клубно ниво, наказанието ще бъде клубно и лично", коментира за bTV Мартин Миланов - президент на федерацията ни по хокей на лед.

"Доколкото разбрах, не са леки тези вещества, които са вътре. Няма ги в лекарствата", добави той.

Още двама българи са в списъка с уличени в употреба на допинг спортисти от началото на годината. Това са борецът Антон Иванов и състезателят по канадска борба Детелин Йончев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?