64

Щатски кардиолог разкри истината за допинга на Валиева

Веществото триметазидин, което беше открит в допинг теста на руската фигуристка Камила Валиева, не би ѝ помогнало по никакъв начин в състезанието. Това мнение изрази за ТАСС д-р Бенджамен Левин, кардиолог, почетен професор в Медицинския център на Тексаския университет.

"Имаше много дезинформация за триметазидина в медиите", каза Левин, директор на Института за физически упражнения и екологична медицина в болница в Далас.

"Първо, това няма нищо общо с увеличаването на миокардната (сърдечна) кръв. Той потиска определен ензим, участващ в метаболизма на мастните киселини и се смята, че насърчава сърцето да използва глюкозата. Не е одобрен в САЩ, но подобно лекарство ранолазин е одобрено както в Европа, така и в САЩ. Тези видове лекарства принадлежат към второто ниво на медикаментите, използвани при лечението на определени категории пациенти със сърдечно-съдови заболявания", добави той.

Професорът отбеляза, че ранолазин не е включен в списъка на забранените вещества.

"Доколкото мога да преценя, няма доказателства, че триметазидинът може действително да промени метаболизма на миокарда в човешкото сърце или че този ефект по някакъв начин би помогнал на сърцето в млад организъм с нормални кръвоносни съдове при всякаква дейност. Да не говорим за такава, която продължава четири минути или се повтаря по време на тренировки. Здравото сърце е напълно способно да доставя кръв и да използва различни източници на храна и не се уморява по време на периоди на активност", продължи експертът.

Преди няколко дни генералният директор на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт заяви, че допинг тестът на Валиева съдържа три лекарства, два от които хипоксен и Л-карнитин не са в забранения списък.

"Що се отнася до другите вещества, които се намират в допинг пробата на Валиева, те са само добавки, които не са забранени и нямат нищо общо със сърцето и работата му. Всъщност може да се твърди, че Л-карнитинът, който е много често срещан и обикновено се съдържа в месото, има обратен ефект от триметазидин, тъй като стимулира окисляването на мастните киселини", каза Левин.

"Спортистите използват голямо разнообразие от добавки към своята "нормална" диета - сок от цвекло, креатин, протеин на прах, електролитни вещества и дори шоколадово мляко за подобряване на издръжливостта и ускоряване на възстановяването. Повечето от тях, включително откритите при Валиева, не са забранени. Трябва обаче да се признае, че повечето от тях не са регламентирани и спортистите трябва да са наясно с необходимостта да проверяват състава на всяка добавка, за да се уверят, че тя не съдържа забранени вещества", добави кардиологът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
ПОПЕТО

ПОПЕТО

21.03.2022 | 02:24

Вазов е написал Под игото и О Шипка. А ти ми показваш тука някакви глупости. Я не се излагай, или си от тия дето разправят че 500 години не е имало турско робство, а турско присъствие. Да бе те са били тука на специализация.

Отговори
0 0
"На руските воини" Иван Вазов, 1916 г.

"На руските воини" Иван Вазов, 1916 г.

22.02.2022 | 15:14

"На руските воини" Иван Вазов, 1916 г. 22.02.2022 | 15:04 О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви ликът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко — строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно пo любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, свобода и вам и за нея кат нас да живейте и мрете! 1916

Отговори
5 1
ПОПЕТО

ПОПЕТО

21.03.2022 | 02:15

Вазов е написал Под игото и О Шипка, а вие ми пишете тука някакви глупости. Явно сте от тия нещастници дето разправят че не е имало турско робство, а турско присъствие. Да те са били 500 години тука на специализация.

Отговори
0 0
Гост

Гост

20.02.2022 | 21:37

И защото американските са некадърни. Рускините нямат конкуренция.

Отговори
6 2
Рашку

Рашку

20.02.2022 | 20:25

Джендъри, сър. МОК търси под вола теле. Целта е, руснаците да си плащат, както много от паралиите....Сиреч,пили,не пили-плащате.

Отговори
6 3
Павел

Павел

20.02.2022 | 15:02

Руснаците бяха хванати тотално в употреба на забранени вещества и пак се опитват..просто са нискочели същества.. нищожества.

Отговори
7 23
Гост

Гост

20.02.2022 | 21:35

Всички средства са добри да оклеветят един талантлив човек. Отвратително е.

Отговори
13 4
???

???

20.02.2022 | 14:49

A как завърши мача за олимпийското злато по хокей на лед в Пекин?

Отговори
8 1
Дани

Дани

20.02.2022 | 13:38

Просто е трябвало да и разбият психиката, за да спечелят други.

Отговори
23 5
Ромина

Ромина

20.02.2022 | 12:25

Вдигнаха много шум само защото е от Русия.

Отговори
24 6
Ромина

Ромина

20.02.2022 | 12:24

Вдигнаха много шум само защото е от Русия.

Отговори
20 8
Ако

Ако

20.02.2022 | 09:27

Асане,първо се научи да пишеш правилно,пък после се изказвай по научни въпроси.

Отговори
7 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?