64

Олимпийско: Без черен пипер и дафинов лист в менюто от 700 ястия

По-малко от месец остава до Олимпиадата през 2022 г. в Пекин. Церемонията по откриването е на 4 февруари, първите състезания дори по-рано.

Време е да видим къде ще живеят олимпийците и как е организирано олимпийското село. Пристигането там е разрешено от 27 януари - почти всички делегации ще се опитат да се регистрират възможно най-рано, за да се запознаят с арените на Пекин.

Китайците построиха три села, те са екологични и надеждни

На Олимпиадата има три села наведнъж - по едно във всеки основен клъстер на Игрите: в Пекин, Янцин и Джанджиаку. Това беше направено за удобство на спортистите, така че тези, които например ще се състезават в Янцин, да не трябва да стигат до стаите си дълго време.

Общата площ на трите села е 330 хиляди квадратни метра. Спортистите ще бъдат настанени в 20 сгради, които, както обикновено, след Игрите ще се превърнат в жилищни сгради.

Строителството отне 5 години. Организаторите искаха да направят селата възможно най-екологични и надеждни - сега смятат, че идеята е успешна.

"И трите зимни олимпийски селища отговарят на тризвездния стандарт за зелена сграда. По време на строителството на селото в Янцин бяха запазени около 130 местни дървета и 24 000 дървета бяха трансплантирани в олимпийската гора", каза Лю Юмин, директор на отдела за планиране и строителство на Организационния комитет за 2022 г.

Китайците разработиха и специална система за изхвърляне на отпадъци за селата.

В Янцин селото се намира в планината на 900 метра надморска височина. Там всички сгради са свързани с отопляеми коридори, за да не се налага на спортистите да се движат в студа.

Това село е населено предимно със скиори. Те могат да стигнат до пистата (която се намира по-високо) с кабинков лифт, а обратно до селото можете да се спуснете със ски надолу по склона веднага след състезанието.

Разнообразни легла, климатизирани стаи и 24-часов фитнес център

Стаи от различен тип - има както за един спортист, така и за двама. Всяка стая е оборудвана с печка и климатик, като всичко това се управлява чрез приложение за смартфон. Леглата могат да се регулират по височина, наклон и дори дължина (за разлика от Токио 2020, те не са изработени от картон).

Селото разполага с всичко за тренировки и спорт - 27 вида фитнес уреди, общо 139 уреди на село. Фитнес центърът работи 24 часа в денонощието и уредите са разположени на безопасно разстояние едни от други, за да се предотврати ненужен контакт между спортисти. Освен това спортистите ще могат да посетят зони за отдих, банка, кафене и магазин за подаръци.

Всяко село има огромна клиника с 18 отделения, включително спешни и хирургични отделения. В клиниката работят 200 души медицински персонал, вратите са отворени 16 часа в денонощието, а спешното отделение работи денонощно.

Ако някой от спортистите даде положителен тест за коронавирус, той ще бъде откаран с линейка в болницата, но не и в селската клиника. Веднага след това лекарите ще идентифицират хората, с които заразеният е контактувал, а специална санитарна служба ще дезинфекцира стаята му и цялата околност.

В сградите ще бъдат инсталирани роботи, които да напомнят на спортистите да носят маски, да мият често ръцете си и да избягват ненужен контакт.

Роботите са проникнали в Олимпиадата през 2022 г. - те ще станат куриери, дезинфектори и дори баристи - една машина ще замени 3-4 души.

Почти 700 ястия, но всички без пипер

Менюто за олимпийците е разработено в продължение на 4 години - и окончателната версия включва 678 ястия. Повече или по-малко всички вкусове се вземат предвид: само хранителни предпочитания, диети, религиозни възгледи и много повече (ще има вегетарианска храна, халал и кошер).

И разбира се, менюто включва традиционни китайски ястия: трапезарията е украсена с елементи от традициите на китайската Нова година (празнува се на 1 февруари). Повечето от обичайните подправки и подправки няма да бъдат в храната (общо 48 вида са изключени), включително черен пипер и дафинов лист. Според организаторите тези подправки могат да доведат до фалшив положителен допинг тест.

Всички прибори за хранене са биоразградими - разбира се, в интерес на околната среда. Заради пандемията в столовата на спортистите ще бъдат раздадени маски, ръкавици, памучни тампони със спирт и дезинфектанти за ръце.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?