61

Стоичков посочи разочарование №1 на Мондиала, похвали Аржентина

Легендата на българския футбол Христо Стоичков разкритикува качеството на футбола на Световното първенство в Катар. В интервю за Sport.es той добави, че има отделни играчи и отбори, които са го впечатлили. 

“Нивото на футбола е ниско. Изключение направиха няколко мача, но като цяло липсва динамика в повечето двубои. Шестте гола на Англия срещу Иран и седемте на Испания срещу Коста Рика не са показателни. Очакваше се заради периода, в който се провежда шампионатът, футболистите да са по-свежи и енергични. Не го забелязвам. В прекалено много мачове гледахме бавен футбол, без остри атаки, без надиграване един на един. За какво говори това? За страх. Страх от загубата. Липсва скорост, липсва изненада. Осемстотин подавания и нито един удар. Какъв футбол е това?”, запита риторично Стоичков. 

“Дали има изравняване на силите? По-малките отбори дойдоха с нагласата да побеждават, разчитайки на дисциплина и воля. Примерът е Мароко. Никой не очакваше те да прескочат групата, но вече са в топ 4. Това е отбор, който отлично осъзнава възможностите си и пренаписа историята. Да погледнем и Хърватия. Малка страна, но с огромен футболен ресурс. Като започнем от поколението на Шукер, Бобан и Бокшич и стигнем до сегашното на Модрич, Ковачич, Перишич, Брозович, Ливакович… Нормално беше срещу Бразилия да действат по-дефанзивно. През 1994 година ние, българите, играхме с контраатаки срещу Германия и Аржентина и по този начин ги победихме”, припомни Камата, след което каза кои футболисти са го впечатлили най-много от началото на първенството. 

“Харесва ми това, което виждам от Мбапе. Движи се отлично по терена, изглежда по-зрял. Жиру винаги е на точното място, вече е в ролята на типичен голмайстор. Впечатлен съм от Хулиан Алварес. Той ще стане един от най-добрите нападатели в света. Момчето има дух, амбиция, желание. Сигурен съм, че под ръководството на Пеп Гуардиола бързо ще напредне”, прогнозира бившата звезда на Барселона. 

“Испания? Отборът може да стане шампион на следващото Световно първенство. Ще бъде провал, ако не стигне поне до полуфиналите. Мислех, че Луис Енрике ще остане на поста си. Той свърши добра работа с тима, а и се видя, че разполага с много качествени футболисти. Гави и Педри са двамата най-добри играчи в света под 20 години, към тях трябва да добавим Ансу Фати. Дани Олмо е страхотен, Пабло Сарабия е много нестандартен в отиграванията си. За да станеш световен шампион обаче, трябва да имаш готов отбор. А Испания още няма такъв. Но до следващото първенство това ще се промени. Трябва единствено да се добави класа на някои позиции. Когато нешлифованите диаманти покажат пълния си блясък, Испания ще има голям шанс. Разбира се, необходимо е и търпение. Това направи Йохан Кройф с мен. Бях изненадан от напускането на Луис Енрике, защото той е работохолик, има много познания, използва съвременните технологии. Когато обаче не вкарваш голове, си обречен”, подчерта Стоичков. 

“Бразилия беше фаворит номер 1. Мисля, че Тите сгреши с някои свои решения. Промените в състава бяха твърде много. Когато един отбор играе добре, динамиката не трябва да се нарушава. Не разбирам стремежа на всяка цена да се правят разрешените пет смени. Защо, ако тимът ти играе добре и всичко върви? 

Аржентина? Те бяха свикнали да подават топката на Меси и да чакат той да направи всичко сам. Сега е различно, вече се отварят повече пространства. Освен това, аржентинците се защитават добре. Отборът се е променил към по-добро. Разбира се, зависимостта от Меси все още я има, но понякога останалите му дават възможност да си почине, като се движат повече и комбинират помежду си. А самият Лео играе много силно на това първенство”, анализира носителят на “Златната топка” за 1994 година. 

“На полуфиналите ще видим различни стилове, макар че Хърватия и Мароко си приличат по това, че се защитават перфектно и знаят как да използват силните си оръжия. Бразилия е голямото разочарование, защото разполагаше с отбор, готов за титлата. Не бих казал същото за Испания. Германия отново се провали. Там червената лампа свети много силно. Германците вече нямат футболисти като Клинсман, Хеслер, Матеус, Бреме… Португалия също разочарова. Португалците имат добри играчи, но им липсваше лидер, след като Кристиано Роналдо беше оставен на пейката във важните мачове. Неймар също е великолепен футболист, но не е лидер. Дори в Бразилия не го смятат за такъв”, каза още Камата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?