64

Смелият и спонтанен футбол на Канада те кара да настръхнеш

Надявам се канадците искрено да се гордеят с отбора си. Беше вдъхновяващ футбол, въпреки 0:1 в мача с Белгия.

Преценете контекста: Канада се класира за световно първенство за първи път от 36 години, последното участие - през 1986 г. - беше единственото в историята. 25 от 26 играчи в заявката за Мондиал 2022 дори не са били родени тогава.

Капитанът Атиба Хътчинсън е бил на 2 години и половина, а сега е на 39.

Канада започна с Белгия, бронзовият медалист от Световното първенство през 2018 година. Отбор на възраст, но все още с топ играчи.

И Канада избира смел, атакуващ футбол с постоянна висока преса и линия от защитници, на която на моменти сякаш е забранено да слиза под центъра на терена.

Това е истинско шоу. Безкраен натиск, биене за първа топка в другата половина, емоции, просто много качествен футбол.

Алфонсо Дейвис може и да не вкара най-​важния удар в кариерата си от дузпата, но той помпаше страха у белгийците с всяко докосване на топката. Таджон Бюканън изглеждаше като човек, който може да направи всичко, освен ключовия пас илии гол. Стивън Еущакиу изяде халфовата линия на "червените дяволи". Ричи Ларея се подигра с Караско, така че белгиецът беше сменен на почивката заради болки в седалището от падането при финта.

Трябва да се каже, че това не е идеал за футбол и не е страхотен мач. Имаше достатъчно празнини между линиите, натискът понякога се сриваше (Дейвис няколко пъти показа на партньорите, че трябва да се приближат до съперника), последният пас изобщо не отид​ваше в наказателното поле, а ударите от далечни разстояния изглеждаха прибързани, въпреки че самият им факт напълно  подчертава спонтанността им. Отборът почти умря след 65-ата минута, но оцеля с песните на фенове и мечтата за завръщане.

Не се получи.

Канада силно напомни на Перу на Мондиал 2018 срещу Дания. Удивително съвпадение: тогава Перу също стигна до Световното първенство за първи път от 36 години, летейки всеки път от 1982 г. И също така в първия кръг след завръщането те организираха футболен карнавал срещу Дания. А също и безкрайни експлозивни атаки, много сочни индивидуални действия - спринтовете на Адвинкула и креативността на Куева бяха особено запомнящи се. Но 0:1. Скучната Дания наказа Перу.

Ясно е, че всеки хубав отбор без топ статус не може да играе като Канада. Това не е необходимо. Трябва да има отбор като Саудитска Арабия – нека продължават да ловят елитните играчи с капана на изкуствените засади. Трябва да има и такива като Япония - с неясно начало, но смислен план Б. Трябва ни и Канада - като шофиране без книжка, но със самоубийствена смелост. Нейният стил ще проработи друг път. Не винаги такива отбори побеждават избрания от тях противник. Но ние все още ги ценим и обичаме.

Това е пъстротата на световното първенство. ​А, да, за да се насладите на подобни истории, понякога трябва да преживеете Мароко - Хърватия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?