64

Неймар? Не, Ричарлисън е истинският герой на Бразилия

„Неймар беше моят идол. Имах фланелка на Сантос с неговото име. На терена се опитвах да повтарям неговите движения. Изиграх неговата позиция и дори копирах прическата му. Помните ли жълтия ирокез? Имах такъв на 15-годишна възраст“, признава Ричарлисън, когато го попитаха за любимите му футболисти от детството.

След 9 години Неймар и 25-годишният Ричарлис​ън са в един отбор на Световното първенство. Не е ясно какво мислят младите бразилци, но когато възрастните бъдат попитани за любимите си играчи през 2022 г., те избират Ричарлисън без колебание.

Ричарлисън е човек от народа: той работи от 11-годишна възраст, едва не умря в улична битка, чу как бедният му баща е унизен.

През юни 2021 г. Ричарлисън даде интервю за спортното списание Placar. Разговорът премина към расизъм. Играчът припомни убийството на 14-годишния Хуан Педро, който беше застрелян от полицията във фавелите на Рио де Жанейро, провеждайки специална операция за залавяне на наркодилъри. „Това можеше да съм аз. Взеха ме и за наркодилър“, разказва нападателят.

Всичко се случило, когато Ричарлисън бил на 14. Вечерта той се прибирал с приятел. Двама луди изскочили от тъмнината и насочили пистолетите си към младите тела. „Бяхме адски уплашени. Ако някой дръпне спусъка ​- дори случайно - щяхме да сме мъртви“, каза играчът години по-късно.

По думите му, момчетата с оръжие смятали, че той и негов приятел са наркодилъри, които искат да ограбят нечия точка. В отговор футболистите показали топката и обяснили, че просто се прибират. 

Няколко минути по-късно те били освободени. Но спомените са завинаги. „Животът ми беше такъв“, отговори Ричарлисън, когато го попитаха дали се страхува да отиде за Уотфорд срещу Челси. „След това да играеш дори срещу Челси изглежда много по-лесно.“

Детството му наистина е набор от изпитания. Уж типично за бразилеца, но как да свикнеш, ако си дете.

Бъдещият национал почва работа на 11 - продава сладолед вместо прадядо си. Той става в 6 сутринта, завърта количката си в центъра и почва да вика: „Сладолед! Сладолед! Купете сладолед!".

Следва автомивката. Дни наред тийнейджърът пени каросерии и джанти. Когато шефът предлага договор на пълен работен ден със стабилна работна седмица, той отказва и отива да помага на дядо си във фермата. Там не беше по-лесно: от сутрин до вечер те събираха кафе при температура плюс 50: „Изпотих се толкова много, че почти се разплаках. После погледнах дядо и ми се стори, че е добре. Помислих си: как е възможно това?!”.

Ричарлисън си намира работа на непълен работен ден, за да помага на семейството си. Родителите му се развеждат, той остава с майка си, но контактува с баща си. Живее под наем, заедно ходят на риболов. Вярно, собственикът забранил на бедния наемател да лови риба в гъмжащо от риба езерце, като го изпратил в такова, където нищо не кълвяло.

След пореден риболов без улов по пътя към къщата Ричарлисън хвърл​я въдица в езерце с куп риба. Поплавъкът веднага потреп​ва. Когато собственикът виждал, че забраната му е нарушена, изтичал при наемателя и го унизил пред детето. „Това ми даде шибана сила. Казах на чичо Елтън, че ще спечеля пари и ще купя къщата му за баща ми“, спомня си младият футболист.

Сега Ричарлисън продължава да се бори, при това не само за себе си, а за всички бедни бразилци. След гола му в мача срещу Сърбия той каза следното, небрежно напомняйки на властите за техните задължения: „За съжаление, хората от Амапа не успяха да видят нашата победа днес, защото нямаха електричество от две седмици. Те преживяват много трудни дни и се надявам скоро проблемът да се реши. Искам да посветя днешния гол и победа на всички жители на Амапа“.

"Електрическият туит" далеч не е единствената реакция на Ричарлисън към социалните проблеми на Бразилия. 

* През 2019 г. той плати на група ученици от родния си щат да присъстват на олимпиада по математика в Тайван. Това се случи случайно: в Twitter студент пише, че университетът няма пари за важно пътуване, публикацията е забелязана от футболиста и той превежда 50 000 реала (10 000 долара).

Същата година Ричарлисън се завръща в родния си щат, за да играе в благотворителен мач с приятели. След мача той обяви, че дарява 6 тона храна на бедни семейства.

• От време на време нападателят плаща анонимно скъпо лечение на случайни хора, а една от историите, изтекли в медиите, е за 22-годишния Шире Коелю Сантана. Безработна жена от Ню Венис (град в родния щат на футболиста) събира пари за операция на гърдите. Операцията била за 2000 реала (400 долара), но младата майка ги нямала. Чрез познати тя се обърнала към роднините на Ричарлисън. На следващия ден той превежда необходимата сума.

За да говорят срещу дискриминацията срещу малцинствата в Катар, капитаните на европейските отбори решиха да излязат на терена с капитанските ленти в цвят на дъгата и надписа „Една любов“ върху тях. На пресконференция Ричарлисън беше попитан за идеята. „Не знам дали това ще проработи, или не, но подкрепям подобни действия. Живеем в опасен свят, където често е невъзможно да имаме мнение срещу расизма или про ЛГБТК+. И аз подкрепям подобни движения.” 

Активизмът на Ричарлисън е особено забележим на фона на мълчанието на Неймар. Основната футболна суперзвезда не е много потопена в социалните проблеми на страната и преди изборите обикновено гласува за Болсонаро. През октомври 2022 г. Ней се представи открито. Първо, той каза, че с преизбирането на Болсонаро и победата на Бразилия всички ще бъдат щастливи. Второ, той обеща да му посвети гол на Световното първенство в Катар. Трето, той публикува видео към музиката на предизборната си кампания и показа 22 с пръсти (номерът на Болсонаро в бюлетината). Четвърто, той обясни причината за тази любов: „Никога не съм казвал това, но в най-трудния момент от живота ми президентът беше първият, който публично заяви, че ще бъде до мен. Той повярва в мен и сега аз правя същото".

На фона на куп обвинения и подкрепа за лудия политик Ричарлисън наистина изглежда като идол. На въпрос за какво е целият този активизъм и дали самият той иска някога да командва държавата, нападателят отговори: „Сега има твърде много алчност в политиката. Някои хора правят всичко възможно, за да спечелят и избори, но след като са получили власт, те просто я използват за собствена изгода. И това, в крайна сметка, вреди на Бразилия. Просто искам властите да знаят, че ни е грижа за нашата страна". 

Между другото, Ричарлисън все пак купи къщата за баща си. Той го направи още през 2016 г., като подписа втори договор с Америка Минейро. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?