61

Феноменален старт на Англия с 6:2 срещу Иран

Англия стартира отлично участието си на Мондиал 2022, след като разгроми Иран с 6:2 в най-резултатния двубой от началото на първенството. Джуд Белингам отри резултата в 35-ата минута. Букайо Сака удвои в 43-тата, а Рахийм Стърлинг нанесе третия удар на иранците в добавеното време на първата част. Сака направи 4:0 в 62-рата минута с втория си гол днес. Мехди Тареми намали три минути след това. Маркъс Рашфорд върна преднината от четири гол на англичаните в 72-рата минута. Джак Грийлиш увеличи на 6:1. Дерми от дузпа в 12-ата минута на добавеното време оформи крайния резултат.

Преди първия съдийски сигнал, фенове на англичаните имаха проблем с билетите си и влязоха малко по-късно на стадион „Халифа Интернешънъл“ в столицата Доха. При изпълнението на националните химни пък, играчите на Иран отказаха да пеят своя, в знак на солидарност към анти-правителствените протести в родината им.

На терена, тежък сблъсък между вратаря на азиатците Алиреза Бейранванд и негов съотборник доведе до дълга пауза за оказване на медицинска помощ на стража. Впоследствие той опита да продължи, но малко след това бе сменен от Сейед Хосейн Хосейни. След няколко добри атаки и греда, възпитаниците на Гарет Саутгейт поведоха закономерно в резултата в 35-та минута, когато Джуд Белингам засече с глава центриране на Люк Шоу от ляво за първия си гол с националната фланелка. До края на полувремето иранците се сринаха и инкасираха на бърза ръка още две попадения, първо от Букайо Сака след прецизен шут с левия крак, а след това и от Рахийм Стърлинг, който засече подаване на Хари Кейн от дясно.

След паузата Сака вкара втория си гол в срещата, а скоро след това Иран стигна до почетен гол след страхотен изстрел под гредата на Мехди Тареми. 49 секунди след появата си от резервната скамейка, Маркъс Рашфорд преодоля Хосейни за 5:1, а Англия вкара шести след комбинация от други две смени на Саутгейт – Калъм Уилсън и Джак Грийлиш, завършена от офанзивния футболист на Манчестър Сити. Дълбоко в добавеното време, Тареми вкара втория си гол за иранците от дузпа за нарушение на Джон Стоунс в наказателното поле на англичаните.

Така Саутгейт и компания потеглиха с разгромна победа кампанията си в търсене на втора световна титла след тази от 1966-а насам. Тимът прекъсна поредица от шест мача без успех, а в следващия си двубой от групата играе със САЩ. Иран се изправя срещу Уелс в петък, а по-късно тази вечер „драконите“ играят с американците в другия мач от група В.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
UNITED!

UNITED!

21.11.2022 | 18:19

Браво!

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?