2374

Абсурдите на Мондиал 2022 - празни трибуни и данък върху греха

12 години Катар се опитваше да оправдае с огромни инвестиции едно от най-спорните и необясними решения на ФИФА - "купеното" домакинство на Световното първенство в държава, която никога не е имала особенo висока футболна култура.

Откриващият мач на най-важното събитие на годината за спорта обаче показа картина, която ФИФА трудно може да преглътне.

Еквадор успя да победи Катар с 2:0, но още преди съдията да сложи край на двубоя, повечето от феновете на домакините вече бяха напуснали стадиона, който се намира на 50 км разстояние от Доха.

Правителството на Катар е инвестирало около 10 млрд. долара за подготовката на турнира, а церемонията по откриването изглеждаше впечатляващо.

Още на 70-тата минута от мача трибуните започваха да се опразват. При последния съдийски сигнал само 1/3 от местата бяха заети и то - основно в сектора на еквадорците, които празнуваха победата си.

Катар се оказа първата държава-домакин на Световно първенство по футбол, която губи тържествения първи мач - и в това няма нищо необяснимо.

Гостите от Еквадор също можеше да не стигнат до участие, след като се оказа, че един от играчите им (гражданин на Колумбия) е фалшифицирал паспорта си, за да може да се включи в тима.

За 51 години националният им отбор никога не се е класирал на мондиал, а качеството на играта им на 20 ноември подсказва, че Катар няма шансове да продължи извън групата си.

Следващият им съперник ще е шампионът от африканската Купа на нациите Сенегал, а по-късно предстои мач с Нидерландия - държава от Топ 10 на най-големите футболни сили във ФИФА.

Организацията за феновете и журналистите в първия ден също не може да се похвали с успех.

Катар мобилизира огромен брой от полицаи, които трябва да следят за реда и да дават указания на посетителите на стадиона. Докато сигурността на церемонията е обезпечена на високо ниво, същото не може да се каже за ориентирането на чуждестранните посетители в Ал Байт.

До стадиона може да се стигне само с автомобил, а пътищата се оказват блокирани от извънредния трафик.

Междувременно в Доха полицията се принуждава да затвори достъпа до парка Ал Бида заради огромно струпване на фенове, които искат да гледат мача на открито (на място, където бирата все пак е позволена).

Гледките от стадиона се превръщат в символ на всички абсурди на това Световно първенство, коментира Spiegel.

Особено за президента на ФИФА Джани Инфантино, който защитава до последно спорното решение за домакинството, твърдейки, че това ще е най-добрият Мондиал на всички времена.

Абсурдите започнаха още преди началото на Мондиал 2022

Абсурдите около предстоящото Световно първенство в Катар започнаха преди старта му и продължават с актуализирането на цените, които феновете ще трябва да платят по време на Мондиала. От месеци сред най-големите притеснения на феновете беше какво ще се случва с алкохола в страната, където той не е забранен, но законът позволява да се консумира само на определени места. Това ще са т.нар. фен зони, в които дошлите заради Световното туристи ще могат да гледат и да консумират бира, пише Expert.

Какво представлява данъкът върху греха?

Цените на алкохола в Катар са сред най-високите в света заради т.нар. "данък върху греха". Това е налог, с който се облагат със 100% стоки или услуги, които се считат за вредни за обществото като тютюн, алкохол, енергийни и безалкохолни напитки с добавена захар и хазарт. Основната цел е да се намали потреблението на вредни стоки и да се увеличат държавните приходи.

Освен това сериозни притеснения предизвика информацията, че без билет и място във фен зоната или на самия стадион, феновете може да не намерят къде да гледат мачовете, защото в Катар те ще бъдат излъчвани само по платени канали.

Солена глоба за препродажба или размяна на билети

Междувременно министерството на правосъдието на Катар излезе с официално съобщение, че всеки който "издава, продава, препродава или разменя" билети за мачове от предстоящото световно първенство, без разрешение от страна на FIFA, ще бъде глобен с 250 000 риала (над 67 000 евро). "Билети, които са прехвърлени непозволено, не са валидни и могат да бъдат анулирани по всяко време без предизвестие. Всеки опит за прехвърляне на билети е в нарушение на Условията за използване на пропуските и може да доведе до граждански и наказателни глоби и санкции", гласи съобщението.

Уебсайтът уточнява, че ако зрител е възпрепятстван да посети даден мач, той може да пусне билета си за препродажба в официалната платформа на световната платформа FIFA Ticketing.

 

Нощувки

Много от феновете също така няма да бъдат в хотели, а ще трябва да прекарат престоя си в т.нар. Fan villages – контейнери в пустинята с фиксирана цена от 200 евро на нощувка. Стотиците контейнери бяха поставени в пустинята заради огромния недостиг на леглова база в страната.

 

И въпреки това много от страните участници съобщават, че стотици фенове са отменили пътуванията си заради доста скъпия престой в Катар и хаоса около най-странното Световно първенство изобщо.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Фифа

Фифа

25.11.2022 | 16:57

Абсурден Мондиал

Отговори
1 1
Милка Радева

Милка Радева

23.11.2022 | 08:26

Корумпетата от FИFA не мога да ги мисля изобщо.

Отговори
22 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?