49

50 години Мароко беше френска колония, а сега Париж е марокански

След победата над Португалия мароканските фенове се разбунтуваха в много европейски градове, като най-мощни бяха в Париж. Около 20 хиляди фенове излязоха в центъра на столицата. Мирни - блажени от победата и скандирания, буйни - трошящи витрини и нападащи полицаи. Силите за сигурност отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати. Според BFMTV полицията е задържала 42 хулигани, а Le Parisen пише за повече от 70 задържани.

Неслучайно Париж се оказа център на бурни празненства. Франция има най-голямата мароканска общност извън Мароко. Проучване от 2012 г. обобщава за 1,5 милиона души с марокански корени. Преброяването през 2019 г. е открило около 755 хиляди граждани на Мароко, тоест около 18% от всички имигранти в страната. Повече се оказват само алжирците - 807 хиляди.

Демографията също влияе върху футбола. На Мондиал 2018 националният отбор на Мароко имаше 10 футболисти, родени във Франция. Има двама от тях на Мондиал 2022, но 5 играчи са собственост на френски клубове в момента.

Откъде идват мароканците във Франция? И щастливи ли са от такава връзка?

Франция завладя Мароко дълго и с много пролята кръв

Европейците напълно дойдоха в Африка в края на 19. век. Те се интересуваха от много неща, сред основните - природните ресурси, възможността за религиозно просвещение, завземането на нови територии за самоутвърждаване.

Страните бързо атакуваха новия континент. През 1870 г. те контролират 10% от чуждата земя, през 1914 г. - вече 90%. Само Етиопия (до 1936 г.) и Либерия остават независими. За да не се карат помежду си по време на разделението, през 1884 г. европейците събират Берлинската конференция. Там те разграничиха сферите на влияние и обсъдиха основните принципи на колонизацията.

7 държави претендираха за владение в Африка, но Франция беше най-успешната от всички. През 1830 г. тя превзема Алжир, през 1881 г. - Тунис, а до началото на Първата световна война притежава земи от Средиземно море до Ангола. Сред най-сладките парчета се открояваше Мароко, но трябваше да се поразправя за него.

Първо, Франция се споразумя за специални права върху Мароко със своите съседи. Те ги одобриха в замяна на услуги от французите - признаха правата на британците върху Египет, италианците - върху Триполитания (провинция Либия), испанците - върху градовете на северното крайбрежие на Мароко.

Тогава

Франция примами Мароко във финансово робство.

Тя издава заеми на местния султан с луд процент, а след това и с 60% от митническите приходи, което съставлява огромна част от бюджета.

Страната все повече попада под влиянието на французите. През 1905 г. те дори акостират в Мароко, за да създадат своя собствена банка там, да организират пристанищна полиция и да получат концесия за изграждане на железопътна линия. Всичко с цел контрол на местните финансови потоци.

Европейците действаха благоразумно, но не взеха предвид интересите на Германия. Германците бяха смутени от активността на своя съсед. Кайзер Вилхелм II изрази подкрепата си за султана на Мароко и предложи отбранителен съюз. Европа се оказа на ръба на войната поради разделянето на Африка и трябваше да се свика нова международна конференция.

На него Германия беше изолирана, а Франция и Испания все още получиха правото да събират данък от мароканските пристанища. В същото време споразумението предвиждаше целостта на страната и пълното равенство на всички нации при извършването на стопанска дейност в нея. Завладяването на Мароко беше отложено за по-добри времена.

Времето идва година по-късно - 1907 г. В Маракеш разгневена тълпа убива френския лекар Емил Мошан. Парижките вестници описаха убийството като „непредизвикана и неоправдана атака от местните варвари в Мароко“ и дадоха на властите удобен повод за нахлуване. Френските войски навлязоха в Ужда, Североизточно Мароко.

Няколко месеца по-късно мароканците, още по-недоволни от действията на колонизаторите, убиват 9 френски работници, които строят железницата. Европейците отговориха, като бомбардираха Казабланка. Корабите стреляха по града два дни, загинаха от 1,5 до 7 хиляди цивилни. След умиротворяването френските войски навлизат в Казабланка и района около нея.

Франция официално установява протекторат над Мароко през март 1912 г. На хартия страната не губи своята независимост и султанът остава официалният владетел.

Испания получава част от територията - на север и на юг.

Почти всички земи и богатства на Мароко преминават във френско владение

Предприятията бяха контролирани от Общата компания на Мароко, която се превърна в господар на страната.

Мароканците се съпротивляваха на французите в продължение на 50 години и племената спечелиха, въпреки превъзходството на врага в оръжията Установяването на протектората не означава завладяване на цялото Мароко. През 1912 г. Франция контролира главно крайбрежната зона и само постепенно навлиза във вътрешността.

Французите свалят краля, но протестите само се засилват и през 1956 г. Мароко получава независимост. Сега страните са основните търговски партньори. През 1953 г. французите предприемат спешни мерки. За да лишат националистите от техния лидер, те арестуваха Мохамед V, качиха го на самолет и го изпратиха в изгнание в Корсика и след това в Мадагаскар. На негово място е поставен нов султан, далечен роднина на Мохамед бин Араф.

Народът не прие наложения властник. 3 седмици след коронацията Бин Арафа е подложен на неуспешен опит за убийство. Французите демонстративно екзекутираха 6 националисти, в отговор на това хиляди хора излязоха на улицата.

Конфронтацията се изостри до максимум през есента на 1955 г., когато за два месеца загинаха 1000 цивилни. Успоредно с това французите имаха проблеми в Тунис (протести) и в Алжир (война), които също поискаха независимост. Спасявайки положението, те връщат Мохамед V в Мароко 2 години след изгнанието.

През февруари 1956 г. султанът преговаря с Франция и анулира протектората. През април Испания се присъедини към споразумението, което също признава независимостта на Мароко, въпреки че не се отказа от всички територии, запазвайки крайбрежните градове Мелила и Сеута и няколко острова.

Над 60 години след експулсирането на Франция Мароко все още е тясно свързано с тази страна.

35 процента от мароканците говорят френски,

повече, отколкото в Алжир. В Мароко има училища, където се преподава на френски, а арабският е само втори език. Франция е основната притегателна точка за мароканските студенти - всеки втори от тези, които учат в чужбина, отива във Франция.

Франция е основният кредитор, инвеститор и търговски партньор на Мароко. В него работят 75 дъщерни дружества на френски компании с около 80 хиляди служители.

„Мароко е почти наш“, каза Никола Саркози, коментирайки атентатите в Казабланка през 2003 г. Изглежда, че през последните 20 години страните са станали още по-близки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Българка

Българка

22.12.2022 | 00:13

И Германия е кръгла нула,пътувате с луфтханза и ще ви разкажат играта.,просто багажите ви ги няма

Отговори
2 0
ВΛАΔИМИР ПУТИН

ВΛАΔИМИР ПУТИН

20.12.2022 | 20:24

Ние сме пълни некадърници и ПИШМАН КОЛОНИАЛИСТИ... Завладяхме десетки племена, имаме петрол, а хората ни не живеят добре

Отговори
7 4
ОПИТИТЕ

ОПИТИТЕ

18.12.2022 | 10:10

ДА БЪДАТ СПАСЕНИ ФРЕНСКИТЕ ПРАСЕТА ОТ МАРОКАНЦИТЕ, ОЧЕВИДНО СА НЕУСПЕШНИ :) ИНТЕГРАЦИЯ И ОПРАВЯНЕ НА СКА ПАНИТЕ ГЕНИ!

Отговори
6 7
афродита

афродита

17.12.2022 | 08:23

И какво излиза? От векове единственото,с което могат да се похвалят западняците е-че са колониалисти и клептомани,а ние със зъби и нокти всячески се стремим да се докопаме до тия-евроантлантически ,,ценности''!!!!!

Отговори
51 4
Айше

Айше

16.12.2022 | 21:21

Европа ша е арабска и сиганска

Отговори
38 9
777

777

16.12.2022 | 21:01

Така е в цяла зап. Европа, сами си ликвидират държавите демократите либерали, нищо няма да остане от старата европейска култура

Отговори
52 5
Путин

Путин

16.12.2022 | 20:37

Тогава, какво искате от мен европейски бок_луци?

Отговори
43 10
Тирада

Тирада

16.12.2022 | 19:42

На тираааа в ремаркето и към арабския свят да си отиват тия мизернициии нямат място в цивилизования свят !

Отговори
38 3
Коментар

Коментар

16.12.2022 | 18:18

Ще се повторя, но всичко се връща. А и самите мароканци и останалите африканци са във Франция заради гузната съвест на французите. И лицемерие също.

Отговори
61 4
Ей за това

Ей за това

16.12.2022 | 18:04

Се надявам Аржентина да ги смачка на финала. Като погледнеш отбора им едно 95 % са с африкански корени. Гадни колониалисти. И тръганли да учат другите страни на демокрация.

Отговори
70 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?