64

Зума за мача ни с Унгария: При 3:0 исках да загася телевизора

Легендата на българския футбол Христо Бонев коментира мачовете на националния ни отбор. Така наречените "лъвове" загубиха с 0:1 от Черна гора и с 0:3 от Унгария.

"Двата квалификационни мача с Черна гора (0:1) и Унгария (0:3) много бързо ни приземиха. И много бързо ни разочароваха за бъдещето на българския футбол. Двубоят в Будапеща бе срещу един изключително силен съперник, който може да не стряска като име, но е от сериозна класа. Доказателство са над 50-те хиляди зрители на "Пушкаш Арена", и то в мач срещу България.

Всички отчетоха, че имаме млад отбор, талантливи играчи, потенциал, но на състава му липсвал опит. А опитът не се придобива на хартия. Той се гради именно в такива сблъсъци като с Унгария, която ни показа, че във футбола няма нищо случайно. Виждаме какви средства е отделило правителството на тази страна за спорта и конкретно за футбола. За инфраструктурата, за школите си. Този стадион, който видяхме в Будапеща, у нас няма да го имаме и след 200 години. А оттам се почва.

През първото полувреме тези наши млади момчета, нямам нищо против тях, но те не знаеха къде се намират. Самият факт, че всички, взети заедно от нашата средна линия, не правят колкото капитанът на унгарците Собослай е красноречив. Той си правеше каквото иска и след 0:3 на полувремето исках да изгася телевизора. Защото се страхувах много какво ще ни се случи през втората част. Но тук е мястото да благодарим на унгарците, че се показаха като истински джентълмени и не искаха повече да унижават българския футбол и момчетата ни.

В първите 4 мача всички ние хвалехме новия селекционер Младен Кръстаич и с право, но сега така и не разбрахме защо нямахме повикан централен нападател. Това е един от флагманите на българския футбол - таранът. Второ, най-добрите флангови футболисти от повиканите - Георги Русев и Радослав Кирилов, които се включиха на ниво срещу Черна гора, в Будапеща останаха на пейката. Защо?! Треньорът трябваше да усети разликата, но той си знае най-добре. Влизането на Русев и Кирилов доведе до някакво освежаване през второто полувреме с маджарите, но вече беше много, много късно.

Повечето от тези, които сега ръководят българския футбол, са били мои възпитаници в националния отбор. Но с построяването на базата в Бояна, с ресторантите и чалга концертите там, футболът ни винаги ще бъде на това и по-лошо ниво. Промяната е нужна и неизбежна.

Въпреки всичко Младен Кръстаич има възможностите да помогне на българския футбол, но трябва да погледне по-трезво на нещата. Кой и как е гледал състезатели във втора дивизия на Полша, на Италия, в Израел... Нямам нищо против никого, но когато сложиш герба на гърдите, трябва да си готов на всичко, а се вижда, че те не са. Но такава е действителността - жалка. Коренни промени трябва да настъпят във футбола ни и държавата не трябва да стои безучастна към всичко това, което става. Трябва да се започне от най-високо ниво!", каза той пред "Тема Спорт".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Лъв Първи

Лъв Първи

30.03.2023 | 22:19

А пък аз за малко да си счупя таблета, и то от скъпите !!! Много се ядосах!!!

Отговори
0 0
Ку-ку бенд

Ку-ку бенд

29.03.2023 | 14:37

Зума има тежката дума, наш'та система е 4 - 4 - 2!!!

Отговори
4 0

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?