Златната топка сложи футбола в Англия на мястото му

Изнесените миналия ден номинации за Златната топка за пореден път доказаха, че поне за момента английския футбол не е на дневен ред. Листата на 23-мата най-добри в Европа показва, че отново англичанин няма как да вземе ценната награда. Едва ли ще я получи и играч, който се подвизава в Премиършип - единствените в списъка са Дидие Дрогба, Сеск Фабрегас, който бе резерва в големия испански отбор, спечелил Световната купа, и Асамоа Гиан, който дойде в Съндърланд едва преди два месеца. Почти никаква е вероятността някой от това трио да успее да пребори футболисти като Лео Меси, Андрес Иниеста, Шави и Уесли Снайдер - световен вицешампион с Холандия и европейски клубен първенец с Интер. Най-големият шамар е за Уейн Руни,  чиито шансове се изпариха още през март.

Най-добрият английски футболист хвърли много повече усилия и енергия в преследването на по-голяма заплата, отколкото в съревнованието с Меси и Кристиано Роналдо в Лигата на талантите. В Манчестър Юн по-добре да бяха изчакали номинациите преди да клекнат пред Руни за заплатата му. Фактът, че го няма сред 23-мата, би свалило от цената му.

Очакваше се, че дисфункционалният национален отбор на Англия няма как да има свой представител на церемонията по връчването на Златната топка в Цюрих на 10 януари, но постния принос на Премиършип в класацията е голям удар по нейната репутация на най-добрата в света. Нещо повече - нейни бивши представители като Диего Форлан, Роналдо, Ариен Робен и Шаби Алонсо са с големи шансове да попаднат в десетката на Европа. Другото намигване към английския футбол дойде от листата на 10-те най-добри треньори, в които разбира се липсва името на националния селекционер на Англия Фабио Капело. Там са работещите в Премиършип Сър Алекс Фергюсън, Карло Анчелоти и Арсен Венгер,  но нито един от тях не е англичанин,

а само един - сър Алекс е британец. В листата на топтреньорите естествено са Висенте Дел Боске, извел Испания до Световната титла и неговата жертва на финала в Йоханесбург - Берт ван Марвайк, който успя да обедини холандците и да извлече най-доброто от Ариен Робен.

В предишни издания на класацията епизодично срещахме имената на Франк Лампард, Дейвид Бекъм, Стивън Джерард, а Майкъл Оуен дори грабна приза през 2001 г. - първият англичанин след Кевин Кигън през 1978 и 1979 г. Стенли Матюс спечели първата Златна топка през 1956 г., Денис Лоу обра овациите през 1964-а, Боби Чарлтън през 1966-а и Джордж Бест - две години след това. В момента обаче английските футболисти изглеждат на светлинни години от тази престижна награда, освен ако Руни не се върне преобразен от почивката си в Дубай. Заплашително звучи и фактът, че много от най-титулуваните играчи на планетата  просто са избягвали да играят на Острова - Зинедин Зидан, бразилците Роналдо, Роналдиньо и Кака, Луиш Фиго - всички те - носители на Златната топка, някои - повече от веднъж. Дрогба е на 32 години, а Фабрегас през лятото едва не си тръгна от Арсенал, за да се върне в Барселона - нещо, което вероятно ще направи догодина. Английският футбол определено не се радва на добри времена.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?