71

Зам.-кметът Пламен Райчев за Колежа: Нов стадион без помощ от държавата е голяма авантюра за Общината

Не можем да блокираме цялата капиталова програма на Общината заради един обект  

Работя по този проект с всички сили и накрая получавам заплахи от хора с маски. Лепят ми некролога по улиците.     

 

- Г-н Райчев, обявихте оттеглянето си като ръководител на проекта по дострояването на стадион "Христо Ботев". Защо се стигна дотук?

- Това е решение, което съм взел преди седмици и няма нищо изненадващо. Ситуацията около стадион "Христо Ботев" ескалира много. Поради тази причина чувствам заплаха за моята сигурност и тази на семейството ми. Аз съм част от кметската администрация и много хора ми знаят телефона. Започнах да получавам обаждания със заплахи за физическа саморазправа. Понеже живеем в правова държава, мисля, че не това е начинът за комуникиране между хората.

- Всъщност подобни заплахи не са новост за вас, нали така?

- Да, почти веднага след като стана ясно, че аз и строителният отдел в Общината ще отговаряме пряко за Колежа, към нас заваляха множество обиди. Помните  навярно, че дори бяха разлепени наши некролози из града. Тогава пуснах сигнал към Криминална полиция и там след разговори на компетентния орган с някои субекти напрежението спадна. Далеч съм от това да подозирам някакви политически подбуди, но през последните десетина дни положението стана нетърпимо. На среща за Колежа бях заплашван вербално от хора с маски. Попитах фенове на Ботев дали ги познават, но получих отрицателен отговор. Почувствах се омерзен и разбрах, че най-правилното решение за моята сигурност е да се оттегля от проекта. Написах доклад до кмета Здравко Димитров и смятам, че е време да освободя място в екипа на друг човек, който може да промени нещо.

- Приемате ли обвиненията срещу себе си и екипа, че на Колежа се строи некачествено и на завишени цени? 

- Живеем в правова държава, в която за спорните неща си има прокуратура, следствие, съд. Всеки човек излиза открито с лицето си пред обществото и казва мнението си. Стои зад думите си. Аз твърдо стоя зад всичко, което сме правили по Колежа. Изнесената информация от клуба на привържениците е абсолютно невярна, това го гарантирам с името си.

Проектът за стадион "Христо Ботев" е много тежък и като казуси, и като обезпечаване. Над една трета от инженерите в Строителната дирекция се занимават с него. Привлекли сме и човек на граждански договор (б.р. - инж. Атанас Чилингиров), работихме много тясно и с главния архитект. Всички ние, и аз включително, заставаме с името и подписите си под това, което сме свършили. Работим в екип и за всеки документ, който съм подписал, съм получавал уверение от колегите, че всичко е точно.

- Твърди се, че има и други, които искат да се откажат да работят по Колежа. Истина ли е?

- Да, казвали са ми, че ескалацията на напрежението напоследък им идва в повече, но засега нещата са под контрол и хората работят за приключването на обекта. 

Вижте, не отричам, че имаме грешки в процеса на работа, но те се поправят в движение. Мога да ви уверя, че приемателната комисия, когато стане готов стадионът, няма да прави компромиси. Ясно е, че аз няма да съм в нея, но там ще са експерти, които няма да правят компромис с качеството. Знаете, че сме запорирали 3 милиона лева като гаранция за поправяне на дефекти по строителството. 

- Има ли светлина в тунела, какво ще стане с Колежа?

- Няма как стадионът да не бъде завършен. Но как и кога, засега не е ясно. Без помощ от държавата няма как да се случи. Имам виждания за това как да стане приключването, но ще ги споделя с кмета Здравко Димитров.

Предложението за дофинансиране от ПИМК на 22 милиона лева  и връщане на парите за три финансови години е вариант. Искам да подчертая, че ако не се намерят допълнително пари, ще трябва да се блокира цялата капитална програма на Общината, заложена в бюджета на Пловдив, за да се строи стадионът. Да не се разчита на помощ, е много скъпо удоволствие и авантюра. Пло​вдив се разширява, има нужд​а от пътна структура, трябва да бъде завършен вътрешният ринг, належащо е и разширяването на бул. "Александър Стамболийски". Завършваме 4 нови детски градини, но градът има нужда от още. Така че няма как всичките пари да се пренасочат към стадионите на Ботев и Локомотив.

- В заключение, какво бихте препоръчали на хората, които ще продължат довършването на Колежа?

- Има един много важен въпрос - менажирането на съоръженията. Не трябва да допускаме стадионите да се превърнат в нова тежест за бюджета на Пловдив. Не трябва да стане като "Колодрума", чиято издръжка на година около милион лева идва от бюджета. Да не забравяме, че това са парите от нашите данъци.

Оцени новината

Оцени новината
1.5/5 от 4 оценки
1.5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
И отново объркана работа

И отново объркана работа

31.01.2023 | 21:35

Музиката поръчва този, който плаща! Публиката има право да ходи и гледа мачове и - толкова. Ако искат да участват по някакъв начин - вадят парите на масата. А за тези изцепки - има полиция и всеки да отиде на мястото си ! Демокрацията е за умни хора...Те /публиката / нито са контрольори на строителя, нито имат право на някакви претенции.

Отговори
2 1
Прав е но

Прав е но

31.01.2023 | 03:45

Не съвсем. В София Грша Ганчев НЕ иска помощ. Иска само разрешение от държавата за строеж на стадион. Но държавата го мота вече години, докато му писне и се откаже. Лесно се подарява само чужда /държавна и общинска/ собственост. Както ликвидатора "доктор" Чомаков подаряваше на свинаря панаири, разкопки......

Отговори
5 0
11g

11g

30.01.2023 | 15:44

4 pi

Отговори
2 0
Райчев Помака

Райчев Помака

30.01.2023 | 13:22

Райчев, хващай рейса за Лъки от автогара "Родопи" и се махай от града ни! Стига с тези платени интервюта, само лъжеш!

Отговори
6 3
Румен

Румен

29.01.2023 | 12:35

Ние искаме да се строи, както трябва, а не след това да се харчат още пари. Не прехвърляй вината на феновете, които единствено се опитват да има прозрачност.

Отговори
5 4
Пловдив

Пловдив

28.01.2023 | 19:36

Всичките в Белене!!!

Отговори
10 1
Стоичков

Стоичков

28.01.2023 | 16:16

Райчев,не отклонявай темата с това КОЙ ще го менажира.Задачата ви е да го довършите,а после ще се намери и КОЙ да го стопанисва.За съжаление на всички пловдивчани ТИ,Зико и всички които отговаряте за капиталовата програма не сте завършили един обект за тези три години,а сте заложили до края на мандата ви и още обекти да започвате.То търпение,търпение ама всичко си има граници.Обявявате първи копки,всички с каски и кирки,обявявате срокове на изпълнение и накрая гражданите да "извиняват" за причиненото неудобство,че обектите няма да бъдат завършени в срока от договора. До кога бе,Райчев?

Отговори
11 6
Нали!

Нали!

28.01.2023 | 09:23

Извинете да не би пък вече да се вижда края на крадливото,неадекватно и некадърно управление на Пловдив и този мишок да бърза да напусне потъващия кораб!Май наистина бустана вече е обран ,хамбара изметен и са останали само едни трохи ,за което някой трябва да носи отговорност!Нищо де,заместници бол!От 9ще останат 8зам.кмета все някой от тези кандидати за слава, ще трябва да опере пешкира!Това е така ,защото Ум ЗИ Белия делфин,никога не е подписал финансов документ за да носи той някаква отговорност!Нали за това го напусна преждевременно финансовия зам.кмет ИК преди време и на негово място дойде бушона ВР!

Отговори
31 5
Пловдив

Пловдив

28.01.2023 | 19:31

Всичките в Белене ще си кажат всичко и признаят

Отговори
10 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?