Следвайте ни

Втора лига: Рязане на "опашката" или дълга агония

viber icon

Задава се пълен колапс за повечето отбори от Втора лига. От ден на ден тимовете, които открито признават, че имат непосилни финансови трудности стават все повече. 

Към групата на закъсалите още от есента Спартак(Пл), Спартак(Вн), Поморие(те пък се отказаха през зимата) и Ботев(Гълъбово), веднага след кризата се присъединиха Локомотив(ГО), а от вчера и Черноморец(Балчик), който на практика бе разпуснат заради липса на пукнат лев в касата. 

Кметът на Монтана Златко Живков открито призна, че обезпечаването на спортните клубове в града ще бъде голям проблем не само в настоящите дни, но и след края на извънредното положение. На първо време там орязаха със 70 % заплатите, но се чака и допълнителна редукция. 

Ситуацията във втория ни ешелон се следи изкъсо от БФС, където вече са наясно, че още през лятото ще се наложат структурни промени в шампионата. 

Шефът на АФЛ Румен Вълков вече признава, че може да се стигне дори до 

канене на отбори да играят във Втора лига.

„Има голям проблем с втория ешалон. Още от сега са налице 4-5 отбора, които вероятно ще се откажат доброволно от участие  през следващия сезон поради финансови проблеми. От друга страна има тимове в Трета лига, които искат да играят във Втора и не изключвам да се стигне до там да се канят отбори за попълване на първенството. 

Ще направим среща с кметовете на всички общини с отбори, които са в аматьорския футбол и ще видим какво ще се случи и кой ще може да играе и кой няма да може. Знаете, че тези клубове се издържат от общински пари все пак, а в момента бизнесът не може да работи пълноценно, държавата е в извънредно положение. Не се знае кога изобщо ще продължи това.", заяви песимистично Вълков. 

При тази картина все повече се налага схващането, че едно подновяване на първенството във Втора лига с изиграване на останалите 12 кръга ще

доубие на практика половината клубове в тази група. 

Същите в момента имат колосални финансови проблеми, а ще им трябва свеж паричен ресурс, с който да се „подкара машината”. Такъв от общините няма как да дойде, тъй като всички, без изключение са лишени в сериозен процент от основните си собствени приходи и трудно поддържат дори социалните си системи, свързани с обезпечаване на публичните услуги. 

От друга страна спонсорите също спряха плащанията си по договорите с клубовете. 

В тази ситуация подновяване на първенство „просто за да завърши” и на стадиони без публика би се превърнало в една абсолютно ненужна агония за всички участници – ръководства на отбори, футболисти, треньори, персонал и фенове. 

Истината е, че след края на извънредното положение, когато и да е това, клубовете ще се нуждаят от

глътка въздух,

вече в нормална среда да преосмислят цели, да се реорганизират и да начертаят плановете си за подготовка. 

1-2 месеца ще бъде и времето, през което Общините и спонсорите по места ще започнат да функционират вън от сегашния си де факто авариен режим на работа, като по този начин успеят да заделят определен финансов ресурс за подпомагане на футбола. 

Всичко друго би имало стойността на Пирова победа, която в хоризонт от 3 месеца по-късно ще изтощи в още по-голяма степен футболните тимове и ще сведе до минимум възможностите на техните донори за наливане на финансови средства.

Защото е повече от ясно, че пари за доиграване, последваща подготовка и стартиране на ново първенство няма как да се осигурят и нещо ще трябва да се  жертва.       

 

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?