64

Вярно ли е, че Пеле е спрял гражданската война в Нигерия?

След Световното в Катар започна едно непрестанно сравняване на Меси с Пеле. Няма да ви убеждаваме кой е по-велик от двамата футболисти. Само ще ви кажем, че Пеле е толкова велик, че от няколко десетилетия около него се носи легенда за способността му да спре военен конфликт.

През 1967 г. в Нигерия избухва гражданска война между федералното правителство и отцепилата се република Биафра. Противоречията се криели в последиците от колониалното минало - никой не взел предвид етническите, религиозните и езиковите различия на огромните националности и племена. Хуманитарна блокада, глад, тотална пропаганда, бежанци, намеса в Червения кръст и геноцид - това било всичко. Според различни оценки повече от един милион души са загинали в Нигерия за три години след битки, глад и етническо прочистване.

На този фон през януари 1969 г. Сантос по време на обиколка на Африка пристига в Нигерия за демонстративен мач. Нигерийската футболна асоциация платила 11 000 паунда за мача срещу местния отбор, резултатът - 2:2, Пеле отбелязва дубъл. На следващия ден бразилците отлитат, а успоредно с това нигерийският Бенин Сити търсел пари, за да покани отново звездите.

Първоначално Сантос отказали 6 хиляди паунда, но след това все пак се съгласили и се върнали на 4 февруари (6 хиляди паунда в онези дни изобщо не са малки пари - например изграждането на стадиона, където се провел мачът, струвал на провинцията 70 хил. паунда). Домакините загубили с 2:1, Пеле този път не вкарал, въпреки че журналистът от Nigerian Observer написал в коментара си за мача, че главната звезда на бразилците грациозно се разправила с лидерите на Нигерия.

Според легендата основното условие на мачовете е прекратяване на огъня за няколко дни - така че бразилските футболисти да са в безопасност.

Истинско ли е? Може ли Пеле да спре войната?

Пеле не помни добре подробностите (говори за един мач, въпреки че е изиграл два) и често бърка датите.

1. През 1977 г. в предговора към автобиографията си My Life and a Beautiful Game Пеле говори за примирието по време на гражданската война. Но вече в тринадесетата глава на книгата Пеле пише за 1967 г. - той посочва, че тогава за първи път е посетил Лагос.

Според Пеле в края на май 1967 г. мениджърите организирали двумесечна обиколка в Африка и Европа, но на тези дати е обявена мобилизация в някои щати на Нигерия и войските са били придвижени към река Нигер, за да блокират Биафра. В началото на юли започват първите продължителни битки, някои градове дори били подложени на въздушни бомбардировки. Но Пеле не се спира на играта в такива необичайни условия, а говори за отбелязаните голове и възхищението на африканците.

2. Официалният сайт на Сантос говори за мача в Бенин Сити на границата със сепаратисткия регион Биафра. Бразилците правилно посочват резултата и датата на мача, но не предоставят нови доказателства за спирането на военните действия заради футбола, а само се позовават на статията в списание Placar, публикувана на 50-ия рожден ден на Пеле през 1990 г. Публицистът Мишел Лорънс накратко посвещава няколко изречения на конфликта (стр. 10): „Нигерия, която беше във война с Република Биафра, също искаше да види Сантос. Страните се споразумяха за временно примирие, така че нигерийците да могат да играят с Пеле".

3. През последните 11 години Пеле два пъти си спомня за гражданската война в Нигерия. През 2011 г. CNN пусна интервю, в което Пеле засяга събитията от 1969 г., въпреки че 1967 г. е спомената в разговора:

"Пеле: Горд съм, че спряхме войната! Хората бяха луди по футбола и прекъснаха конфликта, за да видят как играе Сантос в Африка.

Водещата Анна Корен: Да, вие говорите за 1967 г., когато примирието... В Нигерия е обявено 48-часово примирие, така че воюващите страни да могат да ви гледат как играете в Лагос. Беше просто феноменално".

През 2020 г. Пеле публикува серия от туитове, в които отново си приписва мироопазването в Нигерия. Той пише, че винаги е използвал таланта си за доброто на любовта и мира и едно от основните действия в живота му е паузата във войната от 1969 г. Този път кралят разкри, че е поканен на приятелски мач в Бенин Сити, а по-късно датата влезе в историята като деня, в който Сантос спря войната.

Изследователите не са открили доказателства за примирие

Блогърът Olaojo Ayegbayo не намерил доказателства за примирие. За проучването си той се обърнал към архивите на два ключови вестника - Nigerian Daily Times (Лагос) и Nigerian Observer (Бенин Сити). През 1969 г. публикациите не съобщават за успешни преговори между конфликтните страни, въпреки че активно отразяват всяка стъпка на Сантос, поради което се класифицират като надежден източник.

Хосе Пауло Флоренцано, член на консултативния съвет на Бразилския футболен референтен център (CRFB) на футболния музей в Сао Пауло, потвърди информацията на Айгбайо. Той публикува мащабно проучване с историческия и военен контекст на пътуването на Санто през Нигерия.

Преди мача в Бенин Сити един от бразилските журналисти подчертава, че животът в града е спрял заради мача, но няма дума за примирие. Според кореспондента на The New York Times в началото на 1969 г. сепаратистите не представляват заплаха за Бенин Сити и Лагос, а основният конфликт се разгръща на 130 километра от стадиона. Частта от Нигерия, където играел Сантос, се смятала за безопасна, местните власти планирали последната офанзива, така че нямало въпрос за спиране на войната.

Вярно, още през 1974 г. се появява информация от самия Пеле, че той играе не само в Лагос, но и в Биафра. Тогава за първи път е широко разпространена историята за прекъсване на гражданската война (въпреки че идеята за такова прекъсване е в противоречие с политиката на Нигерия, която планирала окончателно да победи бунтовниците).

Флоренцано вярва, че Пеле умишлено е пуснал слух

или дори е объркал всичко години по-късно. За да го докаже, Хосе посочи като пример конфликта между Конго-Бразавил и Конго-Киншаса, когато републиките спряха дипломатическите отношения и речната комуникация на границата беше прекъсната.

Всъщност страните не се биеха, а само се сблъскаха, но заради Сантос временно възобновиха навигацията - за да могат бразилците да стигнат от една столица до друга.

Може би десетилетия по-късно Пеле има в главата си няколко истории, оформени в една - и такива лепкави спомени вече не могат да бъдат разграничени от истината.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Еха

Еха

30.12.2022 | 16:17

Тоя и миротворец ли е бил не само футбуляр . Футбол най тъпия и задръстен спорт. Спорт е Бокса , Борба , Карате и други такива спортове в който има тупаници .А сега ще почнат да ме плюят разни фенове на футбулето.

Отговори
2 4
Непознат

Непознат

26.01.2023 | 09:59

С теб няма кой да се занимава. Това е твое мнение

Отговори
3 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?