Следвайте ни

Високо звание от ПУ за спец в бойните изкуства

viber icon

По предложение на катедрата по Теория и методика на физическото възпитание (ТМФВ), чийто ръководител е проф. Веселин Маргаритов, и с решение на Академичния съвет от месец юли 2011 година, внесено от ректора на ПУ “П. Хилендарски” доц. Запрян Козлуджов, на германския професор Кийт-Роналд Керншпехт се присъжда почетното звание “Професор Емеритус”. Тържественото връчване на отличието от ректора на ПУ доц. Запрян Козлуджов ще се състои утре от 12.30 часа в Шеста аудитория на Пловдивския университет. Това е първият случай, когато Пловдивският университет удостоява с това звание изтъкнат световен учен. Проф. Керншпехт, който е специалист по източни бойни изкуства, бе и първият учен, когото през 1993 година катедрата по ТМФВ предложи и ръководството на Университета одобри, за получаване и на звание “Доктор хонорис кауза”.
След това, по предложение на същата катедра, подобна чест бе оказана на Виктор Цезар Люти (Германия), член на Международната федерация по конен спорт, Енгелберт Неле (Германия), почетен президент на Германския футболен съюз, големия български футболист Христо Бонев и бившия треньор на Милан, Карло Анчелоти.
Грандмайстор Кийт Керншпехт е роден през 1945 г. Между 1965 и 1966 година е на работа в полицията в Ойтин, където по негова инициатива се въвежда изучаване на карате за офицерския състав. След това се дипломира в общинското вечерно училище в Кил с полагане на изпити по немски, английски, латински и биология. Натрупва по-голям преподавателски опит в юридическия факултет и НАТО. През 1976 г. става дипломант по немски, английски, латински и съдебно право в университета в Кил.
През 1978 г. прекъсва преподавателската си работа в университета и става национален, а по-късно и европейски инструктор по азиатски бойни изкуства. От 1993 е “Доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет. От 1996 г. и гост-професор в ПУ “П. Хилендарски” и НСА.
В края на петдесетте години започва изучаване на различни източни и западни бойни изкуства, включително борба свободен стил, кеч, джу-джуцу, джудо, кемпо, Шаолин кунг фу, шотокан и вадорю-карате, кобудо (оръжия), таекуон-до, айкидо, ескрима. За кратко време е и професионален борец. През 1967 г. основава Будо-кръг в Кил, който наред с кемпо, шотокан-карате и кобудо, е може би първият в Германия, посветил се на китайското кунг-фу.
Керншпехт става ръководител и старши треньор на германската, а след това и на европейската секция на китайската уинг-чун асоциация. През 2000-ата година той получава десета майсторска степен в уинг-чун, най-високата в това бойно изкуство. Само още учителят му Лео Тинг има подобна степен. Това на практика го прави не само най-големия майстор некитаец, но и единия от двамата с най-висока степен в това бойно изкуство в света, заедно с Грандмайстор Лео Тинг. Като старши треньор за Европа по уинг-чун (WT), по поръчение на своя учител - Грандмайстор Лео Тинг, проф. Керншпехт основава и оказва съдействие на всички национални WT-организации. В момента само в Германия има над 1500 школи по това бойно изкуство, където занимания водят около 40 000 спортисти. Освен в уинг-чун, проф. Керншпехт притежава майсторски степени още в: кемпо (първи дан), джудо (втори), карате (трети), корейско хапкидо и филипинско бойно изкуство ескрима - шеста степен.

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?