Следвайте ни

Веселин Петков - треньорът, който прави шампиони в тениса ВИДЕО

viber icon

Веселин Петков е от тези треньори, за които много не се говори из медиите и специализираните тенис сайтове. За него говорят резултатите на неговите състезатели. Владимир Попов спечели държавния турнир до 18 г., организиран от "Локо 98".

Елизара Янева е двукратна шампионка от Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 г., състояло се в "Атаро Клима". Ева Николова спечели Държавното лично първенство по тенис на закрито до 14 г. в Хасково.

Тези успехи на тенисистите на Веселин Петков от началото на годината ни накараха да потърсим специалиста, за да научим мнението му за тениса в Пловдив и как оцеляват в условията на световната пандемия.

Здравейте, г-н Петков. Бихте ли се представили на тези от читателите на "Марица", които не ви познават?

- Казвам се Веселин Петков, треньор по тенис. Родом съм от Хасково, но много млад пристигнах в Пловдив и тук започнах треньорската си кариера. За преместването много ми помогна Димитър Господинов (б.р. - бащата на Григор Димитров).

Започнах първо в клуб "Албена", след това бях в "Железничар", сега съм в "Пловдив 1981". Предишният ми клуб бе "Стоянстрой". Бяхме направили добър набор от тенисисти там, но г-н Стоян Сариев почина, а синът му реши вместо тенискорт да направи терен за малки вратички по футбол.

Бихте ли споменали по-известните тенисисти, с които тренирате?

- Елица Костова, която също е от Хасково, тренира при мен. Многократната шампионка при жените Зиновия Ванева - също. От по-младите ще спомена триото Владимир Попов, Елизара Янева и Ева Николова. Има и още таланти, но от тях зависи дали ще се развият в тениса, или той ще им остане само хоби.

Треньорът с талантливата Ева Николова

 

Как изкарахте миналата тежка година като треньор?

- Два месеца не тренирахме заради тоталния локдаун, не стъпихме на корта. Зимата също е много трудна, тъй като в Пловдив има две зали за тенис - Атаро Клима и Пиронкови. Хубаво е, че бяха двата клуба (б.р. - Пловдив 1981 и Пиронкови) да ни спасят. Големи благодарности на г-н Атанас Рогачев и г-н Кирил Пиронков.

Зимата това е светлината в тунела за Пловдив. Другите решения са Асеновград и Пазарджик. Примерно Елица Костова тренира цяла зима в Асеновград.

Каква е оптималната бройка деца, която един треньор може да води, без от това да страда качеството на заниманията?

- Ако говорим за качествени тренировки, добра индивидуална работа, то аз бих се справил само с 15-16 деца. Нямаш време за повече, денят не стига.

Вие треньорите имате ли време, за да усъвършенствате и вашите знания?

-  Всички треньори преподават техен си стил на игра. Тенисът не е унифицирани тренировки. Стиловете са различни.

В този аспект какво ще кажете за популярния пловдивски удар "форхенд слайс"?

- Те го правят като на шега. Но виждат, че носи успехи на някои тенисисти и е хубаво да присъства в арсенала на всеки състезател, без значение на каква възраст.

Кои деца от пловдивските клубове на вас лично ви допадат?

- Специално 18-годишните в момента - Влади Попов, Адриано Дженев, Илиян Радулов, сестра му Йоанна, Анджелина Костова, 12-годишният Алекс Толев, много са дечицата. Хубаво е, че има млади тенисисти, които вече са се ориентирали добре и ще се стремят да вземат стипендия по тенис във висше училище в чужбина. Пожелавам им късмет и да са упорити в тренировките. Иначе не става.

Какви са по-конкретните планове за участие на ваши състезатели в турнирите?

- Елизара Янева, която е на 14 години, получи wild cart от БФТ за основна схема за предстоящия ITF в Пловдив. Това е много силен турнир с категория 1 по скалата на международната тенис федерация. Организирането на такива дава голям шанс на наши тенис надежди за изяви на местна почва

Владимир Попов ще участва на започващия идната седмица ITF турнир на кортовете на "Локомотив". Зиновия Ванева тази неделя заминава на 3-4 турнира в Анталия.

Да не изброявам всички! Желая им успех и съм сигурен, че с много труд ще израснат новите Цвети Пиронкова и Григор Димитров.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?