64

Верен ли е митът, че Тракия не става шампион заради Витоша (сега Левски)?

Ние, по-старите фенове на футбола, обичаме да разказваме приказки на поколенията запалянковци след нас. Длъжни сме да им ги разказваме. Защото приказките са нашето извинение пред тях. Извинение, че светът, който сме им подготвили, все още не е онзи, който те заслужават.

Ние се извиняваме, а по-младите винаги ни прощават. Затова тъй често ни молят да им разказваме приказки, които отдавна вече знаят наизуст.

Крайно време е да погледнем истината в очите и да развенчаем един мит с 38-годишна давност - разпространеното мнение, че Левски (София) е причина Ботев (тогава Тракия) да не е шампион на България през сезон 1985/1986. 

Малко фактология. Берое и Ботев се борят за първо място и постигат любопитен домакински рекорд - имат по 14 победи и един равен у дома. През есента Берое печели директния двубой с 3:2, а на 21 декември Тракия разбива съперника си с 8:1 (този двубой е част от мачовете от пролетния полусезон, които се играят през декември заради участието ни на Световното в Мексико). 

В крайна сметка, заралии приключват с актив от 43 точки (20 победи, 4 равни и 6 загуби с голова разлика 55:36). Тракия е на второ място с 41 точки (18 победи, 6 равни и 6 загуби и голова разлика 82:38). Тогава за победа се дават 2 точки и една за равен. Прави ви впечатление, че и двата тима имат по точка по-малко. Това е заради правилото да не се присъждат точки при резултат 0:0 (Берое свършва така в Сливен, а Ботев - в Благоевград).

Тук вече 38 години битува митът, че Тракия (сега Ботев) не става шампион, тъй като Витоша (сега Левски) "полегва" на заралии в София за 3:2. В това няма никакво съмнение, но причината за двете точки в полза на старозагорци не е само това "финикийско" залитане на столичани.

Истината е, че Тракия губи титлата в пет много важни и позабравени мачове 

Първите два са градските дербита с Локомотив, които "жълто-черните" не могат да спечелят. В домакинския мач на "Христо Ботев" завършват 2:2, а при домакинство на влезлите от Б група този сезон "железничари" приключват 1:1.  Третият от "злополучните" мачове е този със Славия. "Белите" завършват трети и по това време имат страхотен отбор - като потвърждение ще ви спомена, че печелят у дома с 5:2 мача срещу Берое. След това в последния кръг на шампионата губят "по команда" в Стара Загора - с 1:0 (командирът на Строителни войски ген. Делчев има пръст в това "полегване"), и "зелено-белите" взимат златните медали. Но да се върнем на мача в "Овча купел". На полувремето Тракия води с 1:0. На излизане от терена вратарят Димитър Вичев (лека му пръст!) е ударен с камък от фен на Славия и откаран в болница. Футболистите на Ботев не искат да излизат за второто полувреме. По тогавашния регламент това би довело до служебна победа на Тракия с 4:0. И тук се намесва соченият за лобист на Тракия член на ЦК на БКП Иван Шпатов (тогава секретар на Министерския съвет). Тъй като е от Пловдив Шпатов иска Тракия да е шампион, но държи на всяка цена отборът да излезе на терена и да продължи мача. Така и става. Второто полувреме обаче не се развива по плана на пловдивчани - футболистите играят напрегнато, стресирани от ситуацията с Вичев. Това позволява на Славя да вкара три безответни гола в мрежата на пазещия "жълто-черната" врата Милан Каратанчев.

Четвъртият от фаталните за Тракия мачове е срещу Пирин в Благоевград. Пловдивчани губят точка, след като отказват предложението на домакините в 85-ата минута да си разменят по един гол. Мачът приключва 0:0, въпреки че

капитанът на Пирин Венко Попов пита Петър Зехтински дали ще си разменят голове.

Той обаче получава забрана от боса Виден Апостолов подобно нещо да се случи.

Петият мач е най-подхлъзващ. В междинен кръг Тракия гостува на Академик в Свищов. На стадион "Свилоза" "жълто-черните" дръпват в резултата с 2:0, но мъглата е толкова гъста, че се налага двубоят да бъде прекъснат. Преиграва се на другия ден. След вечер размисъл "мозъчният тръст" на Ботев, в лицето на Виден Апостолов, решава, че трябва да се подсигури, и договаря мачът да завърши 1:1. Тракия не се прибира в Пловдив, а продължава за Русе, където има второ поредно гостуване през уикенда. Там се повтаря случката от Свищов и с гол на Марин Бакалов двубоят приключва при 1:1.

Така

мечтите на Тракия за титла се удавят във водите на Дунава

след поредните две недалновидни решения.

В крайна сметка, "демоните" за тази титла на Тракия - Локомотив и Витоша, не са толкова черни.

"Черно-белите" побеждават Берое с 1:0 в Пловдив, като отказват предложението за облагодетелстване, явно повлияни от Иван Шпатов. Витоша, от своя страна, играе слаб мач с Тракия в София. При 0:0 дебютантът Борис Хвойнев удря гредата. В 82-рата минута Наско Сираков решава да си заработи премията и вкарва победното попадение за "сините".

Ние, по-старите фенове на футбола, обичаме да разказваме приказки на поколенията запалянковци след нас. Длъжни сме да им ги разказваме. Затова проблемът с отмъкнатата титла от Тракия (сега Ботев) не е Витоша (сега Левски), а си има изцяло пловдивски адресати. И нека приказката да продължи... защото тя е нашето извинение пред по-младите фенове на футбола и Ботев (Пловдив).

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 8 оценки
4.1/5 от 8 оценки

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?