64

Венци Стефанов: Трябва такса "лукс" в българския футбол

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов заяви, че Мартин Минчев и Ивайло Чочев са могли да бъдат полезни на националния отбор срещу Черна гора и Унгария. Босът на "белите" за пореден път се обяви за въвеждането на такса "лукс" в българския футбол.

"Не съм специалист по тактика, не искам да давам мнение, защото може би ще бъде субективно. Смятам, че имаше футболисти, които можеха да вземат участие в националния отбор - и Минчев, и Чочев. Може би най-младите, които имаха и най-малко участие във вътрешното първенство, прегоряха, сбъркаха. В първия мач една детинска грешка беше причината Черна гора да ни вкара гол, докато унгарците според мен ни съжалиха и второто полувреме спряха да играят. Ако бяха продължили в същото темпо, можеше да стане катастрофален резултат.

Предполагам, че треньорът ще си извади поука и ще вземе решения и мерки. Той донякъде е прав - материалът, който имаме, е този. С някои, айде още 5-6, които имат възможност да бъдат в националния отбор. След като нашите футболисти малко играят в отборите си във вътрешното първенство, той се принуждава да търси отвън. Не че те са слаби - Илиан Илиев, Илия Груев имат качества и трябва да се развиват. Ако във водещите ни отбори участват по 5-6 българи, които всеки мач да влизат в битка и да се каляват, националният отбор ще има съвсем друг вид. А виждаме, че в 6-7 отбора в "А" група мъждука по някой българин вътре.

Още преди 6-7 години с Наско Сираков и Емо Костадинов предложихме и се прие поне двама до 21 години да играят, треньорите започнаха да правят шашми, после стана един, след това нито един. Накрая разширихме кръга - отвсякъде да взимаме чужденци, даже и бежанци. Това за мен е фатална грешка, която допуснахме тогава. Отбори като Славия, Септември (София) и т.н. да получават премии от данък "лукс" от тези, които ще плащат, че искат да използват само чужденци. Досега в България не е дошъл някой чужденец, който може да се продаде за хикс милиони навън. Идва или някой дето носи табелата за край на колоната, или някой нарочен за звезда с претенции.

Нещата много трудно могат да се осъществят като става въпрос за ПФЛ. Няколко клуба дърпат чергата непрекъснато към себе си. Това са водещите клубове, които са в момента - Левски, ЦСКА и Лудогорец. Има си и свои сателити, които ги подкрепят в дадени решения. Преди години с Боби Михайлов имахме разговор да участват 5 или 7 чужденци, другите да са българи. Един президент каза, че иска да развива голям футбол. Хубаво, с другите чужденци участвай в международните мачове, но не във вътрешното първенство. И Лудогорец, и други клубове, без значение.

БФС наистина трябва да бъде регулатор. Можеш да определиш бройката на чужденците за вътрешното първенство, клубът може да си взима 15 чужденци, но на терена да бъдат 5 или 7, другите да бъдат българи. Така може нещо да се промени. Страшно много харесвам Янков дето беше в Лудогорец и Ковачев, но те се загубиха, защото нямат достатъчно игрово време. Имаме таланти, за една-две години ако се пипнат малко нещата, промяна ще има. За добро.

Убеден съм, че ще победим Локомотив (София). Пожелавам с футболни средства да се определи по-добрият, имаме стара обща история с този клуб, уважавам го клуба и президента му. Време е феновете по някакъв начин да изненадат клуба, защото виждате, че Левски се издържа от феновете, а феновете на Славия само чакат клубът да им направи някаква изненада. Редно е те да изненадат по някакъв начин клуба. Крайно време е държавата да погледне с добро око на масовия спорт, на клубовете, без значение дали е футбол. Всичко мизерства. Видяхте в Унгария какво е направено", каза Стефанов пред БНТ.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Путин

Путин

02.04.2023 | 23:05

Слава бат' Венци, фен съм ти!

Отговори
2 1
Съгласен

Съгласен

02.04.2023 | 17:31

В случая Венци е прав! Моето скромно мнение е, че в отборите да си държат колкото си искат чужденци, но участие в мач да имат не повече от 3 до 4 души. Останалите - задължително българи. Иначе, съобразяват ли се с капризите на Домусчиевци, Зингаревци, Ганчеви... до тук стигна БГ футбола. И какви са "грандиозните" им успехи - евентуално да стигнат до групите на евротурнирите. И там се радват, ако вземат точка, или вкарат гол...

Отговори
5 1
Съгласен

Съгласен

02.04.2023 | 18:57

И без тарикатлъци - да не се признава придобито наше гражданство! Защото току виж и всички плажни чужди гении станали по бързата процедура "българи".

Отговори
4 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?