64

Във Висшата лига откриха дупка във финансовия феърплей - масово продават юноши

Пионер ли е босът на Челси Боули в продажбата на свои възпитаници? Ето ви една върволица от продажби на юноши на клубовете продавачи:

Ман Сити продаде полузащитника Коул Палмър, който блесна в началото на сезона, на Челси.

Челси - Мейсън Маунт на Ман Юнайтед.

Манчестър Юнайтед - Антъни Еланга на Нотингам Форест.

Нотингам - Бренан Джонсън на Тотнъм.

Тотнъм - двама Хари наведнъж - Кейн и Уинкс.

Всички тези преходи имат своите обстоятелства, но има една обща нишка - продажбата на местни юноши. 

Тази година клубовете от Висшата лига са продали четири дузини местни играчи за почти 750 милиона евро. И това е невероятно.

Сега има двойно повече трансфери на играчи във Висшата лига, отколкото преди.

Първо, нека решим кои смятаме за юноши. Формулировка на FIFA: играч, който е прекарал най-малко три години в системата на клуба на възраст между 15 и 21 години (или края на сезона, в който навършва 21).

Това също са играчи, дошли в клубната система преди 15-годишна възраст. Понякога тийнейджърите сменят академиите преди тази възраст - например Деклан Райс смени Челси с Уест Хем на 14, така че се смята за възпитаник на Уест Хям. 

Ще обясним по-късно преходите по-подробно. Например на шестнайсетия си рожден ден Бенджамин Гаре премина от аржентинския Велес Сарсфийлд в Ман Сити, а три години и половина по-късно се върна в Аржентина и беше продаден на Расинг за 2,3 милиона евро. Според правилата на ФИФА халфът на Криля Советов се счита за играч, който е "тренирал" в Сити.  

Отчитаме продажбите за една календарна година. Юноши, които са напуснали клуба и след това са били купени обратно (като Анджелино от академията на Ман Сити), не се броят.

Пропорциите са подходящи - предходните четири години продажбите на възпитаници на ДЮШ бяха 5 процента от всички трансфери, а тази година - 10 процента. 40 трансфера са два пъти повече от миналата година и като цяло, изглеждат като рекорд във Висшата лига.

През 2023 г. клубовете от Висшата лига спечелиха 1,7 милиарда евро от трансфери, от които 40 процента от продажбата на местни играчи.

На ниво Висша лига всичко е ясно. Как се сравнява с други лиги?

Отново е записана уникалността на Премиерлийг. Никоя друга топлига не продава играчи по-често. Какъв е проблемът?

Финансовият фейрплей (FFP) не оставя други възможности.

Флориан Балогун струва колкото двама като Кай Хавертц или един и половина Деклан Райс. Камерън Арчър се равнява на: Муса Диаби плюс Пау Торес плюс нает Николо Заниоло, Томас Кенън е по-скъп от всички покупки на Евертън, Бренан Джонсън е по-скъп от Нотингам, Итън Ампаду = Коул Палмър, Коул Палмър = двама Йоско Гвардиол плюс един Матеус Нунес или Жереми Доку (по избор). 

Това не е паралелно футболно измерение, това е реалността на сегашните финансови правила. Това е цената на трансферите в счетоводствата на клубовете. И да, Арчър, Кенън и Джонсън също са истински. 

Всичко е въпрос на амортизация, когато големите трансферни разходи се разпределят възможно най-тънко през годините на договора на новобранеца. Например трансфер на стойност 100 милиона с договор за 5 години отнема само 20 милиона плюс заплата в годишното отчитане. Но тук има обратен ефект - колкото по-рано продадете играч преди изтичането на договора, толкова повече отрязвате размера на приходите от трансфера. Ако продадете същия играч година по-късно за 100, тогава за финансов отчет ще трябва да извадите амортизацията за оставащите 4 години от договора: 100 минус 80. Правилата се прилагат както на ниво EPL, така и на ниво УЕФА (за Европейска купа участници амортизацията е ограничена до пет години).

Какво ще кажете за играчите, които не са купени? След това цялата сума от продажбата отива в нетния доход. Схванахте ли го? Тоест, когато продавате закупен футболист, е необходимо да приспаднете амортизацията от приходите от трансфер, а когато продавате юноша, можете да добавите цялата сума към плюса.

Според стандартите на УЕФА клубовете не могат да харчат значително повече, отколкото печелят - допустима е загуба от общо 5 милиона евро (във Висшата лига - 17,3 милиона) за предходните три календарни години (много хора погрешно броят сезоните), а ако собственикът е готов да покрие загубата със собствени пари, тогава прагът се разширява до 60 милиона; границата на общите загуби за три години според стандартите на УЕФА е 60 милиона евро (във Висшата лига - 122 милиона евро). 

Продажбата на възпитаници на ДЮШ е идеална за покриване на излишните разходи.

Пример: Челси купи Хаверц през 2020 г. за 80 милиона за пет години. Трансферна амортизация: 80 милиона / 5 = 16 милиона евро на година до 2025 г.

Това лято германецът беше продаден на Арсенал за 75 милиона евро. До края на договора оставаха още две години - 32 милиона евро (16 милиона х 2) все още не бяха амортизирани. От приходите от трансфера в Арсенал счетоводителите на Челси могат да отчетат: 75 милиона - 32 милиона = 43 милиона евро.

Продажбата на местния продукт Мейсън Маунт на Ман Юнайтед за 64,2 милиона или Итън Ампаду за 8,1 милиона евро отива изцяло в приходи.

Коул Палмър беше закупен за 47 милиона за пет години - обезценка от 9,4 милиона евро на година. Неговата покупка в годишния отчет беше почти затворена с продажбата на един Ампаду. Трансферът на Мейсън Маунт компенсира покупките на Мойсес Кайседо, Енцо Фернандес и Кристофер Нкунку в годишните отчети.

Доста проста математика. 

Кой измисли това? Има очевиден вариант, но...

Амортизацията и FFP ги няма за първа година. Защо продажбите във Висшата лига се удвоиха точно сега?

Вече отбелязахме как новите шефове на Челси компенсират екстравагантността си с продажбата на играчите си. Тази година клубът спечели 125 милиона евро от продажбата на петима домашни играчи, което, на практика, изплати разходите за суперскъпи новодошли, като се вземе предвид амортизацията.

Това наистина ли е новата "вратичка на Боули"?

Челси и Манчестър Сити се открояват на общия фон - те започнаха редовно да продават своите ученици. В същото време Челси направи това още в ерата на Роман Абрамович, но не привлече толкова внимание. Но трансферите на Енцо Фернандес, Михаил Мудрик и Мойсес Кайседо за 300 милиона евро с договори до 2031 г. повдигнаха въпроса как Челси се вписва във финансовата рамка. Активната продажба на домашни играчи е един от отговорите. Сега този дефект на FFP е прегледан от други клубове от Висшата лига. 

Има още едно важно обстоятелство: от тази година УЕФА постепенно въвежда ограничения върху разходите за отбора: до 90 процента от приходите от 2023 г., 80 процента от 2024 г., 70 процента от 2025 г.

Извод: клубовете са принудени да търсят допълнителни приходи. Лига, която купува най-много, трябва да печели най-много. Във Висшата лига решиха да направят това за сметка на трансфери на местни футболисти. 

Изглежда, финансовият феърплей е създаден за някой друг. 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 3 оценки
4.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.09.2023 | 16:18

Бате Юли Спорна работа

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.09.2023 | 16:17

то и в Бг няма вече Истински Футболисти

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?