61

Васил Божков за дълга на "Левски": Не им ща парите!

Бившият хазартен бос и собственик на Левски - Васил Божков намери доста странен начин, за да обяви, че не си иска парите „синия“ клуб. Това той стори във видео, което бе публикувано в социалните мрежи от бившия директор на ЦСКА 1948 Емил Коцев.

"Не им искам парите на Левски", каза Божков. Два часа след публикуването му видеото беше изтрито.

Преди три години Наско Сираков обяви, че Васил Божков е финансирал Левски и със заеми. Оказа се, че "сините" дължат седем милиона лева на НОВЕ Холдинг, която е собственост на Божков.

"Левски дължи седем милиона на Националната лотария и НОВЕ Холдинг". Падежът е 2023 година", заяви тогава Сираков.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

През 2021 година Божков бе санкциониран за „значима корупция“ по глобалния закон „Магнитски“.

„Юнайтед Груп“ имаше желание да купи Левски, но основната версия за провалената сделка е, че Божков беше санкциониран по „Магнитски“, а му е наложено сходно наказание и от Великобритания. Това стана ясно от думите на сръбския бизнесмен Драган Шолак. Собственикът на "Юнайтед груп", който притежава у нас "Виваком" и "Нова Броудкастинг груп", преговаряше за закупуването на Левски, но на 13 февруари тази година изненадващо излезе с изявление, че сделка няма да има.

"Вложихме много финансови средства за привличане на експерти, изготвяне на анализ и намиране на решение, с което да постигнем това. Но за съжаление не успяхме, заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции (б.ред. - именно Васил Божков е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски"). Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия", коментира Шолак през март пред „Капитал“.

Неведнъж по един или друг начин от Левски са твърдели, че Васил Божков няма да си иска тези пари, но документално отказ няма и по този начин дългът си стои.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Аре бе

Аре бе

26.11.2023 | 09:44

Пресръпник защо ти се дава думата

Отговори
6 5
Кво ти е направил човека бе?

Кво ти е направил човека бе?

26.11.2023 | 13:25

Васо Божков е пич. Не помниш ли? „Търкалките“ в България той ги въведе. Всичко живо търкаше, без значение възраст, образование, трудов статус, социално положение... А, преди две-три седмици, каза че ще оправи и държавата.

Отговори
4 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?