64

В Саудитска Арабия ще строят стадион на 300 метра в град небостъргач, дълъг 120 км

Всичко тече, всичко се променя, дори и Марица, пък била тя и футболната. Нищо в клуба под комина на Захарната вече не е същото. Там отдавна изчезна мирисът на вафли (тъй като не се произвеждат), усещането за бразилска ефирност на играчите (понеже треньори са бивши защитници с ниски технически умения). Атлетиката и фитнесът са основополагащи, досущ като всички клубове по света. Уникалността на футбола в "Кършияка" е напът да се претопи. Произвежданият продукт е като шкембе без чесън.

След като Захарната хлопна кепенци, няма мирис на вафли. Скоро ще бъде бутнат и коминът, който приютява от десетилетия щъркелите, обичащи футбола. За тези, които не знаят, но щъркеловото гнездо на комина със страхотен изглед към стадион "Марица" го има вече повече от 89 години (1943 г.).

Та тези щъркели може вече да не идват при нас. Причина не е само липсата на комин, но и тази новост от Саудитска Арабия, проглушила ушите ни.

Миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман (който управлява същия фонд, закупил "Нюкасъл") нареди на властите да развият земя в сухия северозапад на кралството, изисквайки нещо толкова амбициозно като египетските пирамиди.

И сега в ръцете на The Wall Street Journal попаднаха стотици страници с поверителни документи за планиране, които за първи път разкриват грандиозната идея на градоустройствените плановици.

"Огледална линия" - това са две сгради с височина до 488 метра, които се движат успоредно на 120 км по крайбрежието, планините и пустинята. Небостъргачите ще бъдат свързани помежду си с пешеходни преходи, а под тях ще се движи високоскоростен влак. Е, архитектите не са забравили и футбола - стадионът ще бъде разположен на височина до 305 метра.

Предполага се, че градът небостъргач ще побере 5 милиона души, които могат да се придвижат от единия край на сградата до другия в рамките на 20 минути (високоскоростен влак, не забравяйте!).

Цената на космическия проект е 1 трилион долара. Други 500 милиарда долара ще бъдат похарчени за Neom. Какво е това? Саудитският държавен инвестиционен фонд инвестира не само в английския футбол, но и в щурите идеи на Мохамед бин Салман.

През 2017 г. престолонаследникът (и най-младият министър на отбраната в света - на 36 г.) обяви план за създаване на нов град в далечния северозапад на страната, край бреговете на Червено море. Интелигентният град без автомобили и с нулеви въглеродни емисии е наречен Neom, като neo означава нов, а m произлиза от арабската дума mostaqbal (бъдеще).

Инициативата Neom произтича директно от Saudi Vision 2030, план, който има за цел да намали зависимостта на страната от петрола и да разнообрази нейната икономика. Очаква се Neom да предостави много възможности за инвестиции: градът ще работи независимо от съществуващата правителствена система, със собствени данъчни и трудови закони и автономна съдебна система.,

И точно тези небостъргачи „Mirror Line“ са епицентърът на бъдещето на Neom, който ще бъде равен по размер на щата Масачузетс. Стартовият бюджет за изграждането на самия град е още 500 милиарда долара. Принцът си поставя луди срокове - 2030 г. Първоначалната оценка обаче показа, че само "Огледалната линия" ще бъде пусната в експлоатация поетапно за 50 години.

Еколозите се опасяват, че дългите небостъргачи ще нарушат миграционните пътища на прелетните птици, а огледалните стъкла на сградите ще ги объркат още повече.

Но конструкцията на века вероятно е вдъхновена от Шарм ел-Шейх в Египет. За да привлече туристи, принцът планира да инвестира много в развитието на туристическата зона, която се намира на противоположния бряг на Червено море.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?