61

В Ботев трябва да се освободят от баласта в отбора, за да полетят на Колежа

Побелели глави твърдят, че от любовта до омразата има една крачка. Не приемам това. Според мен една крачка дели очарованието от разочарованието. А между любовта и омразата има стотици опити да се промени всичко.

Не трябва да си много умен, за да разбереш, че любовта и омразата към Ботев  вървят ръка за ръка. Това са две различни крайности, свързани помежду си с безразличие. Феновете на "жълто-черните" знаят да обичат, но и да мразят. 

Напрежението от неизвестността какво ще се случи, което съпътстваше отбора през последната почти декада, отстъпи място на разочарованието от това, което се случва. През последните няколко години умишлено или не, цялата енергия на феновете в Ботев бе насочена към Колежа. Той се превърна в мантра за всички ръководства досега, че и за това на Антон Зингаревич.

Ясно е, че без база и без стадион нищо не става. При Ботев е същата работа. Недалновидни ръководни решения от 2014 година насам доведоха дотам, че "жълто-черните" фенове да не могат редовно да пълнят трибуните на базата в Коматево.

В генотипа ни е закодирано да не търсим вината у нас, а винаги да ни е виновен някой друг. Сега това е Община Пловдив. За всички неуредици около стадиона са виновни чиновниците, чиито заплати и грешни инвестиции плащаме от джобовете си.

Малко фактология: Строителството на стадион "Христо Ботев" бе започнато от банкера Цветан Василев. Тогава бе първата грешка на организираните фенове - те поискаха стадионът да се изрине из основи и да се почне строителството, а не трибуна по трибуна. Получи се засечка с Корпоративна банка и всичко запецна. Имаше един президент преди Самуилов, който даже бе отговорник по строежа, и той нищо не направи. Георги Самуилов реши да довършва стадиона - нищо не стана. Наложи се концесията да бъде развалена и съоръжението бе прехвърлено като горещ картоф към Общината.

Тук трябва да се отбележи нещо много важно - повечето претенции към действията или бездействията на пловдивските чиновници са с грешен адресат. Колежа си беше чисто частна инициатива на Ботев, а сега негативите се обират от кмета. Нямам идея дали някой е крал, или не е работил качествено на стадиона. За това има отговорни хора, които трябва да проверяват. Ако  има мушмороци, Тодор Колев го е казал в Опасен чар: "Килия 216, вторият етаж, южното крило, при бай Ставри, познавам го лично. Човекът е строг, но справедлив".

Едно е ясно, стадионът ще стане, в това спор няма. Сега обаче назрява един много важен въпрос. Какъв Ботев (Пловдив) ще излезе на зеления килим на новия стадион?

В момента отборът и ръководството са в патова ситуация - по-голяма част от футболистите май не стават, а ръководството знае, че е допуснало грешки, но само си посипва главата с пепел и не прави нищо, за да ги поправи.

Тези дни мажоритарният собственик на Ботев Антон Зингаревич изригна в социалните мрежи с равносметката: "Само две години под моя собственост! 2021 г. - моят екип спасява клуба от изпадане и завършваме в топ 4 в първата част на състезанието! 2022-ра завършваме на трето място за първи път от повече от 28 години!! Проявете малко уважение, хора!! 2023-та току-що започна!".

Това са цифрите, които феновете виждат. С една малка поправка, а тя е: "Ботев се спаси не благодарение на екипа му през 2021 година, а благодарение на един "митичен" гол на Рангелов от Славия срещу Етър в 90-ата минута, който изтегли Ботев извън групата за определяне на изпадащите".

2022-ра Ботев не завърши на трето място, а започна с трето място. Завърши я на десето място. Едно нещо не може да се отрече на Антон Зингаревич - благодарение на неговите пари отборът не е фалирал. Факт! Но точно благодарение на неговите пари около клуба се навъртат индивиди като Азрудин Валентич и Тимур Дагуев. Нищо лошо, имал бизнесменът мерак да издържа тези двама индивиди, прави го. Лошото е, че те са основните грешки, които попречиха Ботев да тръгне в нова фаза от развитието си, а вместо това даде назад.

Сред грешките е и групичката по интереси, която гравитира около Ботев и разваля в зародиш всичко футболно. Сигурно като визия и опит да се прави нещо различно нещата се раздвижват. Но само толкова. Има много още какво да се желае откъм изпълнители. 

Спортно-технически Ботев не стои добре. Няма качество във всички компоненти. Надявам се треньорът Бруно Балтазар да не е пореден експеримент, за който после от Коматево ще се извиняват. Но той все още е нов, има своите 100 дни без критика, за да се докаже. Лошото е, че в тях е и зимният трансферен прозорец. В Ботев има 20 чужденци, така че за нови играчи отвън и дума не може да става. Към днешна дата няма как и изходящ трансфер да се направи. 

Точно затова, да извинява Антон Зингаревич, но останалите мачове до края на годината са точно за обиграване на отбора. И избягване на сриването в групата за изпадане. Вижте класирането и ще разберете, че спорът с Берое за последното спасително място не е приключил. 

В Ботев проблемът досега беше точно в хората, които анализираха, правеха доклади, прогнозираха интеграцията на играчите и привличането им. Затова нещата куцат. Ясно е, че явно моралният ангажимент към определени индивиди в клубния екип пречат на Ботев, а Зингаревич харчи безсмислено парите си за тях.

Крайно време е в Ботев да има ясна позиция за това какво да се случи с отбора, как се прави селекция, каква е визията. При толкова медийни експерти на щат е глупаво феновете да не могат да разберат намеренията на сегашните собственици. Създава се грешната илюзия, че май нямат реална представа какво се прави, а се действа на принципа "проба-грешка". 

Затова и излиза, че единствения професионалист, който наистина знаеше за какво става въпрос - Даниел Серехидо, го няма в екипа. Но там са индивиди като Валентич (с очевадно нисък футболен капацитет) и Дагуев (явно само приятел на боса).

Между любовта и омразата има стотици опити да се промени всичко. Засега от Ботев не правят опит да променят нещо. Не се отърсват от грешките си и грешните си изпълнители. Нормално е феновете да не харесват по-голяма част от нещата, които футболистите показват на терена. Просто го няма Тодор Неделев. Ако тази пролет заиграе, нещата ще се оправят, тъй като той е пенкилер за Ботев в последните 5-6 години. Лошото е, ако мажоритарният собственик се заблуди, че прави нещо различно след победи, дошли с мигове гениалност на Неделев. 

Ясно е - Ботев трябва да се освободи от баласта в ръководството си. Почти три години с действията си  Валентич и Дагуев показват, че не са на нивото на този клуб. Има и половин дузина играчи, които трябва да си тръгнат. Ако Валентич иска да прави силен отбор. И не на последно място - не забравяйте, че 18 000 зрители идват на стадиона, ако има какво да видят. Засега първият отбор на Ботев е малко над нивото на базата в Коматево.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Koko

Koko

13.01.2023 | 10:25

Авторът оспорва палмата на най-противен , мазен ,долен интригант и срам за професията- алкохолика дончо. ама то какви драскачи да драскат в прцала мърлица, освен такива боклуци.

Отговори
3 5
До тъпчото Коко

До тъпчото Коко

13.01.2023 | 12:22

Ти нормален ли си, бе ..ако имаш и една гънка мозък, прочети написаното... там и твоето изказване е обяснено...отричаш всичко, а човекът е прав... Не си завирай главата в пясъка, че не знаеш, кой ще ти мине отзад...Мисли, тъпако... от такива като теб нашият Ботев е на този хал...

Отговори
6 2
Горчев

Горчев

12.01.2023 | 22:43

Много точен,задълбочен и обективен коментар!Време е да погледнем истината в очите!Не може клуб като Ботев да се намира на това място в класирането!Нужна е решителна промяна в селекцията и начина на игра.Дано новият треньор бъде оставен да работи самостоятелно ,без “мъдрите”съветници!Да му пожелаем успех!

Отговори
10 3
Крум

Крум

12.01.2023 | 20:46

БОТЕВ ПЛОВДИВ е голяма лъжица за вашето вестниче!!! Пишете за Крушарски, за локото, за ГРАДИНИ И ПАРКОВЕ......

Отговори
9 11
Хан

Хан

12.01.2023 | 22:40

ГЛУПАК" ИСТИНАТА ТИ ПИШАТ ХОРАТА

Отговори
10 3
Крум

Крум

12.01.2023 | 20:42

Пасквил!

Отговори
2 11
Драган

Драган

12.01.2023 | 20:27

На чужд гроб недей да плачеш.

Отговори
5 7

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?