Урок по истоиря в школата на Локо

Урок по история на България бе изнесен пред момчетата от Детско-юношеската школа на Локомотив. Студентите от СУ Климент Охридски Марио Мишев и Иван Кънчев, които са част от екипа "Българска история" гостуваха на Лаута. Визитата им уредена  от черно-бели привърженици, като се финансира от Организация "Трибуна Спортклуб" - следваща идеалите си да осъществява просветителски и родолюбиви начинания. 

В сайта http://www.bulgarianhistory.org, студентите от Софийския Университет представят дългогодишната си работа по краткък, но изчерпателен начин. 
„Ние от екип “Българска история” подехме този проект с цел да припомним на вас, българите, кои сте. Защото някои от вас си спомнят за славата, а други се мъчат да я забравят. Ние ще припомним на всеки от вас какво е да си горд българин, ще ви подсетим как най-прекрасната земя на света е пропита с кръвта на вашите и нашите деди, ще ви разкажем как високо в планините ечи грохотът на артилерията, как по проходите още звънти стоманата на мечовете и се скита духът на хановете, който вечно ще бди над нас и в най-черните дни на най-тежкото робство“, споделиха Мишев и Кънчев. 
 
Импровизираният интерактивен урок по история трая едва 40 минути и се състоя в съблекалнята за гости на стадион „Локомотив“, но бе достатъчен, за да прикове вниманието на подрастващите футболисти. Те научиха за капитан Димитър Списаревски и неговата саможертва, за българският авиатор Асен Йорданов и за спортистът Дан Колов. Техните истории бяха побрани в кратки видео-материали. Основна бе и темата за храбростта и величието на българския дух по време на Балканската война, а за финал бяха изтъкнати 10 интересни факти, с които всеки българин трябва да се гордее. Марио и Иван пожелаха на юношите на Локомотив да приложат успехите, непримиримостта и борбеността на българския дух в историята ни и на футболния терен. 

"Били сме вече на доста места из България, а това, което ни впечатли тук, бе гостоприемното отношение на всички. Още на 15-та минута се почувствахме сред приятели. Много сме щастливи как момчетата слушаха в захлас за славните моменти от българската история. Ценим особено, че вие като общност така ревностно съхранявате историята на Локомотив и Пловдив. Със сигурност ще дойдем отново, за още един урок по българска история. А междувременно ще четем за летописа на родния футбол от книгата, която ни подарихте“, споделиха младите историци непосредствено след срещата си на Лаута. 
Отговорникът за ДЮШ Георги Фиданов също не скри емоциите си. 
„Припомних си с интерес много от нещата, които навремето учехме, а днес част от тях дори ги няма в учебниците по история. Това не бива да е единствената ни среща, поведението на нашите момчетата го доказава. Поздравленията са и за вас и труда, който сте положили“, закри срещата носителят на купата на съветската армия с Локомотив. 
Гостите от "Българска история" бяха запознати и с проекта "Бесика", целящ не само да облагороди парк "Лаута" и стадон "Локомотив" чрез изграждане на нова трибуна - но и да възстанови селищната могила на бесите, която има огромно историческо значение за Пловдив и България, съобщава lportala.net.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
гея

гея

24.03.2013 | 10:29

пишели в историята за наи великото дерби спорт клуба срещу жск 2`11 през 1935 годиназа спорт клуба станчо бончев и хр бонев защо не коментират това `` казаха ли им че ат спасов наби фубтолит на локо пв `и че село герман отнесоха локо пв с 3`0

Отговори
0 0
Гонзо-1

Гонзо-1

22.03.2013 | 15:56

КРОКОДИЛ ПЕДЕРАЗКИ ВИЕ ОТ локуту СТЕ БИЛИ ЦИГАНИТЕ------С ТОВА ИМЕ ЦИГАНИТЕ ВИ ПОСРЕЩАТ НА ВСЯКЪДЕ ПО СТАДИОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Отговори
0 0
KROKODIL

KROKODIL

22.03.2013 | 14:23

АМИ МАЛКО ИСТОРИЯ---НАЙ-ВЕЛИКО ДЕРБИ МЕЖДУ ПЛОВДИВСКИ ОТБОРИ-БОТЕВЪ-ЛОКО 3-7 НАЙ-ДОБЪР ВРАТАР--СТАНЧО БОНЧЕВ. НАЙ-ДОБЪР ФУТБОЛИСТ ХРИСТО БОНЕВ-ЗУМА.НАЙ-МНОГОБРОЙНА ПУБЛИКА--ЛОКО.ОТБОРИ ИГРАЛИ ВЪВ В ГРУПА--БОТЕВЪ МАРИЦА СПАРТАК.ОТБОРИ ИГРАЛИ ВЪВ Б ГРУПА-ЛОКО БОТЕВЪ СПАРТАК МАРИЦА.НАЙ-КОНФУЗЕН И УНИЗИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ПРИЯТЕЛСКИ МАЧ БОТЕВЪ-ЛИБЕРЕЦ 1-7.ОТБОР С НАЙ-МНОГО УБИТИ ПРЕЗИДЕНТИ--ЛОКО.НАЙ-АТРАКТИВЕН ПРЕЗИДЕНТ ДИМИТЪР ХРИСТОЛОВ.НАЙ СТАР ОТБОР--БОТЕВ П-в.НАЙ-МЛАД БОТЕВЪ П-в.СТИГА ЛИ ВИ ТОЛКОВА ИСТОРИЯ ЖЪЛТИ ПАЧАВРИ? ХА СЕГА ЧЕТЕТЕ И СЕ ПОУЧЕТЕ МАЛОГРАМОТНИЦИ.

Отговори
0 0
Гонзо-1

Гонзо-1

22.03.2013 | 13:58

ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ ,ЧЕ СА ГИ ОГРАМОТИЛИ МАЛКО АМА ЩО НЕ СА ИМ КАЗАЛИ ,ЧЕ локо Е С ЛИЦЕНЗА НА ВЕЛБЪЖ. КАКТО И ,ЧЕ СТАРОТО локо Е СЪЗДАДЕНО 1963Г. ---ОФИЦИАЛНО . СЪЩО ТАКА ,ЧЕ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПУБЛИКАТА Е ОТ СТОЛИПИНОВО./ПОНЕ ТАКА ТВЪРДИ ДРУГАРЯТ ЗОЛУМОВ/.

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?