Уравнение само с неизвестни

Жълто-черните не познават този мач и в това е шансът им

Никога досега пловдивският сблъсък между Ботев и Локомотив не е бил обвит в толкова тайнственост. Не само заради неизвестността, която витае в двата тима и особено в онзи край Бирената фабрика. Ботев и Локо са пълни енигми от началото на сезона. Всъщност, доколко това е Ботев, е друг въпрос. Нищо лошо към италианските футболисти и треньор, дошли на пожар да спасяват положението. Напротив - хората правят каквото е по силите и възможностите им и най-малко носят вина за последното място в класирането. Този Ботев обаче изглежда странно. Най-малкото защото по обективни и субективни причини почти е загубил своята идентичност. В момента отборът прилича на една голяма дупка, замаскирана със слама. Стъпиш ли там - пропадаш неудържимо. Няма я основата, духът е различен, колоритът е различен. Точно по тази причина обаче Локо трябва да внимава къде стъпва, за да не се озове в дупката.

Треньорът Енрико Пичони и италианските футболисти в Ботев положително са слушали много за пловдивското дерби. Сигурно са им изнасяли цели тиради за великата тръпка и огромния заряд на тази среща, за много специалната атмосфера, която витае на стадиона и около него в деня на сблъсъка. Те обаче досега не са играли в този мач. Дали това е недостатък или предимство? По-скоро второто. Какво би станало, ако италианците не бяха дошли да спасяват положението и утре на стадион Христо Ботев излязат няколко голобради юноши и по-опитните играчи, останали да защитават поруганата клубна чест? Щяха да бъдат най-малкото притеснени. Подобно нещо е по-малко вероятно да се случи с чужденците, които досега не са вкусвали от уникалната емоция на дербито. Те може би няма да бъдат толкова обременени от очаквания и напрежение, защото досега не са изпитвали тежестта им.

В това е шансът на Ботев. А какви са шансовете на Локомотив? В последните няколко сезона черно-белите, малко или много, винаги са влизали в този мач като фаворити. Този път не е изключение, независимо че двубоят е край Бирената фабрика и че са само с три места пред градския си съперник. Непостоянството обаче е постоянен спътник на Локо от началото на сезона. На Лаута редуват добри и слаби мачове, както и добри и слаби моменти само в рамките на един мач. Локомотивци познават отговорността на дербито по-добре от съперниците си. Вероятно ще изпитват по-голямо напрежение, но опитът определено е на тяхна страна.

В момента е много трудно да се определи кой е по-класният съперник. Не е и нужно, защото историята на тези двубои отдавна е показала, че това няма никакво значение. Днес от Апенините се очаква поредната порция мераклии да купят Ботев. Дали нещо по въпроса ще стане ясно, до голяма степен ще определи настройката на символичните домакини. На финансовия фронт в Локо нещата на пръв поглед изглеждат по-стабилни, макар и да не са цветущи. Характерът на дербито обаче винаги е поставял парите на заден план. Така ще бъде и сега. По всяка вероятност - дори и за италианските наемници. Уравнение само с неизвестни, които, на всичкото отгоре, са много - това представлява поредното издание на пловдивското дерби.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?