64

Уж Колежа ще бъде за чудо и приказ, а забравиха едно от най-важните неща

Дълго лелеяното откриване на Колежа, а и форсирането на строителството в последните месеци нанася някои сериозни удари по очакваната гордост на пловдивчани, че ще имат супермодерен стадион. Възможно най-модерният в България. Това обаче не е така, когато говорим за медийния комфорт и условия. Колежа ще е на нивото на "Лудогорец Арена" по отношение на най-важното нещо в 21-ви век - телевизионните излъчвания.

Причината? Ами, недоглеждане при проектирането на съоръжението. Близо 600 000 лева отидоха за преместването на трибуната за гости, както и за препроектирането на този сегмент. Честно казано, няма никакво значение къде ще стоят феновете, ако другите сектори са постоянно пълни с фенове на Ботев. В суматохата обаче бе забравено едно от най-важните неща за създаване на нормални условия за работа на каналите за информация.  

И така, шокиращото разкритие, на което се натъкнахме, е факт - на стадион "Христо Ботев" няма нито един предварително опънат и вкопан в земята кабел или оптика за преките предавания на телевизиите. Няма по света арена, на която тези неща да липсват. С две думи, преди всеки мач, или, дай боже, концерт, телевизионерите ще трябва да опъват по земята кабели, за да осигурят излъчване.

Дали да не купим някой дрон "Байрактар", за да снимаме мачовете отвисоко и без нужда от кабели?

Може да ви се струва маловажно, но не е така. Има няколко лоши неща, които могат да се случат, освен безсмисления труд на кабелджиите преди всеки мач. Най-важното е, че заради постоянните разпъвания на кабели ще бъде предизвикана и по-бърза амортизация на покритията по стадиона. А може да се случи и някой сакатлък - играч от звездна селекция да се препъне и да се контузи. 

Това недоглеждане ме навежда на мисълта, че сигурно при организацията на строителството има намесени македонци. Преди време в Щатите намерили вкопан вехт кабел и местните пощи се похвалили: "Доказателство, че преди 150 години сме имали телефони". След дълго копаене македонски археолози не намерили нищо. На другия ден се пръкнало научното им прозрение: "Копахме навсякъде, никакъв кабел не намерихме. Това означава, че предците ни са открили безжичните телефони".

За сведение на проектиралите Колежа - това е заледен телевизор, не LEDтелевизор

Всичко е въпрос на мироглед и гледна точка. Таксиметров шофьор ще ви каже, че дете може да изскочи отвсякъде. Гинеколозите са категорични, че нещата не са чак толкова разнообразни. Всъщност и двамата са прави, но става въпрос за различни неща, нали!

Иначе, има време това недоглеждане да се изправи, но май трябва нова поръчка, ново одобрение от Общинския съвет - неща, за които се изисква време, много време, за жалост.

Няма как да не се сетя за нещо, което наскоро констатирах - едно определено много културно момче написало в подлеза до нас "Пенка е непостоянна". Какво ли е искал да каже? Ъндърстенд или понимаете?

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 31 оценки
3.6/5 от 31 оценки

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?