61

УЕФА утвърди революционни промени в Шампионската лига

Новият формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 участника, а не с 32, бе официално утвърден от УЕФА. Вместо в групова фаза, отборите ще се срещнат по т.нар "швейцарска система", популярна в големите турнири по шахмат. Всичките 36 отбора ще бъдат подредени според клубния коефицент преди началото на турнира. Осемте най-добри отбора след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите.

Следващите 16 отбора, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на турнира. Същите промени ще бъдат направени и за следващите два клубни турнира на УЕФА – Лига Европа и Лигата на Конференциите. В Лига Европа две допълнителни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на отбор. В същинската фаза на Лигата на Конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки тим.

Тези промени са само част от реформите, които предприе европейската централа. Ясно е и как ще се попълнят останалите четири места в Шампионската лига след 32-ото. Едното е за отбора, който е завършил на 3-о място в 5-ата страна в ранглистата на първенствата на УЕФА. Още една квота ще бъде разиграна в шампионския поток на квалификациите. Последните две места са оставени за клубове с големи исторически традиции – постижения от предишни сезони, общо количество спечелени точки. Но двата клуба ще бъдат обявени на базата и на тяхното място в ранглистата на клубовете, както и съобразено с мястото на страните в ранглистата.

Съгласно първоначалните планове за реформа, щеше да има 10 гарантирани мача за всеки от 36-те клуба в системата Шампионска лига по ''швейцарската система'', общо увеличение от 100 мача на сезон. Съгласно компромиса, който е съобразен с желанията на фенклубовете, общият брой на мачовете ще се увеличи на 64.

"УЕФА ясно показа днес, че сме изцяло отдадени на зачитането на основните ценности на спорта и на защитата на ключовия принцип на отворените за всички отбори състезания. Спортният момент с квалификациите остава като европейски спортен модел, напълно в съответствие с ценностите на основателите на турнира на шампионите и обърнат към солидарността и към по-малките клубове, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин след края на заседанието.

"Днешните решения завършват обширен процес на консултации, по време на който изслушахме идеите на фенове, играчи, треньори, национални асоциации, клубове и лиги, за да изберем някои от тях (предложените идеи) само с цел да намерим най-доброто решение за развитието за успеха на европейския футбол", каза още словенският адвокат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?