64

УЕФА разреши връщането на руски отбори в турнири до 17 г.

Европейската футболна централа (УЕФА) сложи край на забраната върху руски отбори, позволявайки на тимовете на страната до 17 г. да участват в турнирите под нейна егида от този сезон.

Припомняме, че всички руски отбори – както на клубно, така и на национално ниво, получиха забрана за участие в турнири на УЕФА след руската инвазия на Украйна през февруари 2022. Сега обаче се достига до разхлабване на тази мярка с обяснението, че децата не трябва да бъдат наказвани за действията на възрастните.

„Крайно неприятно е, че поради продължаващия конфликт, поколение деца е лишено от възможността да се състезава в международния футбол. Поради тези причини, Изпълнителният комитет на УЕФА реши, че руските тимове до 17 г. ще бъдат върнати в турнирите й до края на този сезон“, се казва в изявление на УЕФА. Всички мачове с руски отбори ще се играят без техния национален флаг, химн или екип. Забраната за провеждане на континентални двубои на територията на Русия остава в сила.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди, че докато продължава войната, забраната няма да бъде допълнително разхлабена. „Продължаващата забрана на УЕФА срещу мъжките отбори на Русия продължава да бъде отдадена на борбата срещу насилието и агресията. УЕФА е решена, че тази позиция ще продължи, докато войната не приключи и не бъде постигнат мир. Но забранявайки на децата да участват в турнири, ние не просто не им позволяваме фундаменталното право за развитие, но директно ги дискриминираме“, каза словенецът.

Все още остава неясно дали ФИФА ще излезе с подобно становище и ще разреши на руските тимове до 17 г. да играят в международни турнири.

Междувременно, украинските футболни клубове ще бойкотират всички турнири с руски отбори в тях, обявиха от местната федерация, като призоваха други членки на УЕФА да бойкотират срещи с руски тимове. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?