61
Следвайте ни

УЕФА наказа сурово Англия за безредиците на финала

viber icon

Сурово наказание на Англия наложи УЕФА. Дисциплинарната комисия към централата определи санкция от един мач без публика, а още един такъв е условен и ще бъде изтърпян при ново провинение в следващите две години. Отделно на Футболната асоция е наложена глоба в размер на 100 000 евро. 

Тогава привърженици на „Трите лъва“ без билети се сблъскаха с полицаи и стюарди, форсирайки пътя си на стадиона преди първата поява на Англия на финал на голям форум от Мондиал 1966, срещу Италия през юли. Забраната за публика означава, че няма да има привърженици на Англия за откриващия мач от кампанията им в Лигата на нациите за сезон 2022/2023.

„Въпреки че сме разочаровани с присъдата, приехме това решение на УЕФА. Порицаваме ужасното поведение на лицата, които предизвикаха тези позорни сцени във и около стадион „Уембли“ на финала на Евро 2020, и дълбоко съжаляваме, че някои от тях не успяха да влязат на стадиона. Решени сме това никога да не се повтаря, така че организирахме независима комисия, водена от Баронеса Кейси, да докладва за обстоятелствата при инцидента. Продължаваме да работим със съответните власти в подкрепа на техните усилия да предприемат действия срещу отговорните лица“, се казва в изявление на ФА.

Според правилника на УЕФА, Футболната асоциация е отговорна за поведението на английските фенове, и управляващото звено на английския футбол поиска лично изслушване с панела на видео конференция. Капацитетът за мача бе ограничен от 90 000 на 60 000 поради коронавирусните рестрикции, и при 30 000 свободни седалки на трибуните много фенове без билети и тези с пропуски започнали да създават проблеми пет часа преди първия съдийски сигнал. Някои привърженици докладвали, че виждали запалянковци, които уринирали и се дрогирали в гъстата резидентска зона, като пропусквателните пунктове за хора с билети били нарушени преди началото на финала поради по-големия брой фенове за сметка на стюарди и полицаи.

Много привърженици с билети влезли на стадиона, за да намерят местата си, но открили, че те били заети от нередовно влезли на стадиона фенове. 19 полицейски служители пострадали по време на операцията, при 49 арестувани. Ексцесиите на „Уембли“ през юли поставиха под въпрос възможността на Англия да приеме Световното първенство през 2030, за което обмисля съвместна кандидатура с Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия. „Уембли“ ще приеме финала, ако кандидатурата бъде одобрена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?