61

УЕФА извади много притеснителен доклад за футбола в България

УЕФА публикува доклад за финансовото състояние на елитните клубове на Стария континент, а бърза справка показва много притеснителни показатели за отборите в България. Те имат по-малко приходи от тези в повечето съседни държави, но нека разгледаме картинката по-детайлно.

Общо нашите клубове са изкарали 64 милиона евро през сезон 2022/23, показва докладът, цитиран от dsport. Приходите са разделени по следния начин – 24 милиона са от спонсорски договори, 12 милиона са от УЕФА, по 3 милиона са от телевизионни права и билети, а близо 1/3 (32%), или иначе казано 21 милиона евро, са в категория „други“.

За сравнение, поглеждаме съседните ни държави. Най-сериозни приходи имат турските клубове – общо цели 533 милиона евро. Гръцките са спечелили 159 милиона, румънските – 90 милиона. Сръбските са с близки до нашите приходи – 65 милиона евро. Единствено клубовете от Северна Македония имат по-малко от българските, и то значително – едва 10 милиона евро.

Поглеждаме и към останалите страни от Балканския полуостров. Клубовете от Албания имат приходи в размер на едва 5 милиона евро. Черна гора 8 милиона, Косово – 10, Босна и Херцеговина -17, Словения – 21 и Хърватия – 97.

СИТУАЦИЯТА ПРИ ГОЛЕМИТЕ

Да разгледаме малко по-детайлно положението в България. При общите приходи сме на 28-о място в Европа от общо 55 членки на УЕФА. При спечелените пари от билети България е на 29-о място, на 26-о при телевизионните права и на 27-о при приходи от Европейската футболна централа.

За изминалия сезон клубовете от България са изхарчили общо 49 милиона евро за заплати, което се равнява на 90% от приходите им. Балансът при трансферите е положителен (+7,8 милиона евро). Нетният собствен капитал е негативен за цели 13 от 16 клуба, а общият за всички тях е -24 милиона евро.

Що се отнася до собствеността, 69% от клубовете са частна собственост. Два от тях имат поне един чуждестранен акционер. От 2020 година насам цели пет български клуба или са били погълнати от нови акционери, или са сменили собствеността си.

94% от стадионите в България са собственост на държавата, като по този показател сме на осмо място в Европа. През последните 10 години са направени осем големи проекта за реконструкция на българските стадиони.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Ритни топка

Ритни топка

21.02.2024 | 20:18

УЕФА да забрани футбола в България! Така ще помогне на Всички!?

Отговори
2 0
Ботевъ

Ботевъ

21.02.2024 | 13:51

С тези мижажви никакви приходи кога ще се изплатят двата стадиона или дали общината ще може да ги стопанисва -вижте Колодрума. Справка: на стадионите ще се играят по 15 мача на година.Всичко е ала бала портокала.

Отговори
2 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?