61

Трус в Левски: Сираков изгони директора Ивков, Мъри Стоилов обмисля оттегляне

Жесток трус разклати "Левски" след днешното общо събрание на клуба. Президентът Наско Сираков махна изпълнителния директор Иво Ивков. Решението за раздялата с Ивков, който се радва на подкрепата на феновете, е на Сираков, а освен това от Надзорния съвет на клуба бе освободен Петър Ганев, който бе представител на организираните привърженици. Треньорът Станимир Стоилов заяви, че ще обяви своето решение дали ще остане начело на тима след двубоя с Локомотив София в събота, като очакванията са той да последва Ивков.

По време на сбирката на Ивков е бил предложен друг пост, но самият той е отклонил това предложение. Пред събралите се медии на „Георги Аспарухов“ Ивков лично потвърди новината и обяви, че ще изпълнява задълженията си до вписването на промените в Търговския регистър, което трябва да се случи в следващите няколко дни. "Моето освобождаване беше оповестено от мажоритарния собственик пред Общото събрание. Не чух защо съм освободен. Няма скандали между този и онзи. С Боримиров и хората като него живеем в абсолютно различни светове. Аз искам един Левски и той е различен от неговия Левски, който беше оставил, когато аз го поех", заяви Ивков след края на Общото събрание.

"Никой към никого не трябва да бъде пришиван. Всички носим отговорност за действията си. Аз нося отговорност за всяко едно мое движение през последната година и половина. Дано не загубим всичко това, което градихме през тези месеци. Притеснен съм! Това, което беше изтъкнато за освобождаването на Петър Ганев, е, че той е проявил доверие в мен и е казал, че аз изпълнявам безупречно задълженията си. Това беше дадено като обяснение. Питайте тези, които взимат решенията. За моите решения, питайте мен. Какви са истинските мотиви, няма как да знам", допълни той.

"Предстои да направя своята равносметка. Аз да размисля? Моята смяна беше току-що оповестена. Аз ще изпълнявам задълженията си добросъвестно до последния ден, в който съм вписан в Търговския регистър. Няма персонални неща. Г-н Сираков ме покани, това е един от най-големите футболисти в историята на Левски. Аз съм изпитвал само уважение към него. Никога не съм му обещавал да съм му лично верен. Нито съм кандидатствал за този пост. Това е едно базисно различие между мен и другите и то се състои в това, че аз няма да стоя и да гледам безучастно как моят любим клуб, който управлявам, бива превземан от корпоративна и частни интереси. Това е голямото различие. То не е да плеснем с ръце и да се прегърнем", допълни още изпълнителният директор на Левски.", каза още юристът.

Петър Ганев разкри, че е бил отстранен от Надзорния съвет на клуба, тъй като той е бил пречката Ивков да бъде освободен от поста изпълнителен директор, тъй като това може да се случи само с единодушно решение. „Така е, имаше точка за изцяло нов Надзорен съвет. Освобождаваме всички и се гласуват нови. Това, което беше гласувано, е същият състав, без мен. Аз бях предложен, но Сираков гласува против. Той преди събранието каза, че ще гласува против. Тоест аз го разбрах преди самото събрание. От тук нататък аз го казах и вътре, че привържениците имат място в Надзорния съвет заради всичко, което се случи през последните години и като резултати, и като обединение, и като липса на дългове и на задлъжняване през последните години. Защитавал съм именно, че управлението на клуба трябва да е вътре в самия клуб. Това не изключва външни компании и договори за управление, които да имат поглед, да знаят как се харчат парите, но не мнозинство. Това беше основна разделителна линия“, каза Ганев.

„За тези, които не знаят, УС на Левски се гласува с пълно мнозинство. Без моя подпис Ивков не може да бъде сменен. Считам, че това е причината да бъде сменен Надзорния съвет. Сираков директно казва, че следващата седмица Иво няма да бъде изпълнителен директор на Левски. Той ще бъде сменен, което става много лесно, когато аз не съм вътре“, продължи той.

Преди това остра критика към действията на Сираков отправи председателят на сдружение "Левски на левскарите" Димитър Костадинов. "Ние от НКП доста пъти изразихме позициите си – нека тези, които лъжат, да напуснат и да не пречат. След като хората, които бяха обвинени, и доказаха, че не са лъжци – Станимир Стоилов и Ивайло Ивков, Наско Сираков просто да депозира акциите в касата на клуба и нашият клуб да е пазител на акциите. Не знам какви са съотношенията, които всеки един притежава, но да кажем, че цялата зала беше разделена на две. Този розов балон окончателно се спука и, за съжаление, не можем да си затваряме очите и да си заравяме главите в пясъка“, започна той.

Костадинов говори и за отстраняването на Петър Ганев от Надзорния съвет. На Общото събрание бе взето решение Ганев вече да не бъде част от НС на клуба, като Костадинов заяви, че аргументът за отстраняването му е бил „че не слушал и че правил положителни оценки за изпълнителния директор в медийното пространство“. „За нас организираните привърженици има една-единствена цел – да дадем на хората, които са се доказали през годините, възможност да си вършат работата. Не мога да говоря за обединение. Членът за Надзорния съвет бе изгонен с аргумента, че „не слушал“ и че „правил положителни оценки за изпълнителния директор“. Ако г-н Сираков смята, че не бива да има такива хора, той има право да ги отстранява. Тук сме се събрали да обсъждаме увеличаване на капитала на клуба отново от нас привържениците. Очевидно отново се налага да даряваме. Финансова стабилност няма. Тези хора отказаха трансфери за 6 млн. лв – сега искат такава сума, че и по-голяма, ние за пореден път да я платим. Тези приказки за светло бъдеще и финансова стабилност са заблуда“, каза още той и продължи:

„В същото време работещите са поставени под натиск, не им се осигуряват условия за работа. Проблемите са налице и бъдещето ще покаже как ще бъдат решени те. Прогнозите не са добри към момента. Не очаквам нещата да се оправят от само себе си. Надявам се, че ще се намери някакъв изход от тази ситуация. Нека стадионът да реши, нека хората, които са на стадиона, да решат. Левски не е телевизионно риалити шоу, а футболен клуб“.

Треньорът на Левски Станимир Стоилов разкри, че ще обяви своето решение дали ще остане начело на тима след двубоя с Локомотив София от 25-ия кръг на Първа лига, който ще се играе в събота от 20:00 часа стадион "Георги Аспарухов". "Сега разбрах какво се е случило на Общото събрание, по-важното нещо за мен е, че Левски има след два дни мач. Отборът трябва да се концентрира ида си изиграе мача по най-добрия начин. Естествено или утре, или след мача ще ви кажа моето решение. На този етап според мен най-важното е мачът, не искам преди мача да има излишни коментари. След два дни ще знаете цялата истина", каза Мъри преди днешната тренировка на "сините".

Самият Наско Сираков не говори пред медиите след Общото събрание, но уточни, че ще даде пресконференция по темата на 11 април.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?