Следвайте ни

Три пъти ура за Коце Костадинов на 60 години

Един от най-големите футболисти в историята на Ботев навършва днес достолепен юбилей. Сякаш беше вчера времето, когато русолявото крило правеие за смях бековете край Бирената, на Голямата къща, по терените в страната и чужбина. Да, това същото романтично момче, безумно влюбено в топката и своя Ботев навършва днес 60 години. От поразяващия му десен крак са си патили един от най-големите вратари в света за всички времена - Жан Мари Пфаф, Джони Велинов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов, Станчо Бончев, Стефан Стайков, Борислав Михайлов, Илия Вълов и още много техни чираци в занаята.
Щастливи са тези, които са гледали пред препълнените трибуни на Голямата къща дерби от едната страна Коце Костадинов, Петър Зехтински, Георги Георгиев, Антим Пехливанов, а от другата Аян Садъков, Христо Колев и Едуард Ераносян. Нерядко след мачове между Ботев и Локомотив тези колоси с две коли са пътували за столицата за мачове на националния отбор. А футболна България бе в краката им.

Нареченият "Вълшебната седмица" магьосник с топката е възпитаник на ДЮШ на "Ботев", където играе под ръководството на Атанас Хари Георгиев. Манталитетът на победител Костадинов придобива още в ранните си години, когато първо става шампион през 1973 година с детските формации, а три години по-късно печели титлата и с юношите старша възраст.

В мъжкия отбор на "Ботев" дебютира едва на 16 години, където защитава жълто-черната емблема до 1992 година с едва две прекъсвания: през сезон 1987/1988 играе за "Спортинг" Брага и през сезон 1989/1990 носи екипа на "Докса" Драма.

В "А" РФГ Костадинов изиграва 349 мача, в които отбелязва 106 попадения. За Купата на Съветската армия и Купата на България участва в още 74 мача, в които бележи 33 гола. С екипа на "канарчетата" играе и в 65 международни срещи, в които вкарва 25 гола.

С отбора на "Ботев" е носител на Купата на на Съветската армия през 1981 година, сребърен медалист през 1986 година и бронзов медалист през 1981, 1983, 1985 и 1987 година.

Кариерата си на национален състезател започва в "А" юношеския национален отбор, за който изиграва 30 срещи, в които бележи 8 гола. За младежкия национален отбор до 23 години участва в още 8 мача.  В състава на „А" националния ни отбор изиграва 46 срещи, в които бележи 7 гола. Част е от представителния ни тим на финалите на световното първенство по футбол в Мексико през 1986 година.

Костадин Костадинов е избиран за Футболист №1 на Пловдив през 1979 и 1982 година. През 1985 година е удостоен и със званието "Заслужил майстор на спорта". След края на състезателната си кариера Костадинов е бил както старши треньор на представителния тим на "канарчетата", така и административен ръководител на клуба.
За добро или за лошо, в тези лоши за футбола времена Коце Костадинов посреща далеч от любимия си клуб своя достолепен юбилей. А със сигурност може да разкрие много на дарованията в академията какво е Ботев и как се носи жълто-черната фланелка. Но това е за домашно на ръководството. Ако иска да го прочете, разбира се.
Важното е, че Ботев е в сърцето на големия Костадин Костадинов, който е пример за клубна вярност, тъй като у нас освен жълто-черната фланелка, е носил само тази на националните гарнитури.
На многая лета, майсторе! И благодарим, че те има!

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?