965

Тим на бивши милиционери скъса нервите на Бойко Борисов и "Реал"

Странна футболна тайфа от Молдова скъса нервите на Бойко Борисов късно във вторник, когато се играха поредните мачове от Шампионската лига.  Тимът от Тираспол с гръмкото име "Шериф" хвърли бомбата, унижавайки с 2:1 европейския гранд "Реал" насред Мадрид. Резултатът със сигурност е стъжнил вечерта на бившия премиер, който е известен като запален фен на "белия балет". Борисов има почетна членска карта на „Реал“, връчена му от бившия президент на клуба Рамон Калдерон през 2007 година.

Лидерът на ГЕРБ дори беше почетен гост в ложата на Олимпийския стадион в Киев за финала на Шампионската лига през май 2018 г., когато кралският клуб надви "Ливърпул" с 3:1. Борисов притежава и екип на "Реал" с любимия му №13, с който вкарваше голове за "Витоша" (Бистрица), преди да го налегнат излишните килограми и контузии.

Мъката за Бойко и милионите почитатели на "белия балет" по целия свят започна още в 25-та минута, когато узбекът Джасурбек Яхшибоев в стил "Роналдо" засече с глава центриране и направи Куртоа безпомощен. Само година и половина по-рано нападателят риташе за студентски отбор в Беларус и дори не мечтаеше за професионален футбол.

Узбекът Яхшибоев наниза страхотен гол срещу "Реал"

През август тази година от Тираспол взеха Яхшибоев под аренда и явно не са сбъркали с него. Когато снощи "Реал" изравни от дузпа, реализирана от Карим Бензема, всички очакваха молдовците да отнесат още 2-3 гола и да се приберат с подвита опашка и някой автограф от звездите на кралския клуб, в чиято витрина има 13 шампионски купи на Европа.

Вместо това, в добавеното време на срещата 27-годишният национал на Люксембург Себастиен Тил нанесе страхотен шут от границата на наказателното поле и нокаутира домакините пред ужасените погледи на феновете на легендарния стадион. Палачът на "Реал" миналия сезон рита без пари в докарания до фалит руски тим "Томбов", където даже не беше титуляр. Себастиен е син на бившата звезда на Люксембург Серж Тил, а сега национали на държавата джудже са и братята му Оливие и Венсан.

Тил беше резерва на Люксембург в последния мач на отбора срещу България

В Молдова халфът спечели първия трофей в кариерата си, като за 7 мача вкара 2 гола и направи 4 асистенции за титлата на "Шериф". До вторник Тил беше най-известен с татуировките си, като на тази на левия прасец е изрисуван самият той с любимия номер 31 до трофея от Шампионската лига.

Другият голям герой за сензацията от Молдова беше вратарят на "Шериф" Георгиос Атанасиадис, който постави нов рекорд в историята на Шампионската лига. По време на срещата 28-годишният грък направи 11 спасявания. Това е най-доброто постижение за вратар, записвано в мач от същинската фаза на турнира. Това пък му донесе наградата за най-добър играч в мача. Намесите му бяха решаващи, защото "Реал" доминира с 31:4 удара (11:3 в рамките на вратата)

Досегашният вратарски рекорд в лигата се поделяше от Игор Акинфеев (ЦСКА Москва) и Дида (Милан), които имаха по осем спасявания.

Гръцкият вратар отчая нападателите на "Реал"

Атанасиадис, който играе за "Шериф" под наем от АЕК, не е допуснал гол в седем от десетте мача на тима от Тираспол в Шампионската лига (осем в квалификационните кръгове и два от групите).

Резилът на колоса от Мадрид е особено унизителен, защото беше победен на "Сантяго Бернабеу" от тим, чиито играчи се оценяват общо за 13,61 млн. евро. За сравнение в "Реал" ритат футболисти за точно 782 милиона евро, което е 60 пъти повече. Най-скъп в кралския клуб е вратарят Тибо Куртоа, оценен на 75 млн. евро. По 70 млн. евро са Рафаел Варан, Каземиро и Федерико Валверде. 

Създаденият през 1997 г. тим на "Шериф" прилича на пиратска банда, в която са събрани 24 чужденци от 14 националности.  Треньор е украинецът Юрий Вернидуб, бивш капитан на руския "Зенит", известен с избухливия си характер. 

Треньорът Вернидуб е особено емоционален

В отбора има по трима представители на Гърция и Бразилия, а по двама са играчите от Колумбия, Мали и Гана. Миналия сезон единственият титуляр с молдовски паспорт беше натурализираният 31-годишен бразилец Енрике Луванор. Той вкара 4 гола в квалификациите, след което замина за саудитския "Ал-Таавун". 

Последните попълнения в тима са 19-годишният полузащитник на Нигер Абдул Момуни и 25-годишният нападател от Гана Басит Халид.

Преди да сътвори сензацията срещу "Реал", молдовският шампион взе в първия мач от групата скалпа на пълния с бразилци отбор на "Шахтьор" (Донецк). Сега наред е и третият съперник в тази фаза - италианският гранд "Интер", където едва ли са спокойни преди мача с чудото от Тираспол.

Дотук молдовците имат 11 срещи без загуба в турнира. За да влезе в груповата фаза, клубът от страната, която е 34-та в рейтинга на УЕФА, изигра- 8 мача в квалификациите, в които отстрани последователно "Теута" (Албания), "Алашкерт" (Армения), "Цървена звезда" (Сърбия) и хърватския "Динамо" (Загреб).

"Шериф" е 19-кратен шампион на Молдова, но играе в Тираспол - столицата на Приднестровската молдовска република (ПМР), която вече 30 години не се признава за част от Молдова и настоява за присъединяване към Русия. Половината й население има руски паспорти, на територията ѝ действат руските закони, а руският трикольор е официално признат за втори държавен флаг.

Собственик на "Шериф" е едноименната корпорация. Тя е създадена през 1993 г. от двама милиционери, бивши сътрудници на КГБ - Виктор Гушан, старши пълномощник по криминалните разследвания в Тираспол, и началника на криминалния отдел Иля Камзалий. Оттам идват името на компанията и логотипът, напомнящ шерифска значка.

Гушан, който е забъркан в серия криминални истории, кара втори живот. Той оцеля по чудо при атентат през 1993 г., когато мерцедесът му е взривен в центъра на Тираспол, а тримата му спътници загиват.

Бившият милиционер Гушан днес е олигарх милиардер

Холдингът "Шериф" осигурява над 50% от данъчните постъпления в бюджета на Приднестровската република, контролира около 60% от нейната икономика и финансира управляващата партия "Обновление", а президентът Вадим Красноселски се смята за особено близък на собствениците.

Първият бизнес на "Шериф" е свързан с изкупуване на цветни метали и изнасянето им в Германия и Турция. После, но след истинска гангстерска война, бившите ченгета овладяват и бизнеса с цигари и алкохол. През 1996 г. компанията отваря верига магазини, която сега се състои от 27 супермаркета и е монополист в Приднестровието (единственият конкурент - украинската мрежа "Фуршет", има  само един магазин).

В следващите години в холдинга влизат телекомпания, верига бензиностанции, най-голямата банка в републиката, продоволствени бази, строителна компания, казино, рибовъден комплекс, най-големият в страната автосалон.

Двамата бивши милиционери правят големия удар през 2002 г. , когато правителството на Приднестровието обяви за приватизация 200 държавни предприятия с натрупани дългове.  Така за смешни пари "Шериф" слага ръка на монополния мобилен оператор и единствения в ПМР интернет доставчик, текстилния комбинат "Тиротекс", най-големия в републиката завод за алкохолни напитки KVINT, селскостопански предприятия и хлебозаводи.

През 2019 г. американското списание Foreign Policy обвини "Шериф" в контрабанда на стоки в страните от Евросъюза, като само вкараните на черно цигари са 250 млн. кутии годишно.

За това как е мотивирал своите играчи клубният бос Виктор Гушан разказва бившият румънски халф на тима Флорин Мотроч. "Беше почивка на мача, губехме срещу някакъв отбор в резултата. Гушан влезе в съблекалнята, хвърли на пода граната и излезе. Всички онемяхме от ужас, но гранатата не се взриви. След 2-3 минути той се върна и ни каза: "Ако не изравните, след мача гранатата ще е истинска." Разбира се, освен с мотивиране на състава, Гушан работи съвсем по балкански и с футболните рефери и съперниците, но за това не се пише и чува много.

В "Шериф" има и българска следа. Феновете помнят най-много бившия  национален вратар Владислав Стоянов, който за три сезона от 2010 до 2012 г. изигра 54 мача, печелейки две титли и една купа на Молдова.

Неуспешен опит да го наследи на вратарския пост направи Георги Георгиев, който се пробва без успех преди осем години. Бившият юношески национал Исмаил Иса, ритал в тима от 2013 до 2015 г., успя да спечели една шампионска титла преди да премине в друг молдавски тим- "Дачия" (Кишинев).

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Анти

Анти

17.11.2021 | 05:15

Долен милиционер рашков и червен б....к радев

Отговори
0 2
Тоя българоубиец

Тоя българоубиец

30.09.2021 | 13:20

Бойко Борисов защо все още не е в затвора? Мръсен крадец дано скоро те тикнат в затвора.

Отговори
8 7
Гелосания

Гелосания

29.09.2021 | 23:43

Домуса направи с Лудогорец същата схема като Шериф-само някакви бразилци на кило, плюс един-двама наши за цвят. И после му викат български отбор, пълен смях

Отговори
9 1
Да и да

Да и да

29.09.2021 | 22:53

Заради бруталния кр.дец и лъжец Борисов сега сме с най-ниски доходи и пенсии и сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Отговори
10 9
Бо.клукът Борисов

Бо.клукът Борисов

29.09.2021 | 22:42

Признавам че съм най смър.дящия бок.лук и бивш премиер на България и явно в Марица БГ има такива щом пишат за мен.

Отговори
12 6
намръщенЪ

намръщенЪ

30.09.2021 | 00:05

Боклуците са на Позитано 20 и североизточно от Украйна

Отговори
9 3
Крайно време е

Крайно време е

29.09.2021 | 22:33

Драга редакция крайно време е да спрете да пишете за тоя бо.клук Борисов ама никой никой не го интересува вече не разбрахте ли?

Отговори
11 10
Вие извратени ли сте

Вие извратени ли сте

29.09.2021 | 22:26

Защо ни занимавате с този крадец тиквата Борисов. Заради него България сега е най-бедната страна в Европейския съюз. Виновникът да сме с най-ниски доходи и пенсии в цяла европа.

Отговори
14 9
намръщенЪ

намръщенЪ

30.09.2021 | 00:03

Виж какво,(обръщението към теб е едно петбуквено заглавие на Достоевски), БЪЛГАРИЯ НА КОЕ МЯСТО В ЕВРОСЪЮЗА БЕ КОГАТО ВЛЕЗЕ ТАМ? Може би на първо, или на 21? ВЛЕЗЕ БЛАГОДАРЯНИЕ НА СДС и НДСВ, както често става, лаврите обират други(това е световна и историческа практика, така че Станишев не е изключение). Не забравяй, пеетбуквено заглавие на Достоевски, че известно време един червенушко бе премиер(Пл.Ор), а 5 години вместо държавен глава имаме БОЛШЕВИШКА КРАТУНА, МОНТИРАНА ОТ РЕШЕТНИКОВ.

Отговори
8 5
Биткойнър

Биткойнър

29.09.2021 | 21:11

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 11
Dimov

Dimov

29.09.2021 | 19:48

На мен ми е добре 2,50 лв дизела!

Отговори
2 7
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.09.2021 | 18:47

тоя БОЙКО съсипа ДЪРЖАВАТА

Отговори
21 18

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?