Ти да видиш! Юношите са на мода в Ботев и Локо

Трети март винаги е бил повод за повдигане на националната ни гордост. По това време набираме самочувствието, че и в България има достойни хора, стойностни дела, качествени стоки и продукция.

На националния ни празник пловдивските отбори Ботев и Локомотив ни показаха футболната реализация на кампанията "Изберете Българското", във вариант "Изберете Юношите!".

Двата отбора се класираха за полуфинала за Купата на България, но още по- значимото, на което трябва да се обърне внимание, е, че го сториха с дейното участие на свои юноши, израснали, изградени и развити в собствените школи.

Ботев бяха включили в групата петима (!) юноши, ненавършили пълнолетие.​ Точно двама от тях - Слави Шопов и Димитър Тонев, изпратиха отбора на полуфинали след ювелирен пас на първия и хладнокръвно отиграване на втория. Слави Шопов безспорно е най-големият талант на школата, удоволствие е да гледаш боравенето му с топката, а не му липсва и цялостният поглед върху играта. Димитър Тонев е един от най-борбените, експлозивни и добре пласиращите се играчи в първенството, засенчващ много от "батковците" му.

Локомотив много дълго време нямаше попълнение в мъжкия отбор от собствените юноши. На мача с ЦСКА 1948 черно-белите показаха своята надежда - вратаря Кристиан Томов. Израснал в школата, през първите години е играл халф, откъдето му е останала невероятната за вратар игра с крака и дългите извеждащи пасове, често ставащи предпоставка за гол в противниковата врата. 17 години е крехка възраст за този пост, но хвала на Акрапович за куража да го пусне на смяна. 

Петима от юношите, тема на този текст, са 17-годишни, а голмайсторът е на 18. Това би трябвало да ни дава много надежда, че има "материал", просто треньорите трябва да имат повече вяра и смелост да дават шанс на младите. А доказателството е вече факт, че този риск им се отплаща с добри резултати и класиране напред. 

Ако във всеки наш елитен отбор се обиграват по 2-3 юноши, то скоро ще имаме едно цяло поколение влезли рано в мъжки битки, играли рамо до рамо с по-опитни играчи, набрали нужното самочувствие и повярвали в себе си, че могат! Оттам нататък пътят към мечтите е отворен - Барселона, Байерн, Щутгарт, Хамбургер, Манчестер Юн... там, където бяха други наши момчета, дадени им шансове от рано да играят в първите отбори.

Националният ни отбор ще получи така необходимата му млада кръв, за да се завърне на подобаващото му място в Европа и света.

В заключение само трябва да се уточни, че това налагане не става с административен акт, както беше наложено от БФС преди години и набързо опорочено от големите клубове с принудителни смени в първите минути. Това може да стане само когато на треньора му стиска да си върши работата както трябва.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?