Тестват ВАР у нас и на мач на Локо Пд в Кърджали

Мач на Локомотив Пловдив е в графика на Българският футболен съюз за ВАР технологичния тест на ФИФА за сертифициране на стадионите от efbet Лига през март. Гостуването на черно-белите на Арда в Кърджали от 22-ри кръг на efbet Лига е тестово за лицензирането на ВАР системата на местния стадион.

Отговорникът за поставянето на ВАР в България и член на съдийската комисия Петър Петров обяви, че с предстоящите домакински мачове на Лудогорец и ЦСКА в края на седмицата започват тестовете на ВАР преди самото въвеждане на системата за плейофите в efbet Лига.

Графикът: 

12.03.2021г. /Петък/ 17:00ч. - 21-ви кръг от Първа професионална лига
Лудогорец - Арда (Кърджали)

14.03.2021г. /Неделя/ 17:00ч. - 21-ви кръг от Първа професионална лига
ЦСКА - Етър 

17.03.2021г. /Сряда/ 15:30ч. - четвъртфинал на Купа на България
ЦСКА 1948 - Арда (Кърджали)

20.03.2021г. /Събота/ 15:00ч. - 22-ри кръг от Първа професионална лига
Арда (Кърджали) - Локомотив (Пловдив)

21.03.2021г. /Неделя/ 14:15ч. - 22-ри кръг от Първа професионална лига
Берое - ЦСКА 

Ето какво сподели Петър Петров по повод сертифицирането на стадионите:

„Идеята за въвеждането на ВАР бе на съдийската комисия от декември 2019 година. Тази система е част от правилата на играта футбол. Тя не е експеримент. Иновациите и технологиите постоянно ще навлизат. Да се надяваме, че в следващите години ще навлязат още иновации в спорта. С решение на Изпълкома на БФС през февруари 2020 стартирахме проекта.

Подготовката беше в няколко направления. Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени изискванията на ФИФА, няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде през следващите четири години и половина – до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА. Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов определиха фирмите, към които да се обърнем, към фирмите провайдъри. Избрахме пет фирми и се спряхме на децентрализирания вариант. Четирите вана са тук“, коментира Петров.

„Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март технологичния тест на ФИФА. ФИФА на база датите, които сме дали без да ни уведомява пристига техният представител и вижда дали правим този технологичен тест. Дали правим всичко, което те имат като изисквания. Ще сертифицираме всички наши стадиони от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна“, добави Петров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?