Телевизиите връщат спорта в соца от 70-те

По 15 лева ще броят желаещите да гледат футбол от България и света

По-възрастните фенове вероятно ще се върнат в младостта си отпреди 40 години, след като телевизиите представиха новите цени на пакетите за спортните събития. Общо 14 лева ще трябва да се бръкнат желаещите да гледат мачовете от българското първенство, от Англия, Италия и Франция. А само допреди 3 години удоволствието влизаше в месечния абонамент на съответния оператор. 
През новия футболен сезон няма да има безплатно първенство, с изключение на някои градски кабеларки, които намират начин да включат в пакета арабски, сръбски и руски канали, които предават двубоите от най-интересните първенства. Сумата от 15 лева не е никак безобидна за домакинствата, чиито разходи нарастват с всеки месец. Това с особена сила важи за пенсионерите.
Вдигането на цените обаче може да спомогне и за сплотяване на нацията във времена на отчуждения, когато не са рядко случаите да не познаваме съседа от горния етаж. Доста разпространена практика през 70-те години на миналия век бе мъжете в даден вход на социалистически блок да се събират в апартамента на този, който има телевизор с широк екран, за да гледат футболни мачове или олимпиадите. Тези импровизирани кооперации сближаваха хората и ги караха да съпреживяват победите на националния ни отбор. След това разговорите се преместваха в беседката, като задължително бяха придружавани от домашнярка с домати от близкото ранчо. 
Е, нерядко споровете прерастваха в бой, но на другата сутрин максимата "пиенето история няма", надделяваше до следващия мач пред единствения телевизор в блока с приставка за Втора програма на Българската национална телевизия.
Този сценарий не е изключено да се повтори и сега, тъй като само за телевизия и интернет разходът на едно домакинство би се увеличил до 50 лева. 
Дотук се стигна, след като първо Нова броудкастинг груп реши за четвърти път да вдигне цените за пакета, въведен през 2015 г. От 1 август цената на спортните канали в пакета "Диема екстра" се увеличи от 5.99 на 6.99 лева. 

От компанията заявиха, че увеличението е продиктувано от нарастващата стойност на спортните продукти в световен мащаб. Наред с увеличението на телевизионния пакет се вдига и цената на мобилното приложение "Плей Диема Екстра", което също ще струва 6.99 лева.

"Промяната в цените на пакетите се определя от тенденцията за нарастващата стойност на премиум спортното съдържание в световен мащаб. В програмата на пакетите са включени някои от най-ексклузивните и популярни световни спортни състезания, което предопределя високата цена за закупуване на съответните телевизионни права за излъчване в България", заявиха от компанията.

Това е четвъртото увеличение в стойността на пакета, който включва "Диема спорт 1", "Диема спорт 2" и спортния лайфстайл канал "Трейс спорт". "Диема екстра" стартира през 2015 г. на препоръчителна цена от 3.96 лева, след което беше увеличаван на 4.99 лв. и впоследствие - на 5.99 лв.

Мачовете от българската Първа лига, Купата на България, английската Висша лига и френската Лига 1 са главните футболни акценти в програмата на "Диема спорт 1" и "Диема спорт 2".

Извън футболните продукти двата канала излъчват българското волейболно първенство, Формула 1, Националната баскетболна лига (НБА), професионален бокс и др. Тази година в пакета беше и тенис турнирът на АТП в София.
От това лято на телевизионната сцена излезе и нов играч. Телевизионните канали на мобилния оператор А 1 взеха част от Шампионската лига, а въпрос на седмица е да купят правата и за италианската Серия А. С договор за 2 години цената на пакета е 3.99 лева, а без обвързване е 7.99 лева. Този пакет плюс на Диема Екстра прави точно 15 лева допълнително към абонамента за телевизия и интернет. 

Към днешна дата ситуацията изглежда така. А1 успя да отнеме половината Шампионска лига и цялата италианска Серия А от "БТВ медиа груп", които от своя страна запазват другата половина от Шампионската лига. Излъчването на Лига Европа остава както досега - БНТ ще има първи избор, а "БТВ медиа груп" - втори, като официалното потвърждение се очаква до дни. Ситуацията около испанската Ла Лига остава неясна заради проблемите на продаващата агенция MP&Silva.
За пръв път от 2009 г. Шампионската лига ще се излъчва по два канала - MAX Sport и bTV Action. Разликата от предишни практики е, че няма да има първи и втори избор, а едната телевизия ще излъчва мачовете във вторник (MAX Sport), а другата - в сряда, като те ще вървят по традиция по bTV Action, Ring и Voyo.bg. Програмата на Шампионската лига е направена така, че всяка телевизия да излъчи равен брой мачове на всеки участващ отбор. Тъй като от тази година УЕФА промени леко схемата на турнира, вече ще има два часови слота - 19.55 и 22.00 часа, което означава гарантирано двойно повече излъчени мачове във всеки от дните. Финалът ще се излъчва едновременно и в двете телевизии. Догодина той ще се играе на 1 юни на новия стадион на "Атлетико" (Мадрид) - "Уанда Метрополитано".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?