Следвайте ни

Тасмания запази антирекорда си в Бундеслигата

viber icon

В събота Шалке можеше да повтори антирекорда за мачове без победи в германското първенство - отборът не спечели почти година и трябваше да догони берлинската Тасмания, която не спечели 31 поредни мача през сезон 1965/66. Но нещо се обърка - Шалке изведнъж разби Хофенхайм с 4: 0 и дори се измъкна от последното място.

Така че рекордът все още се държи от Тасмания - и днес феновете на клуба имат истински празник. Наистина ли! Когато стана ясно, че Шалке претендира за вечен рекорд, Тасмания стартира цяла кампания, за да го защити. Клубът е известен в Германия (а сега и по целия свят) само заради тази антисерия - и те наистина не искаха да го дадат на друг отбор.

Важно е да се изясни, че настоящата "Тасмания" - формално не е отбор, който не е печелил 31 мача поред. През 1973 г. старата Тасмания фалира и родителите на членовете на младежкия отбор създават нов клуб, който няколко пъти сменя името си. Едва от 2011 г. отново се нарича Тасмания Берлин.

Тасмания игра дълго време в различни градски дивизии и едва през 2019 г. се изкачи в североизточната Оберлига (5-та дивизия на Германия). Местният успех е свързан с появата на нов собственик - бизнесменът Алмир Нумич, който инвестира в реконструкция на стадион с 3000 места и иска да развие отбора (сега той всъщност е полуаматьорски, бюджетът е 100-150 хиляди евро годишно). Нумич бързо намери общ език с феновете - заедно възпитават легендата за "най-лошия клуб в историята на Бундеслигата".

„Гордеем се с нашия серия“, казва Нумич. - Разбира се, тогава това е било неприятно изживяване за играчите, но сега можем да погледнем назад и да се смеем. Това е част от нашата идентичност. Феновете вярват, че този антирекорд дава на клуба определен култов статус. Обсъждахме това с тях, би било тъжно да го загубим. "

Според Нумич антирекордът помага да се намерят спонсори: „Малко хора знаят за такива клубове в регионалната лига (четвъртата по сила в Германия) като Виктория Берлин и Берлинер АК, но всички знаят за Тасмания. въпреки че сме едва в петата дивизия." Собственикът вярва, че в бъдеще Тасмания ще бъде запомнена отново, ако някой друг клуб от Бундеслигата спре да печели - вниманието е привлечено от спонсори, макар и незначителни.

Кризата на Шалке помогна на Тасмания да напомни на всички за антирекорда и сега клубът се радва на нов кръг популярност.

Тасмания е представена в New York Times, Associated Press, BBC и други световни медии.

Клубът превърна собствения си Twitter в хроника с напомняния срещу серията. Той дори продава тематични стоки за сезона на кошмарите!

И преди мача Херта - Шалке в Берлин, феновете организираха малка акция близо до Олимпиастадион с банери като „Запази антирекордния Тас“. Не помогна - Шалке загуби с 0:3.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Перуката (средната)

Перуката (средната)

10.01.2021 | 02:29

Предлагам да направим среща нашите национали с "Тасмания", да ги ударим в земята с 3-0 както премазахме футболните колоси от Гибралтар, и после да честваме събитието всяка година по това време!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?