Свърши се! Футболът в Германия се завръща днес

Това не е чудо, а просто поредният виртуозен немски мениджмънт

От днес нормалният живот ще е все по-близо - властите в Германия начело с канцлера Ангела Меркел разрешиха сезонът в Бундеслигата да се доиграе.

По същото време Франция и Холандия отмениха първенствата, нашата Efbet Лига бе насрочена за 5 юни,  Висшата лига на Англия е в застой, а Ла Лига и Серия А все още разглеждат опциите. 

Сега е ясно, че пандемията замени един вид Олимпиадата за големите държави. Те са в конкуренция, но в много необичайни категории: управление на кризи, поверителна комуникация с гражданите, качество на системата на здравеопазването, способност за бързо реагиране и така нататък.

Преодоляването на първата вълна на COVID-19 е само минималната програма, след която можете да помислите за завръщането на футбола. Франция се провали (почти 200 хиляди заразени и удължи карантината). Испания и Италия (макар и с по-лоши показатели) постепенно карантират, но няма да играят футбол поне до юни.

Само в Германия те излязоха с идеята да върнат спорта (когато карантината отслаби, но рискът от втората вълна остава).

В немския футбол всичко не е толкова убедително: 11 клуба са изправени пред фалит до лятото, сред които и Шалке.

Немският футбол е най-здравословният в света, но дори той не бе готов за двумесечен престой.

Повечето германски клубове нямат богати собственици (правило 50+1), субсидии от корпорации и приходи от Шампионската лига. Феновете носят парите, но не купуват билети по време на пандемията, а каналът Comcast Sky разумно замрази плащанията за останалата част от сезона.

Клубовете избягаха с необичайни промоции (Унион Берлин предложи на феновете да купят виртуални закуски и напитки за 3,5 евро), а Лигата създаде фонд за солидарност за 20 милиона евро (7,5 - клубове, участващи в Шампионската лига, още 12,5 Неразпределени резерви на лигата), които са разпределени между клубовете. Не помага много.

В средата на април Кикер сподели тъжна новина: ако футболът не бъде върнат през май, четири клуба от първата Бундеслига и седем от втория ще фалират без външна помощ. Представителят на „Шалке 04“ нарече ситуацията „застрашена“ (клубът има многомилионни дългове).


Това е много опасно за икономиката на страната. Клубовете в Бундеслигата генерират 56 хиляди работни места, а като се вземат предвид заведения за хранене и персонал - 250 хиляди. Борусия е един от най-големите работодатели в Дортмунд; в клуба работят хиляда души (без да се броят играчите). Ако в Берлин лесно се намират нови работни места, тогава в малки индустриални градове като Гелзенкирхун ситуацията е по-сложна.

Фалитът на поне един клуб лансира гигантска верига: клубът фалира, много местни компании губят голям клиент и положението им (вече трудно след пандемия) се влошава, започват намаления - има още повече безработни. Пазарът на труда се стеснява, така че държавата подкрепя безработните със социални помощи - на теория това са милионни плащания само в един град. И, разбира се, регионът губи основен данъкоплатец.

Затова Бундеслигата силно се стреми да върне футбола възможно най-скоро, а държавата беше отворена за опции (за разлика от Италия, където властите са против завръщането на Серия А). „За много клубове това е въпрос на оцеляване“, заяви Кристиан Зайферт, ръководител на DFL. Между другото, трябва да знаете повече за този човек.

Кристиан Зайферт е спасителят на немския футбол. Именно той излезе с уникален план за завръщането на Бундеслигата.

Когато Бундеслигата обяви завръщане, главният изпълнителен директор на английския Брайтън възкликна: „Ако Германия играе, тогава защо не можем да направим същото?“

Отговорът е в едно изречение - във Висшата лига на Албиона няма Кристиан Зайферт.

Директорът на DFL (Германската футболна лига) действаше като локомотив - излъчваше увереност и упорито влачи Бундеслигата към завръщане. Когато в централата на Бундеслигата научиха за спирането на 13 март, всички служители с тъга се прибраха вкъщи. И само Зейферт прекара нощта в офиса, симулирайки сценарий за връщане.

Важно е да се гарантира безопасността на играчите и служителите и за това е необходимо да излезете с регулации и да намерите безплатни тестове (в Германия не можете да ги купите за пари, с тях те тестват само при симптоми). 


Зайферт действа по интелигентен начин: той свързва вирусолозите и създава „Спортна медицина Ad Hoc Group”. Те непрекъснато се консултираха с клубове и здравни власти и заедно представиха уникална концепция за връщане на Бундеслигата. Може би вече сте я проучили добре, но нека ви припомним отново много кратко.

• В началото на май играчите на Бундеслигата преминават през три вълни на тестване. Заразените преминават в карантина за две седмици.

• Нови правила за живот на играчите, в които е много трудно да се заразят: забрана за ръкостискане, плюене, секс със заразен партньор и т.н. Пресконференциите са строго виртуални и зрителите са на сигурно място в домовете си.

• Играчите и персоналът ще бъдат тествани преди всеки мач. Останалата част от сезона на Бундеслигата ще изисква около 20 хиляди тестове. DFL е сключила договор с пет немски лаборатории: Sonic Healthcare, LADR, Labor Berlin, Synlab и Labor Dr. Wisplinghoff.

• Лабораториите гарантираха, че договорът с Бундеслигата няма да попречи на тестване на обикновените граждани - нуждите на играчите съставляват само 0,4% от седмичния брой тестове, проведени в Германия в края на април (818 хиляди).


• Бундеслигата дари 500 хиляди евро за обществено здраве. По-голямата част от сумата ще бъде изразходвана за тестове за лекари, които работят с пациенти с COVID-19. Лигата ще даде и на лекарите допълнителни тестове.

Зайфер представи концепцията на 20 април и живееше в очакване за следващата седмица и половина: Меркел се консултира с държавните глави, а документът беше анализиран от Федералното министерство на труда. Проектът се хареса всички, освен на министъра на вътрешните работи на Бремен (случайно, Вердер Бремен тъче на предпоследното място и рискува да изпадне).

Планът беше одобрен, но мисията на Зейферт не приключи дотук. Той разбира, че страната е преживяла сериозна криза и мнозина биха сметнали за неуместно да играят футбол.

Следователно, подобно на германското правителство, Зейферт дава много интервюта и търпеливо обяснява защо планът е безопасен и завръщането на футбола е много важно.

„Това е икономическото спасение на германския футбол“, обяснява шефът на DFL. „Разговаряхме с много експерти.“ Никога няма да се случи футболът да вземе тестове от обикновените хора. Не очакваме специални отношения към себе си.

Политиците ни се довериха и сега трябва да станем пример за подражание. Хигиената на играчите в Бундеслигата ще бъде на най-високо ниво. Важно е да правим това не само заради лигата, но и в името на нашите фенове. "

Планът на Seifert вече работи: клубовете от Бундеслигата са получили пари от телевизииите. 
Бундеслигата все още не е стартирала, но ефектът вече е налице.


След новината за завръщането, Somcast Sky прехвърли 280 милиона на клубовете в Бундеслигата за края на сезона (прехвърлени предварително - благодарение на Зайферт и неговите таланти за преговори). За малките отбори това е спасение, което е видно в примера на Хановер.

В началото на май Volkswagen реши, че спонсорирането на два отбора е твърде много за тях, и намали плащанията на спонсорите за Хановер - клубът не получи милион евро. Но Бундеслигата беше върната и Хановер получи 3,8 милиона от транша от Sky - сега това е достатъчно до края на сезона.

Зайферт е двоен гений, защото спаси не само немския футбол.

Влиянието на Германия е очевидно: англичаните ще използват немските лаборатории (изглежда, че германците наистина нямат проблеми с броя на тестовете).

Най-готиното е, че дори помагайки на други държави, Германия си оставя уникална възможност за самостоятелно представяне. Висшата лига и Ла Лига ще се завърнат на 12 юни, което означава, че близо месец Бундеслигата ще бъде най-изключителният футболен спектакъл.

Германските власти се грижат за психичното здраве на гражданите: първите, които отварят църкви и футбол

Бързото завръщане на Бундеслигата има и друга, не толкова очевидна причина.

Гледайте внимателно как карантината отслабва в Германия. Първо, те позволиха да посещават възрастни роднини - тук всичко е ясно. Следните изключения обаче не засягат търговските центрове и фризьорите. Повечето региони са отворили църкви. От 6 май детските площадки се отвориха, а от 11-и ученици се върнаха зад ученически бюра. Меркел лично попита за ранното стартиране на училищата и детските градини: „Трябва да върнем децата в обичайния им начин на живот възможно най-скоро“.

Футбол, църкви, игрища, училища. Германия връща това, което хората най-много се нуждаят.
„Футболът в Германия е в кръвта на всички“, казва Зайферт. - Повечето хора не знаят какво да правят в събота от 15:30, освен да гледат футбол. Меркел разбира това добре.

Мисля, че това е благодарността на Меркел към гражданите за факта, че в продължение на почти два месеца те отговарят отговорно на ограниченията в обичайния си начин на живот. И има знак към останалия свят - в края на този дълъг, тъмен, студен тунел, определено има светлина. "

Финалът на сезона все още е изложен на риск, ако много клубове са под карантина

Наистина не искам да развалям прекрасната история, но има шанс Бундеслигата все още да не завърши сезона.

Основният въпрос е какво да направите, ако идеална система за отказ не успее и играчите се разболеят?

Това вече се случва. Преди началото на Бундеслигата играчите преминаха три теста на изпитания: на 2 май трима играчи и физиотерапевт в Кьолн показаха Covid, скоро го намериха в играч на Борусия Мьонхенгладбах (всъщност има повече заразени, но клубовете и имената се пазят в тайна според новите правила).

В такъв случай DFL има план: играчът (сякаш има леко мускулно увреждане) преминава в карантина за две седмици, а отборът отново преминава тестовете и играе. След две седмици играчът преминава още два теста и ако всичко е наред, се връща в отбора.

Но трябва да вземете предвид, че атмосферата е напрегната и играчите могат да се уплашат.

Полузащитникът на Кьолн Биргер Верстрат вече даде интервю,което едва би ще се хареса на властите в Германия:

„От клуба казаха, че никой не влиза в контакт с тези играчи. Но физиотерапевт работеше с мен, като с останалите играчи. Във фитнес залата тренирах в тандем с един от играчите, който може да се зарази. Следователно да се каже, че изобщо не сме влизали в контакт с тях, не е напълно правилно. Надявам се, че вирусът остана с трима души, но може да се разпространи. Все още не сме в карантина и това е малко странно. "

Верстрат  малко в грешка - не е необходимо карантирането на целия екип, но ако разпореждат регионалните здравни власти, клубът трябва да се подчини. Например на 9 май Динамо от Дрезден записа двама заразени в екип - здравният орган в Дрезден реши, че ситуацията е опасна и карантира клуба за две седмици. Мачът с Хановер е отменен.

Това е малко извън идеалния план, но Зайферт също предвиди този сценарий. Ако клубът премине в карантина, мачовете му просто се отлагат за две седмици. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?