61

Строителят на Колежа поиска нова обществена поръчка, отказва анекс

ДЗЗД "Колежа“ поиска с официално писмо до Община Пловдив да се пусне обществена поръчка за цялостното завършване на стадион "Христо Ботев“.

Строителната компания излезе със съобщение в социалните мрежи, което marica.bg публикува без редакторска намеса:

Уважаеми Ботевисти,

Единственият начин да се завърши нашият любим дом напълно и в срок е чрез обявяване на обществена поръчка за всички останали СМР от страна на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ - Община Пловдив.

За всички нас е важно стадион "Христо Ботев“ да бъде завършен в цялостния си проект, за да стане най-красивият и функционален стадион в България.

Ето и текста на писмото до кмета на град Пловдив - Костадин Димитров:

Уважаеми Господин Димитров,

След проведени срещи в присъствието на представители на феновете, ПФК Ботев , представители на Община Пловдив и строителя на Стадион "Ботев“ във връзка с отправената покана от Вас за сключване на анекс за малка част от СМР-тата за довършване на стадиона касаещи въвеждането в експлоатация на скай боксовете, спортен бар и други помещения които по настояване на клуба и гражданския съвет са необходими за провеждането на футболни срещи от предварителната фаза на Европейските турнири отговарям следното:

Отказвам да сключа такъв анекс поради факта , че цените за извършване на СМР са неактуални. Същите са от 2019 г. и през целият период на строителство въпреки приетата Методика за тяхната индексация и решението на Министерски съвет, Стадион Ботев е единствения обект на територията на Община Пловдив без актуализирани цени за извършване на строителни дейността/ Стадион Локомотив 58% индексация/.

За осигурените допълнителни средства в размер на 33 583 400 лв. /с ДДС/ от Републиканският бюджет Община Пловдив е сключила споразумение с МРРБ на 23.03.2024 г. в което ясно са разписани правилата за тяхното разходване. Същественото е, че средствата трябва да бъдат разходвани до 31.12.2026 г. и се предоставят само и единствено за изпълнение на строително-монтажни дейности, като недопустими за финансиране са доставки на обзавеждане и оборудване, и разходи за изменение цената на договора при инфлация. Това условие задължава възложителя да осигури тези средства със собствен ресурс, който по наши данни не е предвиден в приетия бюджет на Община Пловдив за 2024 г.

Поради тези факти предлагам Община Пловдив да проведе Обществена Поръчка по реда на ЗОП за оставащите видове строително-монтажни дейности по пълния проект предоставен от Гл.проектант на обекта през 2022 г. отговарящ на всички критерии на УЕФА за категория 4 с осигурените средства от Бюджета на РБ.

Отговорно заявявам, че извършените и приети СМР до настоящия момент напълно отговарят на изискванията за провеждане на футболни срещи от груповата фаза на Европейските турнири, срещи на Националния ни отбор и Първа лига.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?