Строителите влизат на Лаута в началото на март

За 1 месец екипът, работещ по проекта за реконструкция на стадион Локомотив, свърши работа, която отнема 1-2 години 

Идейният проект за реконструкцията на стадион „Локомотив“ ще бъде готов и внесен в Община Пловдив до средата на февруари, като преди това ще бъде представен на привържениците на Локомотив. Седмица по-късно ще има и технически проект за северната трибуна „Бесика“. Това означава, че ако Общината издаде разрешително  в законовия 14-дневен срок, строителите ще могат да започнат работа по северната трибуна още в началото на март. Това прогнозира пред „Марица" г-н Живко Желев, управител на РУДИН ООД. Компанията е водещ партньор в консорциума, който спечели поръчката за реконструкция на стадион „Локомотив“, за която от държавата са осигурени 10 млн. лева без ДДС.  

Геолозите оглеждат стадиона
Снимка lokomotivpd.com

От 31 декември 2020 г., когато бе подписан договорът с Община Пловдив, екипът е извършил огромна работа, която обикновено отнема повече от година. „Първо искам да уточня, че за стадиона няма готов проект, каквито твърдения имаше в пресата. Разполагахме само с идейна разработка и проект единствено за трибуна „Бесика“, каза пред „Марица" г-н Желев.

- Г-н Желев, на какъв етап е работата по проекта за реконструкция на стадион „Локомотив“ и кой е реалният срок, в който може да започне строителството?

- Още от 1 януари екипът се зае с подготовка на документацията. По договор имаме 45 дни срок за внасяне в Общината на идеен проект и 90 дни - за технически.

Оказа се, че нямаме виза за проектиране,

а освен това документите, с които разполага Община Пловдив, са прекалено стари и не са адекватни на сегашния Закон за устройство на територията (ЗУТ). За целта трябваше да се направи геодезическо заснемане, да се наложат регулацията на района и кадастралната карта, за да видим къде точно е нашият обект. Работим едновременно върху идейния проект и проучвателни действия, необходими за всеки такъв обект, за да се подготви техническият проект и да се получи строително разрешение. За да нямаме проблеми по-късно, по време на реализацията, и да се налага да спираме работа, искаме да изчистим всички въпросителни предварително. А те не са една и две. В момента се прави геоложко проучване, което да установи устойчивостта на почвата във всички части на терена, по изискване на ЕВРОКОД (норми за плоско фундиране, за допълнителни показатели за устойчивостта на земната основа). Това се прилага за всички съоръжения с капацитет над 1000 души. Не искаме след време някоя от трибуните да се килне. Това е много важна част от проекта, защото гарантира дългия живот на съоръжението, а освен това е изискване на възложителя. Едновременно с това се съобразяваме с всички изисквания на УЕФА и ФИФА за изграждане на модерно и ефективно функциониращо съоръжение. Докато проучвахме наредбите и условията, на които трябва да отговаря стадионът, се натъкнахме на документ, касаещ разположението на терена и осветеността. Той е с обем над 400 страници. Точно там се коментира въпросът с ориентацията на стадиона. Записано е, че

по дългата страна теренът трябва да е ориентиран по абсолютния север,

с отклонение не повече от 15 градуса. Това е заради естествената осветеност и рисковете за тревата на игралното поле. Ако тя е различна, има опасност за съхнене в различни участъци. Теренът на Лаута не отговаря точно на този стандарт, но в крайна сметка намерихме решение в друг документ на ФИФА и имаме разбирателство от европейската централа. Обяснихме, че в Пловдив имаме над 200 слънчеви дни и малко часове със сянка върху игрището в светлата част на деня. Увериха ни, че ще ни съдействат и няма да има проблеми с това изискване, но трябва да им представим анализ на слънчевата диаграма и самия проект за стадиона.

Много проблеми има с първичните документи, на база на които трябва да разчертаем комбинираната скица на имота. Оказа се, че

в Общината разполагат с 3 различни плана за този район, 

които се разминават един с друг. В единия неточно са отразени трасето на новия бул. „Проф. Цветан Лазаров“, както и границите на нашия имот. Заедно със  служителите в Общината уточнихме всичко, нанесохме бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и вече сме готови да разпишем генералния план на обекта, в който се описват теренът, трибуните, паркингите, входове и т.н.

Свършихме много работа, за да може обектът да отговаря на всички изисквания на Закона за устройство на територията и до 7 февруари ще внесем напълно изрядни документи, за да получим виза за проектиране. Едва тогава проектантите ще могат да нанесат проекта си върху скицата. След още една седмица ще сме готови с техническия проект за северната трибуна и ако получим разрешението от Общината в 14-дневен срок, строителите ще могат да започнат реална работа в началото на март. Тук искам да уточня, че когато става дума за конструкцията, която е най-важната част от проекта, конструкторите работят от горе надолу. Първо трябва да знаем какво искаме да имаме в откритата част, за да се прецени каква основа е необходима. Добрата новина от геоложкото проучване е, че пясъкът в терена излиза след 7-ия метър, което означава, че имаме здрава основа.

- Сред феновете обаче има съмнения, че се бавите, защото нямате готовност да започнете строителството.

- Това са неверни твърдения.

Още утре можем да изпратим на стадиона 120 работници и необходимата техника,

но за тях няма фронт за работа.

- Колегите ви, които работят на Колежа, твърдят, че ще завършат обекта за 1 година. Каква е вашата прогноза за стадион "Локомотив"?

- Нека не се ангажираме с дати. Ние можем да осигурим техника и работници и да работим трите трибуни едновременно. Изискването на Общината обаче е през цялото време на строителството стадионът да не се затваря и отборът да продължи да играе мачовете си на Лаута. Това доста усложнява процеса като организация и изисквания за сигурност. Затова трибуните ще се правят последователно. За нас е по-лесно да струпаме много хора и техника и да работим на трите фронта, но договорът не позволява.

- Започвате с „Бесика“ през март. Какво предвижда графикът след това?

Влязат ли веднъж машините и строителите в обекта, ще работим без почивка. Планът е

в рамките на осигурените средства да изградим трите трибуни,

с което стадионът да получи трета категория от УЕФА. Ако се намерят средства и за изграждане на четвъртата трибуна и на вертикалната планировка, Лаута ще получи и четвърта категория, което означава мачове от груповата фаза на европейските клубни и национални първенства и плейофи.

- Кога реално може да бъде завършен първият етап на обекта с изграждането на 3 нови трибуни?

- При спазване на линейния график за СМР, който е неразделна част от ​договора с Община Пловдив, срокът е 1080 дни, без срока за проектиране. При съобразяване с графика на отбора, т.е. да се работи усилено, когато отбо​рът не играе, има възможност срокът да се намали, така че до края на календарната година да започне и изграждане на следваща трибуна. Условно казано, срокът може да се намали наполовина. 

На снимката: Управителят на ”Рудин" ООД Живко Желев получи подписания договор за строителството на стадион ”Локомотив" от кмета на Пловдив Здравко Димитров на 31 декември 2020 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
БУБУБУ

БУБУБУ

02.02.2021 | 11:13

ТОЯ ПР.ОСТ КМЕТ СТИГА СТЕ ГО ПОКАЗВА ЛИ ...ЗА НИЩО НЕ СТАВА ...САМО ЧАКА БОЙКО И МУ СТОИ ИЗОТЗАД.... ДВЕ КУХИ ЛЕЙКИ... ДО КОГА ТОЯ ЩЕ ПРАВИ МЕТАНИ НА БОЙКОВЦИ....ПРЕСТАНИ С ТЕЗИ ФИШЕЦИ ПРЕДИЗОРНИ.-.НЯМА ДА ВИ БЪДЕ...

Отговори
9 6
123

123

02.02.2021 | 10:39

И излизат след изборите.Целта е да се хванат шараните на въдицата.

Отговори
9 3
Руси удобното

Руси удобното

02.02.2021 | 09:31

Сламерите на Борисовата медия, вчера започнаха работа следобед. Коментарите от крайно мразещи Герб, се напълниха с платени.

Отговори
0 9
спортклуб Пловдив

спортклуб Пловдив

02.02.2021 | 09:28

А дано!

Отговори
5 6

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?