61
Следвайте ни

Стадион Тодор Диев става футболно бижу със 7.5 милиона, строителството стартира днес

viber icon

Основната реконструкция на стадион "Тодор Диев" започна днес. Две години след подписването на концесионния договор бе даден стартът на строитерните дейности. Кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на район Южен Костадин Язов, директорът на дирекция спорт и младежки дейности към Община Пловдив Петър Зехтински и президентът на Спартак Динко Миленчев присъстваха на церемонията.

Здравко Димитров и колегите му бяха запознати с всички детайли по реконструкцията на съоръжението. Показани бяха и седалките, които ще бъдат монтирани.

Динко Миленчев благодари на община Пловдив за съдействието по документацията и увери кмета, че скоро Пловдив ще има ново спортно бижу.

Кметът пожела безпроблемни строителни дейности на компанията "Анверс конструкт", която започва с първия етап - дейности по настоящата трибуна на стойност 220 000 лева, които трябва да бъдат завършени до края на 2021 г.

В началото на следващата година ще продължи работата по тази трибуна и ще започне изграждането на новата северна трибуна. Целостната реконстрикция на стадион "Тодор Диев" ще е на стойност 7,5 милиона лева. 

Ето и детайли за стадиона:

Стадион "Тодор Диев" ще разполага с 8200 седящи места със сгъваеми сини и бели седалки.

Разпределението ще е както следва:

Сектор А (сегашната трибуна 3300 места, като тук са предвидени ВИП зона 1 с 13 места, ВИП зона 2 с 25 места, 40 места за журналисти.

Предвидена е зона за хора с увреждания - 5 места, които са разположени в северозападната част на трибуната.

Сектор Б (от страната на ул. "Кичево" 800 места, 300 от които са предвидени за сектор за гостуващи фенове, отделен с плексигласова преграда.

Сектор В (от страната на ул. "Македния" 3950 места, предвидени са 5 броя места за хора в инвалидни колички в югоизточната част и 5 броя в централната част на трибуната.

80% от всички места ще бъдат покрити, като сегашната козирка ще бъде запазена, но ще бъде изградена и нова от двете страни на Сектор А.

Сектор Б и В също ще бъдат на 80% покрити.

Предвижда се изграждането на висок клас LED осветление, отговарящо за HD излъчване. Електронното табло ще е от най-ново поколение, позволяващо излъчване на видео повторения. Предвидени са 6 входа, като е обособен отделен вход за гостуващи фенове. Всички входове ще бъдат оборудвани с турникетна система.

Ще бъде изградено и видеонаблюдение, обхващащо всички входове и седящи места, както и зоната около стадиона. Предвидени 150 паркоместа +100 на мястото на двата изкуствени терена в първоначалния проект.

Журналистите ще използват всички удобства за работа, ще бъде изградена и специална зона за пресконференции по изискване на БФС и ФИФА. Изцяло ще бъдат обновени съблекалните под сегашната трибуна, като се предвижда лекарски кабинет и кабинет за допинг контрол.

Ще бъде изграден и музей, в който да се съхранява и излага историята на Спартак Пловдив. Теренът ще бъде изцяло модернизиран с нова поливна система.

До края на 2021 г. ще се инвестират 220 000 лева в реконструкция на сегашната трибуна, в началото на 2022 г. ще се продължи с дейностите по тази трибуна, както и ще се започне изграждане на сектор Б (от страната на ул. Кичево). Инвестицията е на стойност 7,5 млн. лв.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (2)

Добра вест

Добра вест

10.11.2021 | 17:28

Дано това да се случи! Учуден съм - вместо някой свещеник - там е т.н. кмет на грда ?! С ръка в джоба!? Какво общо има този кмет с това начинание? А сега стадиона , в настящия си вид е просто един цирей.

Отговори
2 0
Цецо

Цецо

10.11.2021 | 15:35

Според мен улица "Кичево" е доста далеч от стадиона за да я споменавате

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?