Следвайте ни

Спортното с музей на славата (СНИМКИ)

viber icon

Първото знаме на Техникума по физическа култура и спорт от 1947 г., юбилейният годишник от 1953 г. - дар от щангиста Иван Абаджиев, златният медал на Георги Шиков, греблото на Илияна Данчева, ученически снимки на Йордан Йовчев и Стоян Делчев, юбилейна значка на Стефка Костадинова - това са само част от реликвите, които са подредени в Музея на Спортното училище в Пловдив.

В чест на патронния празник - 19 февруари, официално ще бъде прерязана лентата на уникалната сбирка, която разказва 65-годишната слава на школото. Експозицията е подредена в приземния етаж на общежитието, в което живеят 250 средношколци.

Тържеството започва днес. В 10 ч. ще бъде открит барелеф на Дякона Левски на фасадата на училището. Паметният знак е подарък на училището от художника Жорж Трак. След това всички ще разгледат музея.  

Витрините са само три, но тепърва ще обогатяваме музея на нашето училище, дало 9 олимпийски, 49 световни и десетки европейски шампиони, казва преподавателят по български език и литература Янка Николова.

Всеки експонат е безценен. Купи, медали, награди, плакети, фотографии от първите приемни изпити, състезателни екипи, уреди за измерване на мускулното напрежение, боксови круши, камери отпреди половин век, събирани в годините, са подредени в изложбата. Там е и греблото на директора на училището Илияна Данчева, както и бронзовият медал от световно първенство по кану-каяк.

На 19 февруари в хотел „Санкт Петербург” се събират настоящите възпитаници на училището - 610 деца от 5. до 12. клас, заедно с порасналите възпитаници от предишни випуски.

Празничният концерт ще започне с връчване на юбилейна значка на десетте най-добри спортисти на СУ „Васил Левски” за 2014 г. - олимпийската шампионка по стрелба за девойки от Пекин Лидия Ненчева, щангистката Джесика Иванова, Христо Реков-каяк, Рангел Кацарски-гребане, вицешампиона по вдигане на тежести Диан Пампорджиев, волейболистките Радостина Марина, Вангелия Рачковска и Милена Шахпазова, гребците Иван Колев и Йоан Овнаров, щангистите Гергана Пампорджиева и Захари Георгиев, гребеца Антоан Тюфекчиев, лекоатлетката Лиляна Георгиева и волейболистите Ани Боздева, Радостина Маринова, Йоана Атанасова, Ана Илиева.

Юбилейна значка - авторска работа на художника Петко Иванов, ще има за всички гости, сред които се очаква да бъдат световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, шефът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, възпитаник на Спортното училище под тепетата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?