Спор(Т)на събота в Пловдив

Усмивки, целувки, прегръдки, снимки за спомен и еуфория белязаха старта на последния уикенд на февруари под тепетата. Републиканският бюджет олекна с 37 милиона лева, които са достатъчни изтормозените фенове на Ботев и Локо да се усмихнат и да се заредят с нови мечти и очаквания.

Година, година и половина е срокът, в който двата стадиона трябва да са готови да посрещат мачове от евротурнирите в следващата декада.

Има една малка, но съществена подробност за сбъдването на тази мечта, която убягва на всички в момента. Просто Локомотив и Ботев трябва да се класират за евротурнирите.

Към този момент на уикенда Локомотив изглежда в позиция на почти класирал се отбор. Черно-белите са на трето място в класирането, с равен точков актив с втория - Левски. Има обаче една голяма въпросителна - защо Локо не играе добре напоследък. В последния мач от есента (0:0 у дома с Левски) и с трите от тази пролет, Локо има три мача без да отбележи гол (0:0 с Ботев и 0:2 с Берое). Четирите гола срещу разкошните за тотаджиите туристи от Царско село няма смисъл да ги броим.

Защо се случва този регрес в черно-бялата атака? Да отбележа, Локо има най-резултатното нападение и досега - 45 гола. Причината едва ли се крие в напускането само на Ален Ожболт. Срещу Ботев и Берое се видя, че черно-белите се връщат към онзи недолюбван от феновете стил на глуха защита и твърди единоборства.

В атака е очеизбождащо, че Анте Аралица е всичко друго, само не и централен нападател. Крайно време е Бруно Акрапович да му намери мястото на терена - да прави това, което може, да се бори с противниковите играчи.

В Ботев положението също не е розово. Жълто-черните фенове тази пролет още не са видяли гол, отбелязан от техните любимци (0:0 с Локо и 0:1 с ЦСКА). Днес собственикът на Ботев Георги Самуилов малко неориентирано поиска трето място в класирането като цел от подопечните му. Ясно е, че Ботев ще гони седмото и поне финал за Купата, ако може оттам да изкласи в Европа.

Приемаме, че мачът с ЦСКА не е мерило, тъй като Ботев ги устройваше минимална загуба. По този начин запазиха червените в битката за третото място. Така евентуален бараж с четвъртия в крайнот класиране Локомотив Пзд няма да е само мираж. Всичко обаче минава през днешна победа над Черно море. Премиерът им я пожела на жълто-черните фенове, Самуилов - също.

Лошото в случая е обаче, че Ботев ще я гони със седем юноши в състава. Вече бремето за финансирането на строежа стадиона не тегне над Ботев, така, че е момента да се вземат 2-3 играчи, тъй като е обидно Ботев да няма читави футболисти за допълване на групата.

А сега вече се говори за евротурнири, епични сблъсъци. С анонимни колумбийци, бразилци и молдовци не става. Още повече, че някой трябва да чете правилниците - работни визи след 120 дни минимум. Сегашният Ботев на Феро е просто предишната версия на Белия (но значително обслабена по постове).

Усмивки, целувки, прегръдки, снимки за спомен и еуфория, но само оттатък реката. В най-европейската част на Пловдив (тези, които не разбират израза, да се сетят защо са бягали от часовете по география) нищо за отбелязване. Клубът, дал на Пловдив и българския футбол Чико, Тумби, Христо Стоичков, Георги Георгиев, Петър Курдов, Костадин Видолов, Красимир Димитров, Николай Киров, Краси Чомаков, Сашо Александров, Асен Николов, Румен Христов и още 457 футболисти, играли в А група, отново остана на сухо.

За стадион "Марица" (общински) няма и пукнат лев. За базата на ДЮШ на кършиякалии - също. 

Край комина на Захарната не са и свикнали на подаяния, просто правят нещата със сърце и оцеляват, както могат. Не сте се замисляли, но през последните 7-8 години от школата на Марица към Локо и Ботев са тръгнали 87 момчета.

Незнам някой от тях да е предпочел двата клуба заради по-добрите специалисти или перспективите, че ще играе мъжки футбол. Просто базата и на Ботев, и на Локо е по-добра. Лошото е, че само в Марица младите получават достатъчно време в мъжкия отбор. Просто в Марица на децата не им оставят време да се чувстват деца - още на 16-17 години играят мъжки футбол наравно с батковците.

Не смятам да ви разказвам приказката за Пепеляшка, онази от Севера, просто защото в Кършияка не са свикнали да намират стъклени пантофки и да срещат принцове. Там всички разчитат на себе си, и не гледат в земята, а с взор към хоризонта.

И наистина се надявам да има шествие с надуваеми лодки по реката. То със сигурност няма да е протестно, а само за напомняне на това, че клубът отсам реката, който продължава да се казва Марица и все още си знае рождената дата - 20 септември 1921 година, го има.

P.s. И за колегите, които не знаят що е това Марица (клубът и реката) да вметна, ще ви изядат комарите на шествието с лодки. Вземете си репелент (не го бъркайте с вазелин).

Снимки: LAP.bg, lokomotivpd.com, facebook

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?