64

Сметките на домакините на Евро 2024 засега са без кръчмар

Германия гарантирано ще получи пари за наема на стадионите си (колко точно, не се уточнява, засега). Останалото зависи до голяма степен от самите домакини.

„Напълно възможно е 2024 г. да бъде нова рекордна година за туризма в Германия - също благодарение на многото ентусиазирани футболни фенове, които искат да видят събитието на живо“, казва Норберт Кунц, управляващ директор на Германската туристическа асоциация.

Пивоварите очакват особено увеличение на приходите. Като се има предвид, че 2023 г. беше трудна за индустрията, продажбите на бира в страната са паднали с 4,5%, до 8,4 млрд. литра.

„Големите футболни състезания в миналото показаха, че по време на турнира се консумира повече бира от обикновено през летните седмици“, надява се Холгер Айхеле от Германската асоциация на пивоварите.

Така например по време на Световното първенство по футбол през 2006 г., на което също беше домакин Германия, продажбите на бира са се увеличили с около 5%.

Но има и по-предпазливи прогнози.

„Опитът от Световната купа през 2006 г. показа, че големите спортни събития не са икономически фойерверки“, предупреждава Михаел Гремлинг от Германския икономически институт. В замяна хората спестяват пари другаде: наденица у дома, вместо ресторант, вечер пред телевизора, вместо посещение на кино. В резултат на това потребителските разходи не се увеличават непременно, а по-скоро се променят.

Икономистите от Commerzbank също не са много оптимисти: икономиката може да стагнира през второто тримесечие, включително първата половина на турнира, след ръст от 0,2% от януари до март.

Много зависи от изявите на Бундестима.

„Само ако германският национален отбор оцелее в първия етап на турнира, потребителският интерес ще остане на необходимото ниво“, уверени са от местната асоциация за продажби на дребно.

Но не всичко може да се преброи.

„Голямо спортно събитие може да подобри имиджа на страната домакин - гледа визионерски Гремлинг. - Икономиката се формира от очаквания и настроения - емоционалното въздействие на турнира не може да бъде подценявано.“

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?