След смъртта на Тоско: Парк срещу футболното насилие в Солун

След смъртта на 28-годишния фен на Ботев Пловдив Тоско Бозаджийски на 5 януари в Солун общината в гръцкия град обмисля обособяването на специална зона, която ще се казва "Парк срещу футболното насилие". Това разкри гръцкият футболен журналист от сайта Voria.gr Власис Камбанис в интервю за Sportcafe.

"Идеята е в този парк фенове на различни клубове да може да оставят предмети, свързани с любимите си отбори - шалове, знамена и т.н. - и да показват, че футболът обединява хората, а не ги разделя. Ще се почете паметта на всички привърженици, изгубили живота си в такива ужасни инциденти - на първо място Тоско, разбира се", допълва Власис.

Тоско Бозаджийски е в Солун за градското дерби между Арис, с чиято агитка феновете на Ботев поддържат близки отношения, и ПАОК. Ден след мача той и негови приятели са нападнати от ултраси на ПАОК, а Тоско е ударен неволно от преминаващ в същия момент автомобил.

"Все още нямаме официално потвърждение на причината за смъртта на Тоско - признава Власис Камбанис. - Няма как да знаем какво точно се е случило в онзи фатален ден, но ако трябва да предположа как се е развила ситуацията, бих казал, че най-вероятно не става дума за предварително планирана атака от страна на ултраси на ПАОК.

Може би някой ги е информирал за място, където са се събрали фенове на Арис - без всъщност да знае, че става дума за привърженици на Ботев Пловдив (цветовете и на Арис, и на Ботев са жълто и черно). Същия този ден ПАОК приемаше Арис в баскетболно дерби, което беше от голямо значение и за двата отбора, тъй като ги грози опасност от изпадане. Зала "ПАОК Спортс Арена" се пукаше по шевовете и много фенове на ПАОК в онзи момент се бяха отправили към нея."

Привържениците на Ботев вече изразиха съмнение, че смъртта на Тоско е настъпила в резултат на удара от автомобила.

Според тях тя е следствие от множеството вътрешни кръвоизливи и рани от нанесения побой. В гръцкото медийно пространство повече се поддържа версията, че причина за фаталния инцидент е катастрофата.

"Жената, шофирала колата, която блъска Тоско, сама се е предала в полицията. Там е казала, че е видяла сблъсъка между феновете на улицата и се е уплашила за собствената си сигурност. Ето защо се е опитала да напусне района по най-бързия възможнен начин. Освободена е от полицията", разказва Камбанис.

А какво се случва с ултрасите на ПАОК, нанесли побоя на българските фенове?

"Двама мъже - единият на 24, а другият - на 26, бяха идентифицирани от записи на видеокамери в района - най-вече от тези на сградата на операта. Както може да се досетите, и двамата твърдят, че нямат нищо общо със случая. 26-годишният бе освободен, докато 24-годишният остава в ареста. Надявам се, че всеки, който наистина е замесен в този ужасен инцидент, ще си получи заслуженото от правосъдната система", допълва гръцкият колега.

Според него обществеността в южната ни съседка е разочарована от липсата на официална позиция от страна на ПАОК: "Хората тук обвиняват ръководството на ПАОК, че до този момент така и не излезе със становище по случая. И то след като полицията в Солун обяви, че фенове на ПАОК са замесени."

Колко опасно е дербито на Солун всъщност?

По този въпрос Камбанис казва: "За да съм напълно честен, подобен тип трагични инциденти не се случват всеки път, когато играят ПАОК и Арис. Не си спомням кога за последно сме ставали свидетели на такова брутално насилие между феновете просто защото футболните дербита от години се играят без гостуваща агитка. Освен това в продължение на четири години Арис отсъстваше от елита, лутайки се между трета и втора дивизия. Клубът се завърна в най-горното ниво едва миналата година, така че дербито на Солун всъщност не се игра няколко сезона."

Той обаче е категоричен, че смъртта на Тоско едва ли ще промени ситуацията в гръцкия футбол.

"За съжаление ние, гърците, печелим медала на глупостта, когато стане дума за публични погроми, включително и за безредици на спортни събития. Във футбола, а и в спорта като цяло няма място за насилие", завършва Камбанис.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?