64

След Барса Пеп замина за година в Ню Йорк: вечеря с Каспаров и Уди Алън

За 7 години Пеп превърна Ман Сити в доминатор, взе всички трофеи и най-важното е, че все още не е загубил мотивация и намира нови предизвикателства. Но невинаги е било така.

Гуардиола започна в Барса. Там той спечели 14 от 19 възможни турнира, а в дебютния си сезон 2008/2009 взе и шестте трофея. Но успехът имаше и обратна страна. В продължение на четири години Пеп беше толкова изтощен, че си взе почивка за една година. И той отиде в Ню Йорк.

В САЩ треньорът се разхождаше много, почиваше със семейството си и се подготвяше малко за ново предизвикателство - работа в Байерн. И дори със скандал отсъди мача на детски отбори. Каталонски приятел икономист помогна на Пеп да се адаптира към Ню Йорк.

Гуардиола не избра веднага Ню Йорк. Пеп и семейството му бяха убедени да се преместят в САЩ от каталунския икономист и приятел на Гуардиола Хавиер Сала-и-Мартин (той беше в борда на Барселона и от 2004 до 2010 г. беше ковчежник на клуба).

Хавиер е в Ню Йорк от доста време, той е професор в Колумбийския университет, където преподава. Като цяло той е важен икономист. Водещ експерт по иновации и конкурентоспособност. Той получава магистърска степен от Харвард, където получава и докторска. Хавиер е автор на индекса за глобална конкурентоспособност (GCI), който оценява способността на държавите да осигурят високо ниво на благосъстояние на своите граждани.

Сала-и-Мартин помогна на семейството на Пеп да намери апартамент близо до Сентрал Парк и училище за децата, а също така разказа на най-голямата дъщеря на Гуардиола за живота в САЩ. В Ню Йорк семействата стават още по-близки приятели и прекарват време заедно. През 2016 г. съпругата на Хавиер, Силвия Тремоледа, стана диетолог в Ман Сити.

Малък пример от Хавиер: „Когато се отвори нов ресторант до друг, тогава конкурентоспособността се постига не чрез намаляване на цената на Coca-Cola с 10 цента, а чрез нова музика, атмосфера, ново меню, нови готвачи, други неща. Иновации“.

Пеп наел апартамент за 31 000 долара на месец (той предложил 3000 долара повече). Първия път портиерът го нарекъл "г-н Гардоми".

Вечеря с Каспаров и Уди Алън, разходки със семейството, возене с метрото, игра на тенис и баскетбол - Пеп можеше просто да се наслаждава на свободното си време.

Именно Сала-и-Мартин организира срещата между Пеп и шахматиста Гари Каспаров в Ню Йорк. На вечеря мъжете обсъждали икономика, технологии и спорт.

Каспаров твърди, че технологичният потенциал в наше време е насочен към сектора на развлеченията, и твърди, че икономическият ефект от изобретяването на електричеството по отношение на пазарното производство надвишава ефекта от изобретяването на Интернет. Друг пример от шахматиста: потенциалът за обработка на iPhone е многократно по-голям от този на компютъра Apollo 11 (AGC). Но AGC беше използван за полет до Луната, а смартфоните са създадени за забавление.

Журналистът Марти Перарнау написа в "Pep: Confidential", че Гуардиола се е опитал три пъти по време на вечеря да разбере защо Каспаров дори не се опитва да се състезава с Магнус Карлсен. Хари избегнал подробен отговор и отвърнал с общи фрази: „Имам способността да го победя, но на практика е невъзможно“. Когато Пеп решил да зададе същия въпрос за трети път, Каспаров, дояждайки салатата си, кимнал с глава и раздразнено повторил: „Невъзможно“.

Дискусията обаче толкова се харесала на всички, че Пеп и Хари се съгласили да се срещнат отново след няколко седмици. Сала-и-Мартин не могъл да присъства поради командировка, но съпругата на Гуардиола го направила.

Пеп също общува с други знаменитости. През септември 2012 г. треньорът вечеря с актьора, продуцент и режисьор Уди Алън в ресторант в Ню Йорк. Алън и Гуардиола говорили, наред с други неща, за новия филм на Алън "До Рим с любов". Уди веднага казал, че е пълна нула във футбола. Затова Пеп с радост предложил да обсъдят баскетбола на "Ню Йорк Никс". Срещата продължила няколко часа.

Според слуховете, Алекс Фъргюсън е отлетял за Ню Йорк (тогава току-що е напуснал Манчестър Юнайтед) и се е срещнал с каталунеца. Медиите предполагат, че сър Алекс иска да убеди треньора да води Манчестър Юнайтед.

В Ню Йорк Гуардиола често може​л да си позволи да се разхожда по улиците със семейството си. Ако трябва​ло да отиде някъде, Пеп скачал в метрото и отивал на правилното място. Треньорът също присъствал на US Open по тенис, мачове от НБА и театри на Бродуей.

Футболът остана в живота на Гуардиола. Макар и не в същата степен, както преди. Пеп завел 12-годишния си син на местния детски отбор. И присъства​л на всеки мач. Други родители дори не подозирали, че до тях стои победителят в Шампионската лига и човекът, тренирал Меси.

Веднъж Гуардиола довел сина си на мача. Но реферът не се появил. Един от организаторите на мача се обърнал към родителите и попитал: някой познава ли футболните правила достатъчно добре, за да съди мача? Един плешив мъж с бейзболна шапка отговорил с "Да". Облякъл червено съдийско яке и започнал да реферира.

Вярно, не продължило дълго. Той започнал да дава тактически съвети на деца (например как да се позиционира на терена), което вбесило родителите. Те започна​ли да ругаят и поиска​ли да намерят друг съдия за второто полувреме. Слабият испанец не спорил много.

Едва към края на мача (дали някой ​е бръкнал в Гугъл) се оказало, че онзи всезнайко е един от най-добрите треньори в света - Пеп Гуардиола. След последния съдийски сигнал родителите оти​шли да се извинят и почти всички направили снимка на детето си с Пеп.

***

Изминаха повече от 10 години, но Пеп все още си спомня с умиление Ню Йорк.

„Прекарах много време в Ню Йорк през живота си. Това е град, който много обичам и през годините имах късмета да видя от първа ръка страстта на жителите на града към футбола“, казва Гуардиола.

Периодично в медиите се появяват слухове, че след Ман Сити треньорът ще отиде в друг холдингов клуб - Ню Йорк Сити. Но засега Пеп има важен бизнес в Манчестър.

Може би след няколко години ще се върне в Ню Йорк.

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 5 оценки
4.2/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?